Vánoční perníčky

Potřebujeme:

35 dkg cukru, 50 dkg hl. mouky, 4 vejce, 3-4 lžice rumu, 1 lžice kakaa, 1 prášek do perníku anebo 2 hřebičky, 6 kuliček nového koření, 2 zazvory, lžička skořice, badijan, 1,5 lžičky sody, šťava z 1/2 citronu, 5 dkg sádla (koření jemně umeleme).

Jak na to:

Vše zpracujeme v hládke těsto necháme přes noc v chládu odpočinout do druhého dne. Vyválime z testa plat, vzkrajujemé ruzné tváry, pečeme v dobře výhřáté troubě 7 minut. Při pečení se nesmí
otevřit trouba. Vychladle perníčky libovolně zdobíme. Tyto perníčky mužeme upect těsně před svátky.

Perníkové kuličky

Potřebujeme:

30 dkg nastrouhaneho perníku, 1 x 100 % tuk, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 20 dkg cukru moučky

Jak na to:

Smichat v těsto, vytvořit kuličky, obalit v kokosove moučce a nechat ztuhnout.

 

Perníčky od babičky

Potřebujeme:

650 g hl.mouka, 250 g moučk. cukr, 100 g med, 50 g tuku (HERA), 4 vejce, 10 g jedlá soda+perníkové koření

Jak na to:

Vše smísháme dohromady a vytvoříme výtvory, důležité je mít suroviny pokojové teploty a péct opravdu jen krátce (nesmí nám začít tmavnout okraje) tak na 200 stupňů

 

Perníčky s barevnou polevou

Potřebujeme:

200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g bramborové moučky, 3 PL medu, 2 vejce, 2 KL jedlé sody, 1/2 KL mletého koření (hřebíček, skořice).

Jak na to:

Na vál si připravíme prosátou mouku a cukr, přidáme jedlou sodu, koření, bramborovou moučku, vejce a med. Vypracujeme hladké těsto (popřípadě přidáme ještě mouku). Vykrajujeme menší tvary a upečeme. Studené poléváme barevnými polevami.

 

Perníčky,které se nemusí rozležet

Potřebujeme:

325 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 1 lžička sody, 1 lžíce perníkového koření, 1 lžíce kakaa, 1 vejce + 1 žloutek, 250 g másla, 50g medu žloutek + mléko na pomazání
Cukrová poleva: 200 g prosátého cukru moučky, 2 bílky trochu citronové šťávy, šleháme do hladké pěny
Chceme-li barevnou polevu,přidáme trochu potravinářské barvy.

Jak na to:

Rozpustit máslo a med.Pak přidat vajíčko a žloutek.Smíchat mouku,cukr a sodu.Vlijeme tekutou směs.Zaděláme těsto,které 20 min hněteme.Zabalíme a necháme 12 hod v lednici.
Pak rozválet,vykrájet a upéct.Po upečení potřít rozšlehaným žloutkem a mlékem.
Po vychladnutí můžeme zdobit.Změknou po ozdobení cukrovou polevou.
Těsto se tolik nelepí,výborně se vykrajují a hlavně výborně chutnají.

 

Perníčky (ihned měkké)

Potřebujeme:

80 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 28 dkg moučkového cukru, 4 vejce + 1 na potření, 2 lžičky jedlé sody, 4 lžíce medu, 2,5 lžičky perníkového koření (POZOR-NÉ kypřící prášek do perníku), 1 lžíce kakaa, citrónová kúra
POLEVA: 1 hrnek moučkového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 bílek a to utřeme ručně až je dostatečně hustá. Pokud je řídká, přidat trošku cukru, pokud hustá, kapku citrónové šťávy

Jak na to:

Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme SILNĚJŠÍ tvary, potřeme je vajíčkem a upečeme . Opravdu lepší jsou silnější tvary a ne péct až moc dozlatova, pak křupou. Ale kousat jdou. Perníčky zdobím buď klasicky sáčkem, nebo je obarvenou polevou potřu - např.stromečky na zeleno a dozdobím bíle či jinak.

 

Perníčky

Potřebujeme:

1kg hladké mouky, 30 dkg mletého cukru, 10 dkg hery, 20 dkg medu, 5-6 vajec, lžička jedlé sody, 1 lžíce perníkového koření

Jak na to:

Smícháme sypké a pak přidáme med, heru a vejce a uděláme těsto. To necháme nejlépe 24 hodin v lednici ( já dělám těsto ráno a odpoledne klidně peču).Druhý den válíme a vykrajujeme perníčky. Pečeme na 175 stupňů pár minut. Pečeme na pečícím papíře (ten můžeme použít několikrát. Po vyndání z trouby je hned potřu rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou jemné a měkké (přidáme k nim třeba půl jablka a uzavřeme).

 

Staročeské perníčky

Potřebujeme:

2 vajíčka, 2 žloutky, 150 g cukru, 180 g medu, 80 g másla /Hery/, 600 g hl. mouky, 1 kypřící prášek do perníku, 1 čajová lžička sody bicarbona

Jak na to:

Vajíčka umícháme s cukrem, přidáme mírně rozpuštěný med s másle, vše řádně umícháme. Nakonec přisypeme mouku s pr. do perníku a sodu. Věše řádně propracujeme (nejlépe rukama) a necháme v chladnu asi 24 hod. odpočinout. Druhý den z rozváleného těsta vykrajujeme perníky a na plechu potíráme rozšlehaným vejcem. Zdobíme na druhý den klasickou polevou, nebo dle přání.

 

Rumové perníkové řezy

Potřebujeme:

150 g cukru krupice, 3 vejce, 3 PL kakaa, 3 PL medu, 3 PL pikantní marmelády, 3 PL rumu, 1,5 dl oleje, 1 KL mleté skořice, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 100 g sekaných nebo mletých ořechů, 1,5 dl vody, tuk a hrubá mouka na vysypání plechu, 1 sklenička rybízové marmelády, 20 dětských kulatých piškotů, strouhaný kokos

Jak na to:

Do mísy dáme cukr, vejce, kakao, med, marmeládu, rum, olej a skořici a všechno třeme do pěny (nejlépe metličkou). Přidáme ořechy, mouku prosátou s práškem do perníku a vodou zamícháme hustší lité těsto. Připravené těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C 20-25 minut. Marmeládu dáme do misky a nasypeme nastrouhané dětské piškoty, promícháme. Hotový moučník po vychladnutí potřeme připravenou marmeládou a posypeme strouhaným kokosem. Při použití sladké marmelády piškoty není potřeba přidávat. Nakrájíme řezy.

 

Litý perník

Potřebujeme:

400g polohrubé pšeničné mouky, nebo polovina hladké a polovina hrubé, 1/2l medu, 1/8kg másla, 3 žloutky, 3 bílky, 1/2 lžičky sody, vanilkový cukr, perníkové koření, kůra z citronu, 50g oříšků, nebo ořechů a 50g mandlí na posypání

Jak na to:

Med nahřejeme, až je tekutý. Necháme v něm rozpustit máslo a za stálého míchání postupně přidáme žloutky. Vše nalijeme do prosáté mouky s kořením a sodou. Těsto dobře promícháme a nakonec do něho jemně vložíme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na máslem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Povrch posypeme hrubě posekanými ořechy a mandlemi a zvolna pečeme asi 30min. (až se prst do těsta neboří). Prochladlý perník krájíme na řezy, nebo kostky a podáváme.

 

Velikonoční perníčky

Potřebujeme:

1/2 kg hladké mouky, 20dkg moučkového cukru, 12dkg másla, 3 vejce, 25dkg tekutého medu, 1 prášek do pečiva, 1 balení Směs koření do perníku
Poleva: 150g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce horké vody, šťáva z 1/2 citrónu

Jak na to:

Na vále vypracujeme těsto, které necháme v lednici do druhého dne odležet pod mikrotenovým sáčkem. Poté vyválíme placku, vykrajujeme různé tvary a pečeme v troubě při teplotě asi 170°C na pečícím papíře do zrůžovění. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, kterou můžeme také obarvit potravinářskými barvami, takže perníčky jsou hezky barevné a dětem se líbí.

 

Perníčky

Potřebujeme:

100 g másla, 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 2 lžíce medu, lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 500-600 g hladké mouky

Jak na to:

Vše zpracujeme v těsto, dáme odležet do ledničky, nejlépe přes noc. Těsto vyválíme, vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na pečícím papíru při teplotě asi 180 stupňů. Po upečení potřeme rozšlehaným vejcem. Zdobíme dle libosti.


Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode