Pudinkové šátečky

Potřebujeme:

1 listové těsto, 1 vanilkový pudink, čerstvé nebo kompotované broskve, mléko, krystalový cukr, 1 vajíčko

Jak na to:

Listové těsto si na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku 3-5 mm a rozřízneme na čtverečky. Uvaříme pudink. Na každý kousek těsta dáme asi 1 PL pudinku a čtvrtku broskve. Z těsta uděláme taštičky, potřeme je vajíčkem, propícháme aby nepopraskaly a dáme péct asi při 200 C.

 

Tvarohové šátečky

Potřebujeme:

1 balení listového těsta (asi 400 g), 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g rozinek, 1 žloutek, džem

Jak na to:

Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na tloušťku 3 mm a nakrájíme na čtverce. Tvarech utřeme s rozšlehaným vejcem, práškovým a vanilkovým cukrem. Přidáme rozinky, promícháme a rozdělíme na čtverce listového těsta. Konce čtverců proti sobě spojíme, šatičky uložíme na vodou opláchnutý plech a natřeme žloutkem. Pokapeme džemem a upečeme.

 

Rychlá pochoutka

Potřebujeme:

1 listové těsto, nugátový krém (nutela), 20 dkg tvarohu

Jak na to:

Těsto rozválejte, jako na štrúdl a natřete celý plát těsta nutelu, ale jen jemně. Posypte rovnoměrně tvarohem, zatočte jako štrúdl a dejte péci do vyhřáté trouby. Netřeba posypávat žádným cukrem.

 

Babiččina chuťovka

Potřebujeme:

1L mléka,1 máslo,1 listové těsto,1 nutella

Jak na to:

Na vymastěný plech rozvineme listové těsto.Vymícháme dohladka mléko,máslo a nutellu.Pečeme do zlatova.

 

Tvarohové řezy

Potřebujeme:

2 listové těsta, 4 tvaroh hrozinky, 3 žloudek, 5 hrnku cukru čokoládu na vaření na polití

Jak na to:

Uválíme první listové těsto dáme na plech utřeme tvaroh s cukrem se žloutky a hrozinkami a dáme na 1 listové těsto na to položíme druhé listové těsto rozválené a dáme péci při teplotě 150 stupnu asi půl hodiny pak vyndáme polijeme čokoládou můžeme doozdobit buď ořechy kokosem čímkoli a necháme ještě vše krásně vychladnout.

 

Snadný jahodový závin

Potřebujeme:

1 balení listového těsta, 250 g jahod, 250 g měkkého tvarohu (raději v kostce - je pevnější), 1 vejce, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, přibližně 10 lžic cukru krystal (množství upravíme podle chuti jahod), 2-3 lžíce strouhanky, hladká mouka na posypání válu a 1 bílek

Jak na to:

Jahody pokrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, zasypeme cukrem a smícháme s tvarohem, jedním vejcem a pudinkovým práškem. Ochutnáme a případně dosladíme. 
Těsto vyválíme na pomoučeném vále, uprostřed (v místě, kam přijde náplň) rovnoměrně posypeme strouhankou a navršíme tvarohovo-jahodovou náplň. 
Pevně zavineme, povrch potřeme bílkem a pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě rozpálené na 250°C asi 30 minut. 
Vystydlé pocukrujeme a chceme-li, podáváme se šlehačkou.

 

Nejlepší ořechový závin

Potřebujeme:

600 g zmrazeného lístkového těsta, 2 žloutky, 80 g cukru, 50 g másla, 200 g mletých vlašských ořechů, 100 g piškotových drobečků, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 2 cl rumu, 50 g rozinek, 4 polévkové lžíce mléka, 1 žloutek

Jak na to:

Lístkové těsto rozmrazujeme 30 až 60 minut při pokojové teplotě. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme mleté ořechy, piškotové drobečky, skořici, citronovou kůru, rum, v horké vodě vyprané odkapané rozinky a vše dobře promícháme. 

Přidáme mléko - tolik, aby vznikla hustá hmota. Půlku plátu lístkového těsta dáme bokem, ostatní na sebe narovnáme a vyválíme plát 35 x 40 cm. Doprostřed navršíme náplň, kraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem a těsto bez náplně přehneme na těsto s náplní. 

Lístkové těsto, které jsme si dali stranou, nakrájíme na proužky, potřeme žloutkem a lehce přitlačíme na závin. Závin přendáme na plech opláchnutý studenou vodou a necháme 15 minut odpočívat. Troubu vyhřejeme na 220 stupňů a závin pečeme 45 minut na prostřední příčce trouby.

 

Lehké řezy z listového těsta

Potřebujeme:

1 balíček listového těsta, 1 vanilkový pudink, 200ml mléka, cukr, 1/2 balíčku dětských piškotů, 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, mandarinky)

Jak na to:

Z jednoho balíčku listového těsta vyválíme dvě, pokud možno stejně velké, placky. Upečeme v troubě na dvou plechách. Mezitím si uvaříme běžným postupem vanilkový pudink - spíše tužší (asi v 200ml mléka + cukr). Na jednu upečenou placku nalijeme ještě horký pudink, posymeme ovocem (já použila mražené borůvky) a poklademe piškoty. Šlehačku a zakysanou smetanu s cukrem vyšleháme a pomažeme. Nakonec přiklopíme druhou plackou a pocukrujeme (můžeme postříkat i citrónovou polevou). Necháme chvilku ztuhnout a krájíme pilkovým nožem na řezy. Při podávání můžeme dozdobit ještě šlehačkou.

 

Piškoty v listovém těstu

Potřebujeme:

1 balíček piškotů ,listové těsto, 1 sklenice kompotu-nejlépe třešně nebo višně, 2 vanilkové pudinky, 1 l mléka,lžíce cukru

Jak na to:

Z mléka,cukru a pudinků uvaříme vanilkový pudink. z listového těsta vyválíme 2 placky.jednu placku položíme na plech,na který já dávám pečící papír.na těsto naskládáme piškoty a celé zalijeme pudinkem.do pudinku vmačkáme ovoce z kompotu a celé přikryjeme druhou plackou listového těsta.vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 25-30minut.hotový vychladlý moučník pocukrujeme

 

Mandarinkové řezy

Potřebujeme:

2 balíčky zmrazeného listového těsta, 2 plechovky mandarinek, 2 vejce, 1 balení instantního dortového krému, 1 čirou dortovou želatinu;

Jak na to:

Listové těsto stejnoměrně vyválíme na pomoučněném vále. Nakrájíme 10 čtverců o velikosti 10 x 10 cm. V každém čtverci vyřízneme 1 cm od okraje další čverec ( uvnitř). Jeho okraje potřeme vodou. Volné protilehlé rohy většího čtverce uchopíme, překřížíme a na vnitřním okraji pevně stiskneme. 

Žloutek rozmícháme s jednou polévkovou lžicí vody a těsto jím potřeme. Na plech rozložíme pečící papír, poklademe čtverečky a v troubě vyhřáté na 225°C pečeme 15 - 20 minut do zlatova. Necháme důkladně vychladnout. 

Řezy uprostřed plníme krémem vyrobeným podle návodu na obalu. Povrch poklademe okapanými mandarinkami a polejeme je čirou želatinou připravenou ze sáčku podle návodu na něm uvedeném.

 

Jablko v županu s vanilkovým krémem

Potřebujeme:

150 - 200 g listového těsta, 4 středně velká jablka, rozinky, skořice, vanilkový cukr, pikantní džem, 1 lžička másla, 1 žloutek, práškový cukr

Jak na to:

Listové těsto vyválíme na čtvercovou placku, rozdělíme rádýlkem na 4 části, jablka oloupeme, jádřince vypíchneme a takto připravená jablka vložíme do středu těsta. Vzniklý otvor vyplníme směsí sekaných rozinek, másla, džemu, skořice, vanilkového cukru. 

Všechny čtyři rohy těsta na povrchu jablka lehce stiskneme. Poté dáme na plech, potřeme žloutkem a zvolna upečeme dozlatova. Jablko v županu podáváme jako vlažný (teplý) moučník, posypaný práškovým cukrem.

 

Plněné trubičky z listového těsta

Potřebujeme:

listové těsto 
Šlehačka: 5 dl šlehačky, 1 ztužovač šlehačky, 50 g moučkového cukru Bílkový sníh: 5 bílků, 250 g moučkového cukru

Jak na to:

Připravené listové těsto rozválíme na obdélník široký asi 20 cm a rádýlkem nakrájíme na 2 cm proužky. Proužky navineme na plechové trubičky, dáme na plech, povrch potřeme žloutkem a v horké troubě upečeme. Upečené je stáhneme z trubiček, necháme vychladnout a naplníme slazenou šlehačkou nebo bílkovým sněhem, posypeme moučkovým cukrem. 

Šlehačka: 
Dobře vychlazenou šlehačku smícháme se ztužovačem a dobře ušleháme. Nakonec přimícháme cukr. 

Bílkový sníh: 
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a nad párou znovu dobře vyšleháme. Sníh nesmí téci.

 

Ořechové rohlíčky z listového těsta

Potřebujeme:

asi na 10 ks rohlíčků, 
300 g listového těsta 
náplň: 150g ořechů - pomletých-vlašských, 1 vejce, 80g moučkového cukru, 1 polévková lžíce rumu, 1 žloutek, vejce na potření, plech s pečícím papírem

Jak na to:

Ořechy pomeleme, smícháme s cukrem, vejci a rumem. Vyválíme těsto, vykrájíme čtverečky 10x10 cm. Na každý kousek dáme trochu náplně, těsto potřeme rozšlehaným vejcem, přehneme kraje zamáčkneme, pořádně, aby se při pečení nerozevřeli, dělám to vidličkou, potřeme i z vrchu rozmíchaným žloutkem, propíchneme a pečeme na vymazaném plechu při 200-250 C až zezlátnou.Studené pocukrovat.

 

Štrůdl jinak

Potřebujeme:

1 balíček listového těsta, jablka, cukr, skořici, 2 pudinky, 1 balení piškotů

Jak na to:

Listové těsto rozpůlíme na dva díly, jeden díl rozválíme a dáme ho na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto dáme piškoty, nastrouháme jablka posypeme cukrem a skořicí. Uvaříme pudink obvyklým postupem. Vlažný pudink nalijeme na koláč. Rozválíme druhou polovinu těsta a položíme ho na pudink. Dáme péct. Po upečení necháme stydnout, aby zatuhl pudink a poté nakrájíme a pocukrujeme.

 

Listové těsto z piva

Potřebujeme:

600g hladké mouky, 1x OMEGA ztužený tuk, 32 lžic piva

Jak na to:

Do mouky nastrouháme na hrubé slzičky OMEGU a přidáme 32 lžic piva. Vypracujeme hladké těsto. Těsto stačí na 4 šišky štrúdlu.

 

Tvarohové koláčky

Potřebujeme:

1 balení listového těsta (350 g), 250 g tučného měkkého tvarohu, 400 g vypeckovaných čerstvých třešní, 5 lžic moučkového cukru, 2 vejce, hladká mouka na vyválení těsta papír na pečení

Jak na to:

Listové těsto rozválíme na plát a pomocí skleničky z něj vykrájíme kolečka, jejichž střed několikrát propíchneme vidličkou. (Potřebujeme, aby se těsto zvedalo pouze na okrajích.) Přendáme na plech vyložený papírem. 
Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem dohladka a lžičkou naplníme středy koleček, do tvarohové nádivky vmáčkneme vypeckovanou třešeň. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě, rozehřáté cca na 220°C dozlatova. 
Vychladlé posypeme moučkovým cukrem.

 

Banány v lístkovém těstě

Potřebujeme:

Lístkové těsto, banány, skořicový cukr, ořechy, mandle, vejce

Jak na to:

Těsto rozválíme cca na 6 mm a posypeme sekanými ořechy (směs), mandlemi a skořicovým cukrem. Znovu přejedeme válečkem tak, aby se všechno zamáčklo do těsta. Pak nakrájíme rádýlkem na pruhy. Banány oloupeme a zabalíme do těsta jako kremrole. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě.

 

Žloutkové řezy

Potřebujeme:

4 dl sladké smetany, 4 tabletky sacharinu, 1 vanilkový pudink, 2 žloutky, několik kapek rumové tresti, 1 balíček lístkového těsta, šlehačka o ozdobu

Jak na to:

Lískové těsto rozválíme na pomoučeném vále, vložíme na plech vypláchnutý vodou a v předehřáté troubě prudce upečeme. Dozlatova upečený moučník vyjmeme a ještě za tepla nakrájíme na řezy. 

Smetanu smícháme se sacharinem, pudinkem a povaříme asi 1 minutu za stálého míchání. Pak sejmeme z ohně, vmícháme žloutky a dochutíme rumovou trestí (nebo rumem). Vlažný krém naneseme na polovinu řezů, druhou polovinou krém překryjeme a ještě ostrým pilkovým nožem nakrájíme na menší kousky. Povrch ozdobíme dohusta ušlehanou šlehačkou mírně ochucenou sacharinem.

 

Mističky s vanilkovým krémem

Potřebujeme:

1 balení listového těsta, 1 vejce, hladká mouka na vál, 600 ml mléka, 2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky,50 g másla, 1 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr , kompotované broskve

Jak na to:

Listové těsto rozválíme. Pomocí formičky nebo sklenky vykrajujeme kolečka asi 5 cm v průměru a stejný počet stejně velkých kroužků (asi 1,5 cm). 
Kolečka potřeme rozšlehaným vejcem a přilepíme na ně kroužky, které také potřeme na povrchu. 
Dáme péct do maximálně vyhřáté trouby, dokud těsto nevyskočí a nevytvoří zlatavé mělké misky. 
Necháme vychladnout a mezitím se věnujeme přípravě krému. 
Dáme vařit větší část mléka, ve zbytku rozmícháme pudinkové prášky, vlijeme je do horkého a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme. Krém za častého promíchnutí metlou necháme vychladit. Potom ušleháme elektrickým šlehačem s moučkovým a vanilkovým cukrem a postupně (střídavě) přidáváme změklé máslo a žloutky. Do vyšlehaného krému nakonec přimícháme rum. 
Krémem plníme mističky a navrch zdobíme kousky kompotovaných broskví.

 

Listové těsto s oříškovou náplní

Potřebujeme:

1 lžíce rozinek, 20 ml rumu, 450 g mražené­ho listového těsta (10 plátků), 1 vejce, 150 g strouhaných lískových oříšků, 1 lžíce cukru, na špetku nože skořice, 2 lžíce medu, 1 žloutek

Jak na to:

Rozinky namočíme asi na 2 hodiny do rumu. Plátky listového těsta necháme rozmrazit. Předehřejeme troubu na 200 °C. 

Oddělíme žloutek od bílku. Smícháme rumo­vé rozinky s oříšky, cukrem, skořicí, medem a žloutkem. 

Rozšlehaným bílkem potřeme okraje osmi plátků těsta. Na každý dáme do středu 1 lžíci ná­plně. Rohy plátků překlopíme k sobě, stiskneme a šátečky potřeme rozšlehaným žloutkem. 

Zbylé listové těsto pokrájíme na proužky, ve tvaru mašličky přitiskneme na oříškové šátečky a rovněž potřeme žloutkem. Plech vyložíme pa­pírem na pečení, šátečky na něj položíme a pečeme 20 min. 

Tip: Listové těsto může­me místo vejce po­třít smetanou, je pak krásně zlatavé.

 

Listové těsto s višněmi a smetanou

Potřebujeme:

2 balíčky listového těsta, 1 vejce, 250 g zakysené smeta­ny, šťáva ze 2 citronů, 4 lžíce cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 250 ml smetany, 6 plátků bílé želatiny, 2 plátky červené želatiny, šťáva z půlky citronů, 1 lžíce moučkového cukru, 500 g višňového kompotu bez pecek

Jak na to:

Rozmražené listové těsto vyválíme na obdélník 23 x 32 cm. Vložíme na plech. Ze zbytků těsta vy­tvoříme váleček, potřeme jej rozšlehaným bílkem, přilepíme na okraj a úhlopříčně na povrch. 

Zakysanou smetanu smícháme se šťávou ze 2 citronů, vanilkovým cukrem a cukrem. Přimícháme smetanu ušlehanou dopolotuha. Bílou želatinu připravíme podle návodu a vmí­cháme do smetany. Necháme ztuhnout. 

Zahřejeme 125 ml vody, šťávu z půlky citronu a cukr, vmícháme višně a červenou vymačkanou želatinu. Troubu předehřejeme na 200 °C. 

Těsto propícháme vidličkou, potřeme vajíčkem a 15 min. pečeme. Povrch střídavě ozdobíme kré­movými a višňovými trojúhelníky.

 

Meruňkový závin

Potřebujeme:

listové těsto, 500 g tvarohu, 8 PL pískového cukru, 3 vejce, 1PL vanilkového pudingu, 1 vanilkový cukr, meruňkový kompot, 1 vejce a 1 KL citronové šťávy na potření

Jak na to:

Tvaroh smícháníme s cukrem, vejci, pudingem a vanilkovým cukrem. Z těsta vyvállime 3 až 4 placky, doprostřed každé dáme tvaroh, poklademe meruňkami, přeložíme těstem - vytvoříme záviny, přendáme na pečící plech vyložený pečícím papírem a potíráme vajíčkem rozšlehaným s citronovou šťávou. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova.

 

Koláč z listového těsta

Potřebujeme:

příprava cca 25 minut, pečení cca 20 minut, chlazení cca 20 minut 
450 g mraženého listového těsta (10 plátků), 2 žloutky, 4 lžíce sekaných pistácíí ev. mandlí, 1 balíček vanilkové omáčky v prášku, 250 g tvarohu, 4 lžíce medu, 200 ml smetany, 3 plátky želatiny, 1 mango, 1 papája

Jak na to:

Základ: 
1. Plátky listového těsta rozložíme a necháme rozmrazit. Troubu přede­hřejeme na 200 °C. Na 2 plechy na­skládáme lehce přes sebe 5 plátků těsta. V okraji, kde se překrývají, je k sobě lehce přimáčkneme. 

2. Žloutky rozšleháme a kuchyň­ským štětečkem těsto potřeme. Po­sypeme pistáciemi. Pečeme dozlato­va na prostřední příčce trouby 15 - 20 min. Vyjmeme z trouby, opatrně přesuneme z plechu na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. 

Náplň: 
1. Tvaroh smícháme s vanilkovou omáčkou a s medem. Smetanu ušleháme dopevna a zamícháme do tvarohu. 

2. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Vymačkáme a rozpustí­me v horké vodní lázni, vmícháme do tvarohové směsi a asi na 20 min. uložíme do chladničky. 

3. Mezitím oloupeme dobře omy­té a osušené ovoce. Z manga vy­krojíme pecku, papáju překrojíme a vybereme zrníčka. 

Dohotovení: 
1. Ovoce nakrájíme na kostičky a za­mícháme do krému. Jeden plát upe­čeného listového těsta silně potřeme krémem, navrch přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. 

2. Koláč pocukrujeme a nakrájíme. Podávame ihned, dokud je krémová náplň chladná.

 

Jahody v listovém těstě

Potřebujeme:

300g jahod, 2 mražené pláty listového těsta , 1 žloutek, 100g jahodové marmelády, šťáva z jednoho citronu, cukr moučka na posypání 
Vanilkový krém: 300ml mléka, 1 žloutek, 25 g solamylu, vanilkový cukr

Jak na to:

Plátky těsta nechte rozmrznout, troubu předehřejte na 190°. Jeden plát položte na plech s pečícím papírem. Z druhého plátku vyřízněte vnitřní část tak, aby vznikl asi 1,5cm rámeček. Rámeček na jedné straně potřete žloutkem a natřenou stranou položte na druhý plát těsta. Spodní část hustě propíchejte vidličkou. Vyříznutou část položte znovu doprostřed,aby těsto nevyběhlo. Pečeme asi 25 min.4 lžíce mléka rozmíchejte se škrobem a žloutkem. Zbylé mléko svařte s van.cukrem. Směs se žloutkem metlou vmíchejte do vroucího mléka a za stálého míchání vařte minutu. Nechte vychladnout do vlažná.Z upečeného těsta nožem odstraňte střední vloženou část, vznikne dutý prostor. Těsto poprašte cukrem a naplňte vanilkovým krémem a uhlaďte. Očištěné jahody poklaďte do krému. V hrnci svařte marmeládu s citronovou šťávou. Ještě horkou marmeládou jahody potřete, zbytkem vyplňte mezery mezi nimi.

 

Ořechový závin se švestkami

Potřebujeme:

500g listového těsta, 200g lískových ořechů, 200g ovesných vloček, 2dl mléka nebo vody, 1 vanilkový cukr, 1 vejce na potření, 1 švestkový kompot, skořice mletá, muškátový oříšek, citronová kůra

Jak na to:

Plát těsta vyválíme na velikost plechu a podél rozkrojíme na poloviny. Náplň uvaříme z mléka, vloček a strouhaných ořechů, ochutíme skořicí, cukrem, citronovou kůrou a vlažné potřeme středem na těsto. Posypeme vypeckovanými švestkami a okraje těsta přeložíme přes náplň. Potřeme vejcem a přehneme druhou třetinu těsta, opět potřeme vejcem a zprudka pečeme asi 15 minut.

 

Rychlé listové těsto

Potřebujeme:

1 pomazánkové máslo, 1 kelímek (po másle) hladké mouky

Jak na to:

Prohňeteme a je hotovo. Je to dobře tvárné. Není to jako pravé listové těsto.

 

Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Potřebujeme:

vše od oka a dle chuti 1 listové těsto, uvařit vanilkový puding ( 1 l mléka a 2 pudingy) asi kilo jablek, piškoty, skořice, cukr, rozinky,

Jak na to:

Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z list. těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno formy položit pečící papír, nebo vymazat. Vložíme placku, může být i po bočních stranách, na těsto střídavě vrstvit jablka, puding, piškoty (vyskládat po celé ploše), jablka, puding, piškoty, nakonec přikrýt listovým těstem. Těsto pěkně zamačkat po krajích, aby puding až se vše bude péct nevytekl. Můžeme vršek zalít ušlehaným sněhem z bílku (není podmínka). Pečeme v mírné troubě, dokud není povrch do zlatova. Nechat úplně vychladnout.

 

Listovo-meruňkové řezy

Potřebujeme:

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1 balíček dětských piškotů, 1 velká sklenice meruňkového kompotu, nebo mohou být i v plechovce, 2 vanilkové pudingy, 3/4 l mléka, cukr dle chuti, rum na pokapání piškotů, čokoládová poleva,

Jak na to:

Postup přípravy: 
Listové těsto si rozdělíme na dva kousky.Potom jeden kousek rozválíme na placku a přeneseme na plech s vyšším okrajem.Já plech nejdříve vypláchnu studenou vodou a nevymazávám, protože těsto je dost samo osobě mastné.Na placku poklademe piškoty pokapeme je rumem a 
poklademe meruňkami (jiné ovoce nedoporučuji,protože je mdlé) a zalijeme uvařeným pudingem nakonec přikryjeme druhým kouskem , který jsme rozváleli na placku. Dáme upéct do trouby do zlatova.Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou polevou , nebo jen pocukrovat.To už je na každým , jak do má rád.

 

Listové těsto-rychlé

Potřebujeme:

17 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, cca 4 PL vody a sůl

Jak na to:

Důležité je mouku na vál prosít, aby byla provzdušněná, pak skoro zmrzlé máslo nastrouhat do důlku v mouce, lehce osolit, přidat 3 PL vody a začít zadělávat - zprvu nožem, pak vypracovat rychle rukama - nejlépe namočenýma ve studené vodě - poslední lžíci vody přidat dle tuhosti těsta, většinou však ale stačí voda, kterou zapracujeme do těsta z opakovaně namočených rukou. 
Těsto vložím do mikrotenového sáčku a v lednici nechám cca 1/2 hodiny odpočinout. 
Dále se používá běžným způsobem na přípravu slaných i sladkých dobrot.

 

Meruňkové šátečky

Potřebujeme:

500 g listového těsta, vejce na potření 
Meruňkový sníh: 4 bílky, 200 g pískového cukru, 1-2 PL meruňkového džemu.

Jak na to:

Vychlazené listové těsto vyválíme na plát asi 3 mm silný. Rádýlkem nebo ostrým nožem ho nakrájíme na čtverce asi 8x8 cm, na které položíme šikmo plechovou trubičku na kremrole, dva protilehlé cípy spojíme k sobě a přitiskneme. Šátečky dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do hodně vyhřáté trouby, po chvíli snížíme teplotu a zvolna dopečeme. Vychladlé šátečky ozdobně naplníme sněhem. 

Příprava meruňkového sněhu: Do tuhého sněhu z bílků zašleháme po částech cukr. Pak mísu se sněhem postavíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Po vyjmutí z lázně šleháme ještě dál, až sníh vychladne. Nakonec lehce vmícháme meruňkový džem.

 

Napoleonovy řezy

Potřebujeme:

Korpus: 300 g zmrazeného listového těsta 
Náplň: 1 puding s vanilkovou příchutí (Dr. Oetker), 400 ml mléka, 50 g cukru krupice, 1 vanilinový cukr (Dr.Oetker) Na potření: 2 polévkové lžíce meruňkové marmelády, 1 polévková lžíce vody 
Na polevu: 100 g cukru moučka, 1 lžíce vody

Jak na to:

Listové těsto necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Poté ho vyválíme tak, abychom měli 4 stejně velké díly, které se nám vejdou na plech. Na několika místech je propícháme vidličkou, vložíme do trouby a pečeme asi 10 - 12 minut při 200 - 220 stupních v el. troubě. 
Upečené pláty necháme vychladnout. 

Na náplň připravíme puding dle návodu na obalu - ale pouze ze 400 ml mléka a s vanilinovým cukrem. 
Jeden plát listového těsta položíme na obdélníkový dortový podnos, potřeme jej 1/3 krému, položíme druhý plát, potřeme ho polovinou zbývajícího krému, položíme třetí plát, který potřeme zbytkem krému a položíme poslední plát. Mírně přitiskneme. 

Na potření smícháme meruňkovou marmeládu s vodou a necháme v hrnci přejít varem. Směsí potřeme povrch koláče a necháme krátce zaschnout. 

Z moučkového cukru a vody umícháme hustou polévu a potřeme ji povrch koláče. 
Polevu necháme ztuhnout. 

Pláty listového těsta necháme před pečením trochu odpočinout, lépe si pak udrží tvar.

 

Vanilkové rohlíčky

Potřebujeme:

1 bal. listového těsta ,1 bal. pudinku s vanilkovou příchutí, 250ml mléka, 50g cukru do pudinku, 1 vejce na potření

Jak na to:

Na cca 12 rohlíčků: Pudink uvaříme podle návodu na obalu, ale pouze v 250ml mléka a necháme ho zchladnout. Listové těsto vyválíme na plát asi 2 mm silný a rádýlkem ho nakrájíme na pruhy vysoké cca 16cm. Z pruhů vykrájíme trojúhelníčky široké cca 12cm. Těsto, které zbude odkrojením na krajích, dáme znovu přes sebe a znovu vyválíme. Na kratší stranu každého trojúhelníčku dáme polévkovou lžíci vychladlého pudinku. Stáčíme a ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky vyskládáme na omaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě do zlatová. Rohlíčky jsou nejchutnější čerstvé.

 

Listové řezy s krémem

Potřebujeme:

400 g zmraženého listového těsta, hladká mouka na vyválení, marmeláda 
Krém: 1 a 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 100 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 lžíce rumu, 2 lžičky vanilkového cukru, 450 mléka 
Mléčná poleva: (asi 200g) 180 g moučkového cukru, asi 2 lžíce mléka

Jak na to:

Těsto pomalu rozmrazíme, pak jej rozválíme na obdélník (přibližně ve velikosti plechu na pečení), přeložíme na třetiny a dáme na plech. Pak ho opět rozložíme do původního plátu, podélně rozkrojíme na 4 pásy, mírně je propícháme vidličkou a vložíme do horké trouby (220 st.). Po chvilce příkon tepla zmírníme na 200 st. a dopečeme. Při dopékání pokapeme plech okolo těsta dvěma lžícemi vody. Vychladlé 2 pásy potřeme tence marmeládou, potom polevou a necháme částečně zaschnout. Pak je nakrájíme pilkovým nožem na šikmé řezy. Druhé 2 pláty potřeme krémem, poklademe je řezy s polevou a necháme ztuhnout. Před podáváním je prořízneme na řezy pilkovým nožem. 

Příprava krému: V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme do zbývajícího horkého mléka, za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme minutu. Za častého zamíchání krém vychladíme, přidáme cukr, po částech změklé máslo a šleháme. Krém ochutíme rumem a vanilkovým cukrem. 

Poleva: Do prosátého cukru přidáme vařící mléko a pilně mícháme, až poleva zhoustne a je dost hladká.

 

Jablkový koláč

Potřebujeme:

450 g zmrazeného listového těsta, po 100 g limetové a meruňkové marmelády, 3 jablka, 3 lžíce citronové šťávy, 30 g másla

Jak na to:

Těsto rozmrazíme a vyválíme kolo. Rozevírací for­mu o průměru 24 cm vypláchneme studenou vo­dou, položíme vyválené těsto a vytvarujeme okraj. Limetovou a meruňkovou marmeládu ohřejeme a smícháme. Polovinou potřeme těsto. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájí­me jádřince, pak dužinu nakrájíme na ten­ké plátky a pokapeme citronovou šťávou. V rendlíku rozpustíme máslo. Troubu přede­hřejeme na 200 °C. Jablečné plátky střechovitě narovnáme na těsto, potřeme tekutým máslem a zbylou marmelá­dou. Pečeme asi 25 minut a podáváme horké. 
Tip: Před obložením ma­rinujeme plátky jab­lek v bílém víně.

 

Závin se švestkami

Potřebujeme:

1 balíček listového těsta, vypeckované švestky (možno zavařené), maková náplň, 1 vejce na potření

Jak na to:

Makovou náplň připravíme dle návodu na krabičce. Pokud ji připravujeme z máku, tak tedy semletý mák nasypeme do trochy mléka, osladíme, přikořeníme skořicí, případně přidáme trošku rumu. Z listového těsta vyválíme 2 placky. Na okraj každého plátu dáme asi třícentimetrovou vrstvu máku, na ni rozložíme švestky. Případně přisladíme. Zavineme záviny, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 20 min. v rozpálené troubě asi na 220°C.

 

Rychlé mraky

Potřebujeme:

1x listové těsto, 2x vanilkový pudink, 1/2 l. mléka, cukr podle chuti, necelou 1/2 hery, 2x citronová poleva

Jak na to:

Uvaříme si pudinky s půl litru mléka, osladíme. Po uvaření vmícháme heru a občas zamícháme do úplného vychladnutí. Pak si rozválíme 2 tenké placky listového těsta a dáme na plech postupně upéct. cca 150 st. do růžová. Po vychladnutí placek 1 potřeme uvařením pudinkovým krémem a 2 plackou přiklopíme. Na vrch rozetřeme citronovou polevu. Tu uděláme dle návodu na sáčku.

 

Lístkový dort

Potřebujeme:

těsto: 4 plátky zmraženého lístkového těsta (450 g), 1 bílek, 40 g mandlových lupínků 
náplň: 500 ml smetany, 3 balíčky vanilk. cukru, 2 ztužovače, 250 g švestkových povidel 
ozdoba: 2 lžíce moučkového cukru

Jak na to:

Plátky rozložíme vedle sebe na pomoučněný vál a necháme rozmrazit. Z každého vyválí­me tenké kolo o průměru zhruba 26 cm. Troubu předehřejeme na 225 °C. Jedno kolo potřeme bílkem a posypeme mandlovými lupínky. 

Kola položíme na plech vylo­žený pečicím papírem a pečeme asi 15 minut. Každé kolo propíchneme několikrát vidličkou a pánví lehce přitiskneme na plech. Necháme vychladnout. 

Smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovači ušleháme dopevna. Tři kola potřeme napřed povidly, po­tom šlehačkou, naskládáme je na sebe a nakonec přiložíme díl s mandlovými lupínky. Dort posy­peme moučkovým cukrem.