K Vánočním svátkům nesmí chybět vůně punče a domácího vaječného likéru                      ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vaječný koňak

Potřebujeme:

1balení slazeného kondenzovaného mléka - SALKO, 2 balení kondenzovaného mléka - TATRA, 3 sáčky vanilkového cukru, 6 žloutků 1/2 l rumu

Jak na to:

Slazené kondenzované mléko dáme šlehat s vanilkovým cukrem a žloutky, potom přidáme neslazená kondenzovaná mléka a nakonec po malých částech rum. Rumu dáme podle chuti, Čím déle necháme proležet, tím je koňak lepší.

 

Vaječný koňak - nevařený

Potřebujeme:

4 žloutky, 1/4 l kondenzovaného slazeného mléka, 1/4 l svařeného mléka (polotučného), 1/2 l vodky nebo rumu, vanilka

Jak na to:

Vše našleháme do pěny v robotu, zásadně nevaříme, Nalijeme do dobře uzavíratelných sklenic, uložíme naležato v chladničce. Koňak se vynikající, čím je starší, tím je hustější.

 

Vaječný koňak - amareto

Potřebujeme:

Suroviny na vaječný koňak a dva balíčky bonbonů - barimandle

Jak na to:

Koupíme dva balíčky barimandlí - bonbóny a necháme rozpustit asi ve 3 dcl rumu. Toto po rozpuštění rozmixujeme a přidáme do vaječného koňaku místo čistého rumu.

 

Domácí vaječný koňak

Potřebujeme:

1 neslazené mléko Tatra, 1 slazené mléko Salko, 5 žloutků, 1 vanilkový cukr, 1/2 l rumu

Jak na to:

Neslazené i slazené mléko, žloutky a vanilkový cukr dobře rozšleháme ve šlehači a nakonec pomalu přiléváme rum. Směs přelijeme do skleně­ných lahví a necháme uležet. 

Aby byl vánoční vaječný koňak co nejlepší, připravíme si jej minimálně 2 - 3 týdny před svátky. Ze zbylých bíl­ků si můžeme vyrobit sněhové pusinky.

 

Bombardini

Potřebujeme:

vaječný koňak, rum, mléko, špetka skořice

Jak na to:

Smícháme ve stejných poměrech a zahřejeme k bodu varu. Navrch dámě špetku skořice. Pijeme horké.

Čertovský punč

Potřebujeme:

3/4 l vody nebo slabého čaje, 20 dkg pískového cukru, 3 pomeranče, 1 citron, 2 hřebíčky, kousek celé skořice, 1/2 l přírodního červeného vína a 2 dcl rumu

Jak na to:

Do hrnce nalijeme vodu nebo čaj, přidáme cukr, z 2 dobře omytých pomerančů a půlky citronu nastrouhanou kůru, skořici, hřebíček a vše 5 minut povaříme. Pak přecedíme do jiné nádoby, přilijeme víno, dáme na zdroj tepla a zahřejeme téměř k bodu varu. Odstavíme, přilijeme štávu z pomerančů a citronu, přidáme rum a zamícháme. Hotový punč naléváme do nahřátých sklenic.

Pomerančový punč

Potřebujeme:

6 pomerančů, 3 citrony, 20 dkg. cukru krupice, 0,8l rumu, 1 l vody

Jak na to:

Ze 6 pomerančů dobře omytých oloupeme kůru, vylisujeme šťávu bez peciček, k nim přidáme šťávu ze 3 citronů. V 1l vody svyříme 20dkg cukru, který se nalévá do připravené šťávy přes nakrájenou kůru z pomerančů a citronů. Do takto připraveného nápoje se přidá 0,8 l rumu. Punč podáváme v nahřátých sklenicích. Ozdobíme spirálou z pomerančové kůry a podáváme.

 

Královnin punč

Potřebujeme:

na 4 sklenice asi po 250 ml: 400 ml silného cejlonského čaje, 300 ml koňaku, 100 ml smetany ke šlehání, 200 ml vanilkového likéru, několik dílků citronu Tyto ušlechtilé přísady jsou základem i zárukou vynikající chutí.

Jak na to:

1. Do čaje přidáme koňak a nápoj ohřejeme. Nesmí se však vařit. Smetanu ušleháme dopolotuha a spolu s vaječným likérem vmíchá­me do punče. 

2. Punč nalijeme do 4 vysokých čajových sklenic a podáváme zdo­bený plátky citronu. 

Rada: Ke královskému nápoji se hodí čokoládové višně v koňaku a oplatky.

 

Český punč

Potřebujeme:

1 dcl vinného punče, 0,5 dcl rumu, 0,2 dcl citrónové šťávy, 10 g cukru

Jak na to:

Vinný punč s rumem, citrónovou šťávou a cukrem zahřejeme a horký nápoj nalijeme do silnostěnné sklenice, pokud možno s kovovou objímkou.

 

Vánoční medový punč

Potřebujeme:

2 dl vody, 4 PL medu, 8 cl citronové šťávy, 1 1/2 dl koňaku

Jak na to:

Do kastrůlku dáme vodu, přidáme med a pomalu rozehříváme. Necháme přejít varem a odstavíme. Přidáme citronovou šťávu, promícháme a nalijeme do nahřátých sklenic, přilijeme koňak. 

Můžeme přidat i slabé kolečko citronu.

 

Vánoční punč

Potřebujeme:

1 l kvalitního červeného vína, 1/2 l rumu, 1/2 kg cukru, 5 cotrónů, 1 hrst rozinek, 4 hřebíčky, kousek celé skořice

Jak na to:

Citróny omyjeme, rozkrojíme a vymačkáme šťávu. Do hrnce dáme vařit červené víno spolu se šťávou i kůrou z citrónů, cukrem a kořením. Přivedeme vše k varu, odstavíme a přecedíme přes husté sítko. Do horkého nasypeme hrst rozinek a po schladnutí vlijeme rum. Tento kocentrát vaříme jako grog, takže zalijeme horkou vodou. Jak silný punč bude, záleží jen na Vás.