Bábovka s ořechy

Ingredience:
20 dkg másla
25 dkg cukru
25 dkg polohrubé mouky
0,5 prášku do pečiva
3-4 vajíčka
2-3 lžíce mléka
20 dkg pomletých ořechů
1 tabulka čokolády na vaření

Popis přípravy:


Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vajíčka. Pořádně vyšleháme. Poté opatrně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně přimícháme nastrouhanou čokoládu. Pečeme asi 45 minut.

 

Bábovka s kandovaným ovocem

Ingredience:
200 g másla
200 g moučkového cukru
4 vejce
1 vanilkový cukr
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1/8 l mléka
150 g rozinek
100 g sekaných mandlí
100 g sekaného kandovaného ovoce
tuk
mouka na formu

Popis přípravy:


Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, vejce a vanilkový cukr. Po lžících přidáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Opatrně vmícháme vlažné mléko, přidáme rozinky, sekané mandle a kandované ovoce. Upečeme ve vymazané a moukou vysypané formě.

 

Bábovka bez vajec

Ingredience:
300 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla
1/2 hrnečku mléka
1 prášek do pečiva
rozinky
oříšky

Popis přípravy:
Vše smícháme, vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

 

Bábovka s višněmi

Ingredience:
1 sklenice višní
250 g másla či rostlinného tuku
250 g cukru krupice
3 lžíce rumu 
4 vejce
380 g polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
150 g čokoládové polevy
tuk a strouhanku do formy

Popis přípravy:


Kompotované višně scedíme, necháme okapat a vypeckujeme. Máslo, cukr a rum utřeme do pěny. Postupně přimícháme vejce, mouku s práškem do pečiva a skořici. Bábovkovou formu o průměru asi 24 cm a obsahu 1,5 l vymažeme a vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozdělíme vypeckované višně a přelijeme zbytkem těsta. Pečeme zhruba 60 až 70 minut v dobře předehřáté troubě. Pak bábovku vyklopíme a necháme vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu, kterou přelijeme povrch bábovky a necháme ztuhnout.

 

Olejová bábovka

Ingredience:
4 vejce
200 g práškového cukru
voda
200 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
200 g kvalitního oleje
80 g rozinek
strouhanka

Popis přípravy:


Žloutky vymícháme s cukrem, trochu zředíme vodou, přidáme mouku s práškem do pečiva, olej a vše dobře zamícháme. Nakonec přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, rozinky a zlehka promícháme. Bábovkovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, vlijeme těsto a upečeme v mírně vyhřáté troubě.

 

Medová bábovka

Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky o obsahu 0,3 l
1 hrnek hladké mouky
1,5 hrnku cukru
1 hrnek hrubě nastrouhaných jablek
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vody
podle potřeby přidat vlahé mléko
2 vejce
3 lžíce medu
2 lžíce kakaa
1 sáček prášku do perníku
1 lžíce kandovaného ovoce
1/2 lžička skořice

Popis přípravy:


Do mísy dáme mouku, promícháme s cukrem, přidáme kakao, prášek do perníku, kandované ovoce a skořici. Olej s vodou a vajíčky rozkvedláme, přidáme med a necháme rozpustit. Vlijeme do mísy a řádně proděláme. Úplně nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě. Zpočátku 15 min na 170 °C, pak teplotu zmírníme a dopékáme po dobu asi 35 minut.

 

Jogurtová bábovka s malinami

Ingredience:
250 g mražených malin
3 plátky červené želatiny
šťáva z 1 citronu
1 lžíce malinového základu
40 g cukru
1 vanilkový lusk
6 plátků bílé želatiny
500 g bílého jogurtu 
30 g mletých mandlí
několik čerstvých malin na ozdobu

Popis přípravy:


Maliny rozmrazíme. Plátky červené želatiny namočíme do studené vody. Maliny s malinovým základem a 20 g cukru prolisujeme. Želatinu rozpustíme a přimícháme do malinové šťávy. Podélně rozřízneme vanilkový lusk a vydlabeme dřeň. Namočíme bílou želatinu. Smícháme jogurt, mandle, vanilkovou dřeň a zbylý cukr. Želatinu rozpustíme a přidáme do dortové směsi. Bílý i červený krém necháme chvíli táhnout. Bábovkovou formu vypláchneme studenou vodou. Střídavě vršíme bílý a červený krém, 3 hod. chladíme, vyklopíme. Bábovku ozdobíme malinami.

 

Jablkovo-skořicová vláčná bábovka

Ingredience:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce pomleté skořice
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1/2 lžičky jedlé sody
230g másla
1,5 napěchovaného hrnku světle hnědým cukrem
4 velká vejce
6 zelených jablk
Poleva:
1 hrnek mletého cukru 
2 lžíce horké vody ochucené citrónem umíchat dohusta ale těkuta

Popis přípravy:


Předehřejeme troubu na 180°C. V míse smícháme mouku, skořici, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu.
V jiné míse smícháme máslo, hnědý cukr a vejce. Vše našleháme dohladka. Postupně přidáváme suché ingredience a zamícháme je dovnitř. Pozor nepřemíchat. Pomocí stěrky vmíchat dovnitř jablka. Směsí naplníme 3l velkou bábovku s nelepivým povrchem. Uhladíme povrch a dáme péct na 50-60 minut, nebo až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Necháme zchladnout ve formě asi 15 minut a potom bábovku vyklopíme na mřížku a necháme ji úplně vystydnout. Umícháme polevu hustou natolik, aby se dala lít. Položíme mřížku s bábovkou nad plech s okrajem vyložený papírem a polijeme bábovku tak.

 

Hrnková černá ananasová bábovka

Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukru krupice
1/2 hrnku oleje
1 vanilkový cukr 
1/2 hrnku strouhaných ořechů 
2 vejce
100 g strouhané hořké čokolády
½ hrnku mléka
rum
1 ananasový kompot
tuk
strouhanka na formu
Na ozdobu: 
čokoládová poleva
půlky ořechů
barevná rýže 

Popis přípravy:


Ananas slijeme, nakrájíme na drobné kostičky, zakapeme několika lžícemi rumu, přisypeme ořechy, promícháme a necháme odstát, ananas se v oříškách obalí. Nejlépe v robotu ušleháme vejce, olej, cukry a strouhanou čokoládu do pěny. Do napěněné hmoty zamícháme mouku s práškem do pečiva střídavě s mlékem a nakonec ananas s ořechy. Promícháme a vlijeme do vymaštěné a vysypané formy. Pečeme při 180 °C asi 45 minut, ke konci pečení teplotu snížíme cca na 160 °C. Upečenou a vychladlou bábovku můžeme zdobit dle libosti. Dobrá je čokoládová poleva extra tmavá, ořechy a barevná cukrová rýže.

 

Rumová bábovka

Ingredience:
180 g másla
200 g krystalového cukru
5 vajec
250 g hrubé mouky
80 g maizeny
1 prášek do pečiva
5 cl rumu
1/2 citrónu
1/2 pomeranče
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Popis přípravy:


Z pomeranče a citrónu si ostrouháme kůru, kterou budeme potřebovat do těsta.Troubu rozehřejeme na 190°C. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce, prosetou mouku s maizenou a kypřícím práškem a zlehka promícháme. Nakonec vmícháme rum, kůru z pomeranče a citrónu a po dvou polévkových lžících citrónové a pomerančové šťávy. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 60 minut. Upečení otestujeme špejlí.Vychladlé pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

Snadná tvarohová bábovka

Ingredience:
375 g měkkého tvarohu 
1 Hera
250 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
rozinky (nemusí být)
olej na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Popis přípravy:


Tvaroh, Heru, oba druhy cukru a vejce dáme do mísy a utřeme dohladka. Do směsi přisypeme prosetou mouku s kypřícím práškem a promísíme. Vmícháme rozinky, dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 175°C asi 55-60 minut.

 

Povidlová bábovka

Ingredience:
2 lžíce povidel
4 vejce
150g másla
100g cukru
160g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
hrstku vlašských ořechů

Popis přípravy:


Žloutky, cukr, máslo, vanilkový cukr a 2 lžíce povidel ušleháme v hustý krém, do kterého opatrně vmícháme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přisypeme ořechy, zamícháme. Formu vymažeme sádlem a vysypeme polohrubou moukou. Upečeme. Po upečení necháme asi 10 minut stát a pak ji vyklopíme.

 

Mrkvová bábovka

Ingredience:
2 hrnky cukru
4 vejce 
2 hrnky hladké mouky
450 g nahrubo nastrouhané mrkve 
1 plný hrnek oleje,
1 lžička sody Bicarbon nebo prášku do pečiva
1 lžička drceného hřebíčku
1 lžička drceného muškátového květu
troška soli
1 hrnek nahrubo posekaných ořechů

Popis přípravy:


Žloutky utřeme s cukrem, přidáme postupně všechny ingredience, mimo sněhu z bílků, který přidáme naposled dobře vymícháme a nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Formu dobře vymažeme a taky dobře vysypeme. Naplněnou bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu asi 70 minut při 150°C.Samozřejmě, že záleží v jaké formě bábovku pečete, proto je nutné ji poprvé hlídat a vyzkoušet špejlí, zda je hotová.

 

Citronová bábovka

Ingredience:
200 g měkkého másla nebo margarinu
200 g cukru
špetka soli
2 lžičky citrónové kůry 
5 vajec
240 g mouky
50 g maizeny 
3 lžičky prášku do pečiva
100 ml mléka
11 lžic citrónové šťávy
3 lžíce pomerančové šťávy
Poleva:
120 g práškového cukru
3 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce velmi horkého ztuženého tuku 

Popis přípravy:


Měkké máslo, cukr, sul a citrónovou kůru nejméně 8 minut šleháme. Přidáme vejce jedno po druhem, asi každé 1/2 minuty jedno. Můžeme přidávat jenom žloutky a sníh přidat nakonec. Dobře ušleháme. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva a škrob. Nakonec přidáme střídavě mléko a citrónovou šťávu. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy s obsahem asi 2 l obsah. V předehřáté troubě na 175 °C, horkovzdušná 150°C, pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme asi 5 minut odpočívat, potom vyklopíme z formy. Hned několikrát propíchneme a polijeme citrónovou a pomerančovou šťávou. Necháme vychladnout. Nakonec polijeme polevou.

 

Černá bábovka

Ingredience:
Kvásek:
4 lžíce vlažné vody
7 g sušených kvasnic 
1 lžíce cukru
4 lžíce mouky
Těsto:
110 g másla
8 lžic cukru
60 g modrého pomletého máku
2 žloutky
4 vejce
1 vanilkový cukr
110 g tmavé nastrouhané čokolády
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletých hřebíčků
1 lžíce medu
nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
1,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky soli

Popis přípravy:


Připravíme kvásek a necháme jej po 30 minut vzejít. Těsto: Všechny ingredience musí být pokojové teploty. Našleháme máslo s cukrem dolehka. Postupně dovnitř zašleháváme žloutky a vejce. Vmícháme dovnitř mák, čokoládu, skořici, kůru a med. Zamícháme prosetou mouku se solí. Přidáme kvásek a dobře ho vpracujeme dohladka. Naplníme vymaštěnou bábovkovou formu a přikryté necháme nakynout asi po 1,5 hodiny. Předehřejeme troubu na 230°C a pečeme 20 minut do tmavohněda. Potom snížíme teplotu na 180°C a dále pečeme, až je bábovka hotová, vyzkoušíme špejlí. Vyklopíme a necháme úplně vystydnou. Před podáváním pocukrujeme.

 

Bramborová bábovka

Ingredience:
80 g rostlinného tuku
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
150 g pískového cukru
1 vanilkový cukr
šťáva z ½ citrónu
250 g hrubé mouky
250 g vařených brambor
1 prášek do pečiva
tuk a hrubá mouka do formy

Popis přípravy:


Tuk utřeme s cukry a žloutky do pěny, přidáme za stálého tření citrónovou šťávu a vychladlé, jemně nastrouhané brambory a třeme ještě 10 minut. Mouku promícháme s práškem do pečiva a smícháme ji současně s pevně ušlehaným sněhem. Těsto vložíme do dobře vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut.

 

Bábovka z čokolády Margot

Ingredience:
1 čokoláda Margot
1 šlehačka
1 sklenička moučkového cukru
2 skleničky polohrubé mouky
2 vejce
½ prášku do pečiva
tuk
mouka na formu

Popis přípravy:


Žloutky třeme s cukrem, přidáme nastrouhanou čokoládu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, zalijeme šlehačkou a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a dáme péci do vyhřáté trouby.

 

Bábovka z acidofilního mléka

Ingredience:
1 hrnek acidofilního mléka
2 vejce
1 hrnek moučkového cukru
1/2 hrnku oleje
1 necelý prášek do pečiva
1 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Popis přípravy:


Mléko rozmícháme s vejci, cukrem, olejem a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao a nalijeme na bílé těsto. Upečeme v předehřáté troubě, hotová bude asi tak za 40 minut.

 

Bábovka s vaječným koňakem

Ingredience:
10 lžic polohrubé mouky
10 lžic pískového cukru
10 lžic oleje
10 lžic vaječného koňaku
4 vejce
hrst sekaných ořechu
rozinky
kakao
1/2 balíčku prášku do pečiva 

Popis přípravy:


Ve šlehači šleháme nejdřív vejce s cukrem, přidáme olej s koňakem a na konec zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přihodíme ořechy a rozinky a v jedné třetině těsta rozmícháme kakao. Pak dáme péct.

 

Bábovka s pudinkovým práškem

Ingredience:
360 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 pudinkový vanilkový prášek
citrónová kůra
6 vajec
300 g krupicového cukru
1 dl oleje
1 dl horké vody
1 vanilkový cukr
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
rozinky naložené v rumu
nasekaná čokoláda
kandované ovoce pokrájené

Popis přípravy:


Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudinkovým vanilkovým práškem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Žloutky ušleháme s cukrem a olejem dohusta a za stálého šlehání přidáváme po 2 lžících horké vody, vždy po chvilkách až do vypotřebování 1 dl. Pak jemně přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a vanilkového cukru a lžíce citrónové šťávy. Nakonec vmícháme sekané ořechy, spařené a v rumu namočené rozinky a nasekanou čokoládu s nakrájeným kandovaným ovocem (nemusí být). Těsto vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané velké formy na bábovku. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 45 minut. Špejlí zjišťujeme stav propečení a hotovou bábovku vyklopíme na mřížku, hned pocukrujeme a necháme vystydnout.

 

Bábovka s mandlemi

Ingredience:
42 g droždí 
200 ml vlažného mléka
1 kostička cukru
80 g medu
2 vejce
sůl
500 g polohrubé mouky
125 g másla
50 g rozinek
2 lžíce rumu
150 g loupaných mandlí
moučkový cukr na pocukrování

Popis přípravy:


Z droždí, vlažného mléka, kostky cukru, medu a trošky soli necháme vzejít kvásek. Na směs prosejeme mouku a promícháme. Přidáme vločky másla a hněteme až budeme mít vláčné těsto.Těsto poprášíme moukou a necháme v teple, přikryté, kynout 30 minut. Rozinky pokapeme rumem a necháme odležet. Vymažeme formu na bábovku a na dno poklademe mandličky do každé prohlubně jednu. Do vykynutého těsta vmícháme rozinky a dáme do formy, kde ještě necháme 1/2 hodiny kynout. Troupu předehřejeme na 180°C. Bábovku pečeme pomalu cca 50 až 60 minut. Po dopečení necháme ještě cca 5 minut dojít v troubě, následně vyklopíme a před podávání pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

Bábovka s lískovými oříšky

Ingredience:
150 g másla
250 g cukru
4 vejce
kůra z 1/2 citrónu
3 lžíce rumu
400 g hrubé mouky
2 dl mléka
1 kypřicí prášek
150 g mletých lískových oříšků
50 g hořké čokolády
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy

Popis přípravy:


Žloutky vymícháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a ostatní přísady kromě oříšků a čokolády. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Do půlky těsta přidáme strouhanou čokoládu, do druhé půlky strouhané oříšky. Do vymazané a vysypané bábovkové formy přilijeme bílé těsto, na ně tmavé a dáme upéct.

 

BÁBOVKA PRO DIABETIKY

Ingredience:
6 vajec
3-5 odměrek tekutého sladidla vhodného pro pečení (např. Kandisin)
1 dcl oleje
1 dcl horké vody
250 g polohrubé mouky
1 pudink (nejlépe dia)
1 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
1/2 prášku do pečiva
citrónová kůra

Popis přípravy:


Žloutky utřeme se sladidlem, přidáme po částech olej a horkou vodu. Směs šleháme do zhoustnutí. Mouku smícháme s pudinkem, práškem do pečiva a spojíme s první směsí. Poté těsto zlehčíme hustým sněhem ušlehaným z bílků a citrónové kůry. Z kakaa a rumu umícháme kašičku, kterou spojíme s částí těsta. Do vymaštěné a moukou vysypané formy lijeme střídavě světlé a tmavé těsto (kakaové). Pečeme na 180 °C asi 30 minut.

 

Bábovka s jablky

Ingredience:
300 g polohrubé mouky
250 g cukru
80 g tuku 
300 g strouhaných jablek
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
hrst strouhaných oříšků 

Popis přípravy:


Cukr, vanilkový cukr, tuk a žloutky rozmixujeme dohladka, vmícháme mouku s práškem do pečiva, jablka, oříšky a nakonec sníh z bílků. Pečeme na 170-180 °C, zhruba 45 minut.

Bábovka olejová se sněhem

Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
3 vejce
1/2 prášku do pečiva
1/2 hrnku mléka
tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Popis přípravy:


Většinu cukru utřeme se žloutky a s olejem. Po částech přidáváme mléko a mouku s promíchaným práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný se zbytkem cukru. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme zvolna asi 35-40 minut.

 

Bábovka ořechová s mákem

Ingredience:

1 hera
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 vejce
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 hrst nemletého máku
2 hrsti vlašských ořechů 
citrónová kůra

Popis přípravy:


Ořechy nahrubo nasekáme. Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme mák, ořechy, citrónovou kůru, mouku s kypřícím práškem a nakonec zamícháme vlažnou rozpuštěnou heru. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme asi 40 minut.

 

Majolková bábovka

Ingredience:
2 1/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
1 hrnek mléka
2 malé majonézy
1 prášek do pečiva
tuk na vymazání a strouhanka na vysypání 

Popis přípravy:


Mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko a majolku dobře promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Část těsta obarvíme přidáním kakaa. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.

 

Bábovka bleskovka

Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice (krystalu)
1 sáček vanilinového cukru
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva

Popis přípravy:


Vše smícháme (nemusíme šlehat z bílků sníh) a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Můžeme, když chceme, 1/3 těsta obarvit kakaem, abychom získali mramorovou bábovku. Dáme péct.

 

Babiččina mramorová bábovka

Ingredience:
120 g tuku
200 g moučkového cukru
5 vajec
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
2/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva
1/4 l mléka
2 lžíce kakaa
tuk na vymazání 
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový a vanilkový cukr na posypání

Popis přípravy:


Změklý tuk napěníme s polovinou dávky cukru, postupně přidáváme žloutky a třeme, až je pěna lehká. Přidáme část mouky a mléko a vše promícháme. Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta. Lehce jej vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosetou s kypřícím práškem. Asi do třetiny těsta lehce vmícháme proseté kakao. Velkou formu na bábovku dobře vytřeme tukem, vysypeme moukou, nalijeme do ní větší část světlého těsta. Pak přidáme těsto s kakaem a obě těsta trochu promícháme vidličkou tak, aby vzniklo mramorování. Formu doplníme světlým těstem, to shrneme více ke krajům a hned vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Bábovku pečeme asi 50 minut. Je-li bábovka již upečená, poznáme vpichem špejle do nejvyššího místa. Vytáhneme-li ji suchou bez těsta, je upečená. Bábovku necháme stát ve formě asi pět minut, pak ji vyklopíme a hned pocukrujeme. Krájíme po vychladnutí.

 

Ananasová bábovka

Ingredience:
200 g moučkového cukru
3 vejce
2 dl rostlinného oleje
1 balíček vanilkového cukru
1 ananasový kompot
2 dl vlažného mléka
3/4 balíčku prášku do pečiva
500 g polohrubé mouky
tuk na vymazání formy
strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Popis přípravy:


Olej, cukry a žloutky třeme do pěny. Potom přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko až vznikne hustší lité těsto. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky nakrájený a osušený kompotovaný ananas a lehce zabalíme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a do formy nalijeme těsto. Pečeme v elektrické troubě při 180 °C cca 45 minut. Ke konci pečení můžeme snížit na 160 °C a dopečeme. Bábovku necháme po upečení ve formě mírně vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

 

Babiččina bábovka

Ingredience:
3 vejce
120 g tuku (nejlépe Heru)
150 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
190 ml mléka
vanilinový cukr
1/3 prášku do pečiva
kakao
3 lžíce rumu

Popis přípravy:


Změklý tuk našleháme s cukrem a vanilinovým cukrem, postupně přidáme žloutky a rum a našleháme do pěny. Střídavě přidáváme mouku a mléko pokojové teploty. Jako poslední přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Na dno bábovkové formy nalijeme cca 2/3 těsta, zbytek obarvíme kakaem, nalijeme navrch a zlehka promícháme, aby se těsta promísila a udělala mramorový vzor. Pečeme v předehřáté troubě při 170°C cca 35 - 45 minut podle trouby.

 

Andělská bábovka

Ingredience:
6 vajec
1 lžička ztužovače šlehačky
1 šálek cukru
1/8 lžičky soli
1/2 lžičky mandlové příchuti
1,5 šálku hladké mouky
1/2 šálku vody

Popis přípravy:


Do bílků přidáme ztužovač šlehačky a ušleháme hustý sníh. Přidáme polovinu cukru a promícháme. V druhé míse ušleháme žloutky s druhou půlkou cukru, přidáme sůl a mandlovou příchuť. Pak přidáváme střídavě mouku a vodu a pečlivě mícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Pečeme ve velké vymazané a vysypané bábovkové formě. Při podávání se jednotlivé plátky mažou pikantním džemem.