Vánočka plněná ořechy

Potřebujeme:

500g polohrubé mouky, 100g moučkového cukru, 30g droždí, 2 dl oleje, 3 žloutky, 1/4 litru mléka, citronová kůra 
NÁPLŇ: 250g mletých ořechů, 100g cukru, 70g medu, 30g pletých piškotů, 3 dl mléka, vanilkový cukr 
Náplň připravíme tak,že do vroucího mléka s cukrem vsypeme ořechy a dobře povaříme.Teprve pak vmícháme ostatní přísady.

Jak na to:

Ze všech surovin připravíme obyčejné kynuté těsto.Po vykynutí je rozdělíme na 4 díly,vyválíme válečky jako na vánočku a ty po mírném rozválení potřeme ořechovou náplní a spojíme k sobě.Všechny 4 díly spleteme jako spodní díl vánočky.Potřeme žloutkem,posypeme ořechy a na teplém místě necháme půl hodiny kynout.Pak pomalu pečeme ve vyhřáté troubě.Ještě teplé pocukrujeme. 
Vánočka vydrží dlouho vláčná.

Vánoční vánočka z formy

Potřebujeme:

10 dkg polohrubé mouky, 40 dkg hladké mouky,14 dkg cukru,120 ml půl oleje a půl másla ,1/4 l mléka,1 vajíčko a 1 žloutek,1 lžička soli,1vanilkový cukr,35g kvasnic,hrozinky namočené v rumu,nasekané vlašské ořechy a mandle,nastrouhaná citronová kůra a kandovaná pomerančová kůra

Jak na to:

Zpracujeme těsto.Vymažeme  vánočkovou formu sádlem a vysypeme ji nasekanými mandlemi, naplnime těstem a asi 45 minut pečeme.Po upečení ještě horkou pokapeme rumem a pocukrujeme cukrem s vanilkou.

Dobrá vánočka

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 3 g soli, 100 g plátků mandlí, 100 g rozinek, 1 PL strouhané citronové kůry, 5 žloutků, 1/2 KL perníkového koření, 1/4 KL muškátového oříšku, 1/2 hrnku teplého mléka, 1 sáček sušeného droždí

Jak na to:

Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Teprve před do mícháním těsta přidáme rozinky a mandle. Dobře promíchané těsto necháme nakynout. Potom těsto rozdělíme a upleteme vánočku, kterou necháme vykynout - nejlépe přes noc. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170°C asi 50 minut. Vydrží jedlá i za týden.

 

Babiččina vánočka

Potřebujeme:

kg. polohrubé mouky, 200 gr. másla, 250 gr. pískového cukru, 84 gr. kvasnic (tj. 2 kostky), 5 žloutků, 1 vejce, 140 gr. sekaných mandlí, 140 gr. rozinek, špetka soli, citronová kůra z jednoho citronu, mléko dle potřeby

Jak na to:

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo vykynuté droždí ( v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice) , cukr, pět žloutků ,citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujem těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynou. Pozor kyne docela pomalu! Pak upletem vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme. Aby se vánočka nepřipálila. dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela a jakmile začne červenat, tak i papír nahoře přes vánočku. Upozorňuji, že je z této dávky lepší udělat vánočky dvě, protože se líp pečou, a taky jsou menší, neboť z jedné dávky má vánočka 55 cm.

 

Vánoční ořechový cop

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky, 40 g droždí (kostička), 60 g cukru, 100 g másla (tuku), 3 žloutky, 1/4 l mléka lžička citronové šťávy, rovná lžička soli 
Nádivka : 200 g strouhaných ořechů, 100 g cukru kakao, vejce, rum nebo džem na spojení

Jak na to:

Smícháme všechny suroviny v míse a vypracujeme z nich těsto, které necháme vykynout.Po vykynutí rozdělíme na tři díly,vyválíme z nich pláty potřeme je ořechovou nádivkou a stočíme do pramene. Ze všch tří pramenů upleteme cop,potřeme ho vejcem jako vánočku a zvolna pečeme. Cop není tak suchý jako vánočka a místo ořechů múžeme zvolit třeba také makovou náplň.

Tvarohová vánočka

Potřebujeme:

500 g hladké mouky,150g cukru moučka, 150g másla, 1 tvaroh - tučný, 2-3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr,2 lžíce rumu, 6 lžic mléka, špetka soli,dle libosti - rozinky,ořechy,mandle....

Jak na to:

Ze všech přísad najednou vypracujeme těsto.Klasicky zapleteme vánočku (4,3,2) aby se vám vánočka nerozpletla při pečení mužete jí na třech místech zajistila tím,že na krajích a uprostřed zapíchnete špejle.Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme strouhanými mandlemi a už jen pečeme při mírné teplotě cca 150 do zlatova.

 

Vánočka a mazanec

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 6 dkg (nejlépe čerstvého váženého, nebo balené kostky) droždí, 3-4 žloutky, 22 dkg cukru moučka, 22 dkg tuku (použijeme polovinu heru, polovinu máslo), 1/2 l mléka, špetka soli, vanilkový cukr, citronová kůra, rozinky (můžou být namočené do rumu), mandle.

Jak na to:

Nejprve uděláme kvásek ( trochu teplého mléka, trochu cukru a droždí, necháme vykvasit v teple)Utřeme žloutky s tukem a cukrem, našleháme. Přidáme postupně mouku, mléko, kvásek a ostatní přísady.Těsto necháme v teple vykynout, asi 3 hodiny v teple. Těsto pak znovu zpracujeme a tvarujeme buď na vánočku, nebo mazanec (já dělám vánočku 5+4+3). Posypeme mandlemi, mazanec nakrojíme křížek uprostřed, mastíme rozpuštěným máslem. Peče se cca 3/4 hodiny.(do těsta můžeme pro obměnu přidat měkký tvaroh, nebo trochu rumu.)Vánočka je pevná, nedrolí se a je moc dobrá.

 

Vánočka

Potřebujeme:

 

Na těsto: 1 balení směsi na pečení Buchty (suroviny podle návodu na obalu směsi Buchty), 50 g oloupaných nasekaných mandlí, 50 g rozinek 
Na potření: 1 vejce nebo kousek másla

Jak na to:

Těsto připravíme podle návodu na obalu směsi na pečení Buchty. Zaděláno těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 45-90 minut vykynout. Uprostřed kynutí přidáme do těsta mandle a rozinky a necháme do kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 3 větší a 3 menší části, z nichž rukou vyválíme válečky. Ze tří silnějších válečků upleteme cop, na který položíme cop upletený ze tří slabších válečků. Aby vánočka neztratila svůj tvar, napícháme do horní části ze stran párátka nebo kousky špejle. Povrch potřeme rozpuštěným máslem nebo rozšlehaným vejcem. Vánočku dáme předehřáté trouby péct: Elektrická trouba: 180 ° C 
Horký vzduch: 160 ° C 
Plynová trouba: stupeň 3 
Doba pečení: asi 35 minut Když chceme mít jistotu, že je vánočka opravdu hotová, píchneme doprostřed těsta špejlí. Pokud se na těsto již nelepí, vánočka je správně upečená. 
Tip: Pro vylepšení chuti můžeme použít rozinky předem namočené v rumu. Povrch vánočky můžeme před pečením posypat mandlovými lupínky.