Langoše můžeme upravovat na mnoho způsobů- na slano,na sladko..........

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Langoše do zásoby

Potřebujeme:

1 kg hladké mouky, 1 bílý jogurt (2,5 dl), 1 KL jedlé sody, 1 KL soli, 4 PL oleje, 40 g droždí, 1/2 l mléka

Jak na to:

Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, sodou a solí. Rozdrobíme droždí, nalijeme olej, jogurt, mléko a zaděláme husté těsto. Dobře propracované těsto rozdělíme do dvou mikrotenových sáčků (těsto musí mít dost prostoru na kynutí) a uložíme na 24 hodin do chladničky.

Odebíráme podle potřeby a smažíme langoše jako lívance na pánvi. Usmažené potíráme slanou vodou smíchanou s olejem a česnekem utřeným se solí nebo džemem.

Poznámka:
Těsto vydrží v chladničce i měsíc.

 

Langoše z kyšky bez droždí

Potřebujeme:

1 kelímek Kyšky (400 ml), 2 kelímky polohrubé mouky, špetka soli špetka jedlé sody

Jak na to:

Kyšku smícháme s moukou (dávat pouze tolik, kolik bylo v kelímku kyšky - jinak by byly langoše tvrdé) a solí s jedlou sodou. Mokrýma rukama trháme těsto, které vytvarujeme do tvaru placky a vložíme do fritézy (bez koše). Těsto klesne ke dnu a pak se vynoří. Smažíme nejdříve z jedné strany a pak obrátíme. Osmažené klademe na ubrousek a zdobíme dle chuti buď kečupem s česnekem a nastrouhaným sýrem nebo povidly se šlehačkou.

Výhodou těsta je, že langoše můžeme dělat ihned a nemusíme čekat na vykynutí.

 

Bramborové langoše

Potřebujeme:

2 nastrouhané brambory, 30 dkg hladké mouky, mléko, kvásek, sůl

Jak na to:

Všechny suroviny zpracujeme jako těsto a necháme vykynout. Vytvořeno langoše smažíme na tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem. Možná jest i na sladko s džemem.

 

Langoše

Potřebujeme:

2 uvařené brambory, 30 gramů droždí, 1 lžička cukru, 400 gramů mouky, 400 ml mléka, 3 lžičky oleje, sůl, olej na smažení

Jak na to:

Droždí rozpustíme ve 100 ml mléka a odstavíme do teplého místo na čtvrt hodiny. Brambory rozemeleme. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme dolíček do kterého nalijeme droždí. Přidáme brambory, olej a vypracováváme těsto do kterého dolijeme ještě trochu mléka. Pak těsto na langoše osolíme a ještě jednou zpracujeme. Posypeme ho moukou, zabalíme do utěrky a necháme v teplém místě přibližně hodinu vykynout. Z těsta odtrháváme kousky, ze kterých formujeme tenké langoše, které smažíme z obou stran do zlatova ve friťáku nebo pánvi s přibližně 6 centimetry oleje. Langoše podáváme horké - například s olejem s utřeným česnekem, sýrem a kečupem.