Závin se třemi náplněmi

Ingredience:
Těsto:
200 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
100 g másla
1 žloutek
120 ml smetany ke šlehání
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 bílek
1 lžíce nastrouhané kůry
Maková náplň:
100 g máku
50 g krupicového cukru
100 ml mléka
1 lžička skořice
Dohotovení:
100 g červeného rybízu
1 vejce na potření

Popis přípravy:


Z hladké mouky, cukru, soli, změklého másla, žloutku a smetany vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do fólie a asi na 30 minut uložíme do chladu rozležet. Měkký tvaroh rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, dále bílkem a citrónovou kůrou. Rybíz opláchneme a necháme kapat. Poté ho odstopkujeme. Do kastrůlku vsypeme mák a cukr. Přilijeme mléko a směs krátce povaříme. Náplň odstavíme. Když vychladne, dochutíme i skořicí. Těsto rozválíme na obdélníkový tvar a potřeme nejprve makovou, pak tvarohovou náplní. Navrch rozprostřeme kuličky rybízu. Delší okraje plátu přeložíme  směrem k sobě přes náplň. Závin pak potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Při 180°C pečeme asi 35 minut.

 

Závin s višněmi a čokoládou

Ingredience na 2 záviny:
1 balíček listového těsta
vejce na potření
Náplň:
500 g měkkého tvarohu v kostce
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
100 g čokolády na vaření
200 g čerstvých nebo kompotovaných višní
Zdobení:
50 g čokolády

Popis přípravy:


Tvaroh smícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, vejci a citrónovou kůrou. Listové těsto rozválíme na dva obdélníky o velikosti 30x40 cm. Tvarohovou náplň rozetřeme do středu těsta, posypeme nahrubo nakrájenou čokoládou a poklademe višněmi. Jeden okraj přehneme pře náplň a potřeme jej rozšlehaným vejcem. Pak přehneme druhý okraj. Oba takto připravené záviny přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme na několika místech vidličkou. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 200°C, pak teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 30 minut. Závin necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázní a ozdobíme ní roládu dle vlastní fantazie.

 

Tažený štrúdl

Ingredience na 2 šišky:
280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
1 lžička citrónové šťávy
1 vejce
špetka soli
100 g rozpuštěného másla
Náplň:
10 středních jablek
4 lžíce strouhanky
3 lžíce cukru
1 lžička skořice

Popis přípravy:


Všechny ingredience na těsto, kromě rozpuštěného másla dáme do mísy a zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Na plotně nahřejeme hrnec, těsto dáme na talíř a přiklopíme zahřátým hrncem. Jablka zbavíme slupek i jádřinců a nakrájíme nadrobno. Po 30 minutách těsto vyndáme, rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme na utěrce co nejtenčí obdélník a opatrně jej vytáhneme do všech směrů. Každý potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, přidáme jablka s cukrem a skořicí. Vše zavineme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 40 minut. Moučník podáváme teplý, ozdobený šlehačkou.

 

Štrúdl s vanilkovou omáčkou

Ingredience na 2 šišky:
800 g hladké mouky
1 menší vejce
1 žloutek
100 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
špetka soli
Náplň:
1 kg kyselejších jablk
2 lžíce citrónové šťávy
3 hrsti jemné strouhanky
50 g rozpuštěného másla
2 sáčky vanilkového cukru
Vanilková omáčka:
300 ml mléka
3 žloutky
1 vanilkový lusk
1 lžíce cukru
2 lžičky bramborového škrobu

Popis přípravy:


Ze surovin na těsto zpracujeme těsto, rozdělíme jej na 2 díly, každý rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem a naplníme směsí, kterou jsme připravili z nastrouhaných jablk, strouhanky, cukru a citrónové šťávy. Záviny potřeme vodou a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut dozlatova. Mezitím si připravíme omáčku. Mléko dáme vařit se zrníčky  vanilky a cukrem. Když je mléko horké, přidáme škrob rozmíchaný v troše vody a povaříme 2 minuty. Když krém trochu zchladne, opatrně do něj zašleháme žloutky. Závin podáváme teplý a přelitý omáčkou.

 

Pivní štrúdl

Ingredience na 4 záviny:
600 g hladké mouky
1 kostka ztuženého tuku
¼ l světlého piva
špetka soli
Náplň:
1 kg jablk
1 šálek strouhanky
2 lžíce másla
1 lžíce ořechů
skořice
100 g cukru
100 g rozpuštěného másla
1 lžíce rozinek

Popis přípravy:


Do mouky v míse nastrouháme tuk, přidáme sůl a nalijeme pivo. Rukama zpracujeme na hladký bochánek, který odložíme do chladu. Na náplň nakrájíme jablka, na másle osmažíme strouhanku. Těsto rozdělíme na 4 díly. Každý vyválíme na tenký plát, posypeme strouhankou, jablky, pocukrujeme, přidáme mletou skořici, rozinky a pokapeme rozpuštěným máslem a závin zavineme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 35-45 minut a během pečení potíráme zbytkem rozpuštěného másla.

 

Kakaový závin

Ingredience:
9 vajec
150 g práškového cukru
50 g kakaa
60 g hrubé mouky
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
Náplň:
150 g práškového cukru
150 g másla
1 balíček vanilkového cukru
100 g mletých ořechů
mléko

Popis přípravy:
Žloutky vymícháme s cukrem do pěny, přidáme kakao a střídavě přimícháme mouku s ušlehaným sněhem. Těsto vylijeme na plech a upečeme. Upečené těsto stočíme na ubrousku a necháme vychladnout. Práškový cukr vymícháme s máslem a vanilkovým cukrem, přidáme ořechy, spařené mléko a přimícháme k máslu. Závin naplníme touto náplní.

 

Křehký štrúdl s rozinkami

Ingredience na 4 šišky:
350 g hladké mouky
250 g 100% tuku
1 lžíce octa
1 vejce
12 lžic vody
Náplň:
1 kg jablk
2 skořicové cukry
100 g rozinek

Popis přípravy:


Tuk nastrouháme do mouky na hrubém struhadle, přidáme ostatní přísady na těsto a zpracujeme těsto, které necháme ztuhnout v lednici. Z vychladlého těsta vyválíme 4 placky, naplníme oloupanými a nastrouhanými jablky se skořicí a rozinkami. Zavineme, potřeme vodou a pečeme dozlatova 40 minut při 180°C.

 

Jablečný štrúdl s ořechy

Ingredience:
250 g hladké mouky
1 vejce
8 lžic mléka
špetka soli
50 g rozpuštěného másla
3-4 lžíce hladké mouky
1 vejce na potření
Náplň:
600 g nastrouhaných jablk
1 skořicový cukr
100 g vlašských ořechů

Popis přípravy:


Z 50 g másla a 3-4 lžic mouky usmažíme řídkou světlou jíšku a necháme ji vychladnout. Ze zbylých ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme a pomažeme jíškou. Těsto svineme a rozdělíme na dva díly. Každý díl znova vyválíme, posypeme jablky, cukrem a ořechy. Štrúdl zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C asi 30-40 minut.

 

Čokoládový závin

Ingredience:
5 vajec
200 g práškového cukru
4 lžíce hladké mouky
2 lžíce kakaa
tuk a mouka na pečící papír
Náplň:
1/8 l šlehačky
20 g práškového cukru
Poleva:
80 g másla
80 g čokolády

Popis přípravy:
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Pomaly do něho zašleháme cukr a postupně, po jednom, žloutky. Lžícu mouky smícháme se dvěma lžícemi kakaa a přes síto přidáváme k vyšlehané hmotě. Těsto vylijeme na plech vyložený pomazaným a moukou vysypaným papírem. V horké troubě rychle upečeme. Upečené těsto vyložíme na čistý ubrousek, papír stáhneme, zavineme ho a necháme vychladnout. Vychladlý závin vyrovnáme, natřeme šlehačkou, znova zavineme a polijeme polevou.

 

Babiččin štrúdl

Ingredience na 2 šišky:
550 g hladké mouky
2 žloutky
½ prášku do pečiva
2 lžíce mléka
1 bílý jogurt
1 hera
citrónová kůra z ½ citrónu
1 vejce na potření
Náplň:
800 g jablk
200 g cukru
1 hrst strouhanky
3 lžíce rozinek
3 lžíce vlašských ořechů
2 lžičky skořice

Popis přípravy:


Ze všech surovin na těsto zpracujeme na válu hladké nelepivé těsto. Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme se strouhankou, skořicí, cukrem, rozinkami a ořechy. Těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme jej na placku, naplníme jablečnou směsí, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25-35 minut dozlatova.

 

Arménský štrúdl

Ingredience: 
1 listové těsto
1 hrnek hladké mouky
3/4 hrnku mletého cukru
1/2 hrnku oleje
1 zakysaná smetana
sekané ořechy
rozinky
kandované ovoce 
arašídy 

Postup přípravy: 


Listové těsto rozdělíme na 2 poloviny, každou polovinu rozválíme na pomoučeném vále do obdélníku (asi 30x20 cm), potřeme náplní (smíchaná mouka s cukrem, olejem a smetanou - nemusíte se bát špatné hustoty) na ni nasypeme oříšky, rozinky, různé sušené ovoce. Důkladně štrúdl zabalíme, aby nám při pečení nevytekl, přeneseme na plech a pečeme dle potřeby.