Klasický medovník

Potřebujeme:

Na medové pláty: 100 g másla, 120 g krupicového cukru, 5 lžíce medu, 2 lžíce polotučného mléka, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 450 g hladké mouky 
Na krém: 200 ml polotučného mléka, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 200 g másla, 120 g krupicového cukru, 1 žloutek

Jak na to:

Všechny přísady až na mouku smícháme v míse. 
Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a všepomocí metličky šleháme v páře. Měli bychom získat směs malinko řidčí konzistence, než je majonéza. 
Pak vsypeme prosátou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo. 
Troubu předehřejeme na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z dílů těsta vyvalujeme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm. 
Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy. Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem. 

Krém: 
Do kastrůlku dáme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu promícháváme do vychladnutí, respektive do pokojové teploty. Pak zatřeme máslo, které musí být rovněž pokojové teploty – jinak by se krém srazil – cukr a žloutek. 
Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme.

 

Medovník s máslovým krémem

Potřebujeme:

Těsto: 150 g másla, 2 lžíce medu, 420 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 40 ml smetany, 1 lžička jedlé sody 
Ořechová hmota: 250 g vlašských ořechů ,120 g másla, 50 g medu, 80 g cukru krupice 
Krém na spojení: 500ml mléka, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 40 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, 200 g másla šťávu z 1/2 citronu, 3 lžíce rumu na pokapání upečených plátů

Jak na to:

1/ Ze změklého másla, teplého medu, mouky, cukru, vajec, smetany a sody vypracujeme hladké, nelepivé těsto.To necháme chvíli odležet v chladu. 

2/ Ořechy nasekáme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme máslo,necháme rozpustit med a cukr, přisypeme ořechy a za stálého míchání je necháme zezlátnout. Necháme vychladnout. 

3/ Těsto rozdělíme na dvě poloviny, které rozválíme na pomoučeném vále na pláty. Jeden plát upečeme při 
200 0C do zlatova, druhý rovnoměrně potřeme ořechovou hmotou a pečeme rovněž při 200 0C asi 40 min. 

4/ Dáme vařit mléko s oběma druhy cukru. Když začne vřít, vmícháme mouku, škrob a svaříme na hustší kaši.Až zchladne, vmícháme máslo, citrónovou šťávu a dobře vymícháme. Oba upečené pláty pokapeme rumem a spojíme krémem.Medovník necháme rozležet do druhého dne.

 

Medovník po česku

Potřebujeme:

1/2 l medu, 20 g strouhaních ořechů, 250 g piškot, 1 l mléka, 1 tvaroh, cukr podle chuti, vanilkoví cukr 2 ks, 1 formu tvaru čtverec

Jak na to:

Tvaroh, vanilkoví cukr zamíchame a dáme do jiné mísi, zalijeme mlékem. Potom v jiné misce rozmačkáme piškoty. Piškoty dáme k tomu. 
Poté nalijeme po polévkovích lžících med asi tak 5 lžic. Vše pak dáme do formy. 
Dáme do trouby na 100 C v každé troubě asi tak na 30 min. Poté posypeme oříšky a necháme vychladnout. Poté můžeme podávat s mlékem.

 

Báječný medovník (vánoční řezy)

Potřebujeme:

1 vejce, 150 g cukru, 50 g tuku, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky 
Máslový krém: 250 g Hery nebo másla, 350 g moučkového cukru, vanilkový cukr, mléko, hrubá mouka na kaši nebo hustý pudink

Jak na to:

Vejce, cukr, tuk, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme 2 minuty až hmota zkaramelizuje. Odstavíme a teplé nalejeme do misky s moukou a zpracujeme pomocí měchačky. Vyklopíme na vál a zpracujeme pomocí malého množstvé mouky v hladké těsto. Zpracováváme za tepla. Postupně vyválíme 4 tenké placky. Vyválenou placku opatrně přendáme pomocí válečku na vymaštěný a vyhřátý plech a vidličkou těsto na asi 10 místech propícháme, aby se při pečení netvořily puchýře. Pečeme rychle do lehkého zhnědnutí. Po vyjmutí z trouby těsto hojně pocákáme rumem (není nutné). Po chvilce opatrně pomocí plochého nože sesuneme na rovnou desku. Takto upečeme všechny 4 placky. Asi po hodině již můžeme plnit máslovým krémem ve třech vrstvách. 

Krém: vše utřeme do pěny a přidáme kaši nebo hustý pudink, vyšleháme krém a necháme zchladnout. Po naplnění medovník buď polijeme čokoládovou polevou nebo posypeme nastrouhaným perníkem. Necháme několik hodin v lednici odležet. Pomocí nože, který vždy nahřejeme teplou vodou, krájíme úhledné kousky. Zdobíme šlehačkou.

 

Buchta ala medovník

Potřebujeme:

Těsto: 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 Hera, 1 a 1/2 hrnku mléka, 2 vejce, 4 lžíce medu, troška skořice, 1 prášek do pečiva, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody 
Krém: 1 Salko, 1 máslo, 4dcl mléka, puding (smetanový nebo vanilkový)

Jak na to:

Sypké přísady smíchat v míse. Přidáme vše ostatní (Heru rozpustit třeba v mikrovlnce) a vylít na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme dle trouby na 180 stupňů.Salko vaříme ze 4/5 ponořené 45 minut, poté otočíme a znovu 45 minut. Uvaříme puding (bez cukru), za stálého míchání necháme trochu vychladnout a vmícháme salko. Tuto směs pak vešleháme do utřeného másla.Já si buchtu hned nakrájím, rozkrojené kousky namažu krémem a vše nechám v lednici, krém pak hezky ztuhne.

 

Nejrychlejší perník

Potřebujeme:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžíce kakaa, 1/4 hrnku oleje, mléko podle potřeby, ořechy, rozinky (měříme na čtvrtlitrové hrnky)

Jak na to:

Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme olej, a mléka tolik, aby vzniklo lité těsto. Přidáme rozinky a sekané ořechy - čím více tím lépe a nalijeme na pekáč či plech s vyšším okrajem. Pečeme ve středně teplé troubě. Upečený moučník mažeme marmeládou a podáváme. Máme-li více času můžeme namazat marmeládou a přes marmeládu polít rumovou, citrónovou nebo čokoládovou polevou.

 

Perník citronovou polevou

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 150 cukru (krupičkového), 1 dl oleje, 1/2 lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, 50 g kandovaného ovoce, 50 g sekaných lískových oříšků, 4 dl mléka Poleva: 200 g mletého cukru, 2 bílky, 1 polévková lžíce citronové šťávy

Jak na to:

Všechny suroviny potřebné na těsto smícháme dohromady v kašovitou hmotu. Vymažeme a vysypeme si plech, nalijeme na něj perníkovou hmotu a v předehřáté troubě upečeme. 

Připravíme si polevu důkladným utřením všech ingrediencí. Až je poleva hladký a zhoustne, polijeme ji na vychladlý perník. Podáváme nakrájené na čtverce.

 

Medové dortíčky

Potřebujeme:

450 g hladké mouky, 200 g cukru, 50 g másla, 2 celá vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 lžička skořice, 1 lžička jedlé sody, špetka soli, citronová kůra (jemně nastrouhaná)

Jak na to:

Smícháme cukr, vejce, máslo, med, rum, skořici, sůl a citronovou kůru v hrnku a za stálého míchání silně zahřejeme. Směs se nesmí vařit. 
Do horké směsi přidáme jedlou sodu a mícháme dále do zhoustnutí. Vezměte si na to větší hrnek nebo kastrol. Po přidání sody směs vyběhne a nabyde skoro na dvojnásobek (když jsem to dělala poprvé, málem to bylo na sporáku). 
Na vál nasypeme mouku, do ní vlijeme teplou směs a vypracujeme těsto. 
Rozválíme, vykrajujeme kolečka (i jiné tvary) a pečeme. Peče se to rychle, protože je to dost sladké. 
Po vychladnutí tento polotovar ztvrdne. 
Kolečka slepte po dvou dobrým máslovým krémem nebo ořechovou náplní (to já mám radši), polijte polevou a libovolně ozdobte polevami, mandlemi nebo jakkoliv jste zvyklí a máte čas a fantazii. (V původním receptu byl máslový krém nastavený pudinkem, čokoládová poleva a mandle navrch, ale fakt se to dá různě.) 
Po naplnění cukroví rychle změkne.

 

Medové řezy s oříškovou polevou

Potřebujeme:

Těsto: 50dkg hladké mouky, 10dkg cukru moučky, 25dkg tuku (hera,stela), 3 lžíce tekutého medu, 2lžíce mléka, 2celá vejce,1 prášek do pečiva 
Ořechová poleva: 10 dkg cukru moučky,12 dkg másla,30 dkg lískových (burských) oříšků nasekaných nahrubo a 3 lžíce tekutého medu 
Krém: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce cukru moučky, 25dkg másla(zlatá Hana)

Jak na to:

Na vále vypracujeme těsto ,které rozdělíme na 2 poloviny.Vyválíme placky,dáme je na dva plechy.Pečeme na pečícím papíře na 180 °C .Nejprve upečeme jednu placku ,na druhou musíme udělat ořechovou polevu,poté teprve pečeme.Polevu děláme v kastrolku ,všechny suroviny smícháme a krátce povaříme,teplé nalijeme na placku a dáme péci. 
Krém : cukr utřeme s máslem a vmícháme vlahou kaši uvařenou z mléka, pudinku a mouky .Na vychladlo placku bez polevy namažeme krém a přiklopíme druhou plackou s polevou.Necháme v chladu uležet do druhého dne.

 

Medové řezy

Potřebujeme:

těsto: 460g hl.mouky, 150g mouč.cukru, 80g hery nebo másla, 3 lžíce medu, 2 vejce, 1 kypřící prášek 
náplň: 1/2 l mléka, 120g másla, 4 lžíce dětské krupičky, 160g moučk. cukru, rum

Jak na to:

Na vál prosejeme mouku,cukr a prášek do pečiva,přidáme vejce,tuk a med.Zpracujeme těsto a rozdělíme na dva díly.Na vále vyválíme dvě placky asi 5mm silné a přeneseme na vymazané plechy a upečeme,upečené dáme vychladnout na rovnou plochu!Mezitím si připravíme náplň tak,že do vroucího mléka přisypeme tenkým pramínkem 4 vrchovaté lžíce dětské krupičky a za stálého míchání vaříme asi 5min.Hotovou kaši necháme vychladnout.Máslo utřeme s cukrem a po lžících zašleháme i kaši,přidáme rum dle chuti.Placky lze potřít marmeládou a pak krémem. Já každou placku rozkrojím podélně napůl takže řez má 4 vrstvy. Úplně horní vrstvu tvoří malé množství krému,lze polít i čokoládovou polevou,lze posypat oříšky,ořechy nebo mandlemi-dle chuti a fantazie. Odležet jeden den,krásně změknou,s těstem je snadná práce.

 

Perník z kakaa

Potřebujeme:

4 dkg kakaa, 25 dkg cukru moučka, 2 celé vejce, 5 dkg másla, 1/4 l mléka, 20 dkg hl. mouky, citr.kůra a 1 prášek do perníku

Jak na to:

Vše smíchat a péct na plechu.Zdobíme dle fantazie, marmeláda, čoko poleva, kokos.

 

Perníkové bochánky s ořechy

Potřebujeme:

400 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 150 g tuku na pečení, 100 g vlašských ořechů, 2 vejce, 2 dl mléka, 3 PL medu, 2 PL kandované pomerančové kůry, 1 kypřící prášek do perníku, 1 PL kakaa, 1/2 KL mleté skořice, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formiček, na ozdobení: ořechy, strouhaná čokoláda, kandovaná pomerančová kůra 
Poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 PL pomerančové šťávy, 1 KL škrobové moučky

Jak na to:

Vejce utřeme s tukem a cukrem. Přidáme med, mouku smíchanou s kypřícím práškem do perníku, skořicí, kakao a mléko. Na závěr vmícháme nasekané ořechy a kandovanou pomerančovou kůru. Vypracujeme řídké těsto (podle potřeby můžeme přidat ještě trochu mléka). 
Těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných forem na muffiny ( pokud je nemáme, použijeme papírové košíčky) maximálně do tří čtvrtin, protože hodně nabude, pečeme podle velikosti 20 - 40 minut v troubě vyhřáté na 150°C. 
Hotové bochánky vyklopíme a po vychladnutí přelijeme polevou a ozdobíme. 

Poleva: 
Moučkový cukr a škrob smícháme s bílkem a pomerančovou šťávou. Polevu třeme ručně asi 10 minut dřevěnou vařečkou.

 

Božský perník

Potřebujeme:

2 hrnky hladké mouky + 1 hrnek polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru, 3 lžíce kakaa, 1 čokoládový puding (prášek), 1 vanilkový cukr, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva, 1 lžička mleté skořice. 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 2 vejce 3 lžíce rumu (i víc), 3 lžíce marmelády (lze i povidla)

Jak na to:

P lech vyložíme pečícím papírem, zapneme troubu. Smícháme v míse všechny sypké suroviny. Zvlášť v misce rozšleháme tekuté suroviny a vlijeme je do mísy s moukou atd. Směs vlijeme na plech a pečeme při 180 stupních (horkovzduch 160 st.) asi 40 minut. 
Do těsta můžeme přidat i nasekané oříšky, rozinky apod. - dle chuti.

 

Medovník

Potřebujeme:

Těsto: 0,050kg tuk (Hera, Perla), 0,150kg cukr moučka, 2 pol.lž. med včelí, 4 pol.lž. mléko, 1 káv.lž., jedlá soda,1 celé vejce, 0,450kg hladká mouka 
Náplň: 0,25 l mléko, 2-3 pol.lž. hrubá mouka, 0,200kg máslo, 0,200kg cukr moučka

Jak na to:

Těsto:Prac.postup:Všechny suroviny kromě mouky smíchat a šlehat v páře do pěny cca 10-15 min.Přidat mouku a vypracovat na vále těsto, které senechá odpočinout cca 30 min. Potom rozdělit na 4části, každou rozválet do kulatého tvaru a upéci. 
Náplň:Prac.postup:Máslo s cukrem utřít do pěny.Mléko svařit, přidat mouku rozmíchanou v trošcemléka a uvařit hustší kaši. Potom za stálého mí-chání nechat vychladnout a přidávat po troškáchdo pěny s másla a cukru. Vyšlehat v krém.Vzniklým krémem slepíme všechny 4 upečené medové placky. Spodní můžeme ještě předtím potřít marmeládou. Medovník je lépe nechat 1-2 dny odležet v chlad.

 

Rumové perníkové řezy

Potřebujeme:

150 g cukru krupice, 3 vejce, 3 PL kakaa, 3 PL medu, 3 PL pikantní marmelády, 3 PL rumu, 1,5 dl oleje, 1 KL mleté skořice, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 100 g sekaných nebo mletých ořechů, 1,5 dl vody, tuk a hrubá mouka na vysypání plechu, 1 sklenička rybízové marmelády, 20 dětských kulatých piškotů, strouhaný kokos

Jak na to:

Do mísy dáme cukr, vejce, kakao, med, marmeládu, rum, olej a skořici a všechno třeme do pěny (nejlépe metličkou). Přidáme ořechy, mouku prosátou s práškem do perníku a vodou zamícháme hustší lité těsto. Připravené těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C 20-25 minut. Marmeládu dáme do misky a nasypeme nastrouhané dětské piškoty, promícháme. Hotový moučník po vychladnutí potřeme připravenou marmeládou a posypeme strouhaným kokosem. Při použití sladké marmelády piškoty není potřeba přidávat. Nakrájíme řezy.

 

Perník

Potřebujeme:

500g polohr. mouky, 1 prdopeč, 1 a půl lžičky sody, 1/2 balíčku (=cca 14 g) mletého koření do perníku (třeba Kotany), 2 vejce, 100g oleje, 100g medu, 250 g cukru krupice, 400 ml mléka

Jak na to:

Smícháme mouku, prdopeč, sodu, koření, pak přidáme ostatní a vy-mícháme tekuté těsto, vylijeme na vysyp. plech a pečeme při 180°C do zlatožlutá krásně nabude, je kyprý a hodně aromatický, navrch se může natřít marmeládou a na to ještě čoko polevu, lze pak posypat ořechy nebo str. kokosem.

 

Kyprý medový perník

Potřebujeme:

500g polohr. mouky, 1 prdopeč, 1 a půl lžičky sody, 1/2 balíčku (=cca 14 g) mletého koření do perníku (třeba Kotany), 2 vejce, 100g oleje, 100g medu, 250 g cukru krupice, 400 ml mléka

Jak na to:

Smícháme mouku, prdopeč, sodu, koření, pak přidáme ostatní a vy-mícháme tekuté těsto, vylijeme na vysyp. plech a pečeme při 180°C do zlatožlutá krásně nabude, je kyprý a hodně aromatický, navrch se může natřít marmeládou a na to ještě čoko polevu, lze pak posypat ořechy nebo str. kokosem.