Meruňková marmeláda za 15 minut

Potřebujeme:

meruňky, cukr, gelfix nebo jiný želírovací přípravek, 1 citron, trošku kyseliny citronové

Jak na to:

Meruňky odpeckujeme, zvážíme a dáme do tlakového hrnce, přidáme asi 0,5 dcl-1 dcl vody (dle množství ovoce - já na 1,6 kg ovoce dala 1 dcl vody a 0,75 kg cukru) a od bodu varu vaříme cca 8 minutek, vypneme a necháme hrnec povolit, pak zmixujeme tyčovým mixerem, přidáme v trošce cukru rozmíchaný gelfix 2:1 a cukr (na 1 kg ovoce - 0,5 kg cukru) , pro větší hustotu marmelády štávu z 1 citronu a špetku kyseliny citronové. ihned plníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru a je hotovo

 

Domácí malinová marmeláda

Potřebujeme:

na 6 sklenic po 200 ml 
1 kg malin (nejlépe lesních malin, případně hluboce zmrazenych), 1 kg Korunního cukru želírovacího, 0,1 l vody

Jak na to:

Připravené plody opatrně smícháme s Korunním cukrem želírovacím a vodou a vaříme asi 4 - 8 minut až do želírovací zkoušky. Zahorka plníme do sklenic, ale uzavíráme až za několik hodin. 

Tip: Chuť můžeme vylepšit tím, že krátce před dovařením přidáme celou vanilku (před plněním do sklenic ji odstraníme) a nastrouhanou citronovou kůru.

 

Melounová marmeláda

Potřebujeme:

na 8 sklenic po 500 ml 
2 kg vodního melounu, 2 kg želírovacího cukru, kůra a šťáva ze 6 chemicky neošetřených citronů

Jak na to:

Dužinu melounu zbavíme semen a nadrobno ji nakrájime: Promícháme ji s želírovacím cukrem a strou­hanou citronóvou kůrou a šťávou. 

Ponecháme v klidu přibližně 4 hodiny. Poté přivedeme k varu a prudce vaříme 4 minuty. Marmeládu na­plníme do horkých, suchých sterilních sklenic a neprodyšně uzavřeme. Necháme vychlad­nout.

 

Meruňková marmeláda s kiwi

Potřebujeme:

1 kg meruňek, 3 větší kiwi, 3 lžíce rumu, želírovací cukr na 1 kg ovoce

Jak na to:

Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Kiwi oloupeme, odstraníme tuhý střed a pokrájíme. Dáme vše do hrnce, přidáme želírovací cukr a řídíme se návodem na sáčku. Těsně před koncem vaření přidáme rum.

 

Rumová marmeláda

Potřebujeme:

1 kg šťávy z rybízu (červeného), 800 g cukru, 4 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr(i víc)

Jak na to:

7 minut vaříme jen ŠŤÁVU ,potom přidáme cukr , rum a vanilkový cukr a pak vaříme 5 minut. Nalijeme do předem vymytých sklenic a dobře a pevně uzavřeme. Necháme ztuhnout.

 

Marmeláda z dýně

Potřebujeme:

1,5 kg dyně, lžíce kyseliny citronové, 1 kg želírovacího cukru, pár kapek trestě (meruňky,ananas,broskve apod.)

Jak na to:

yni nastrouhat na hrubém struhadle,dát do hrnce a dusit-bez vody.Když je měkká přidat cukr,kyselinu a tresť rozmixovat,povařit 3 minuty a pak plnit do sklenic.

 

Broskvovo-banánová marmeláda

Potřebujeme:

1kg broskví, 250g banánů 1 želírovací cukr

Jak na to:

Broskve oloupat a rozkrájet , banány na kolečka a pak vše dát do robotu a rozsekat na kousky.Dáme do velkého hrnce přidáme želírovací cukr.Dál už postupujeme podle návodu na sáčku od cukru.

 

Pestrá marmeláda

Potřebujeme:

1 kg vyzrálých a vypeckovaných tmavých třešní, 750 g vypeckovaných višní, 250 g zralých malin, 1 kg želírovacího cukru (nebo pískového cukru a 2 balíčky Gelfixu nebo jiného želírujícího přípravku), 1 ČL griotky nebo rumu na každou sklenici

Jak na to:

Do širšího kastrolu vsypeme vypeckované třešně a višně a podrtíme je tloukem nebo ručním mixérem. Přidáme maliny, lžíci cukru (s Gelfixem) a směs pomalu za občasného zamíchání přivedeme k varu a krátce povaříme (asi 1-2 minuty). Vařící marmeládou plníme čistě vymyté a nahřáté sklenice, navrch nalijeme lžičku griotky nebo rumu (není to nutné), uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby se vysterilizovalo víčko. Pak marmeládu uložíme do chladu a temna. 

Poznámka: 
Pokud nechceme použít ani želírovací cukr ani přípravek, vaříme ovoce tak dlouho, až marmeláda náležitě zhoustne. Pak teprve nalijeme do sklenic, zakapeme griotkou nebo rumem a uzavřeme.

 

Bezinková marmeláda

Potřebujeme:

2500 g bezinek, 1200 g cukru, 2 balíčky pektogelu, 3 g kyseliny citronové nebo 6 lžic čerstvé citronové šťávy

Jak na to:

Sbíráme jen zcela zdravé bezinky, opereme, otrháme a bez podlévání je ve větší nádobě zahřejeme k varu. Mícháme a mírně vaříme až změknou. Propasírujeme je na protlak a zvážíme. 

Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, začneme prudce vařit a vaříme 20 minut. Přidáme práškový pektogel, rozmíchaný v trošce cukru a posléze zbytek cukru. Po rozpuštění veškerého cukru přidáme kyselinu citronovou, nebo citronovou šťávu a vaříme tak dlouho, až marmeláda dostatečně želíruje.

 

Meruňkovo-banánová marmeláda

Potřebujeme:

1kg odpeckovaných meruněk , 0,5 kg oloupaných banánů , 1 lžička kyseliny citronové , 1 Superželírovací cukr 3:1 od Dr.Oetkera

Jak na to:

Meruňky a banány semeleme na masovém strojku,přidáme kys. citronovou a želírovací cukr , promícháme a přivedeme k varu.Vaříme 5 minut,sebereme vzniklou pěnu a ještě horké lijeme do sklenic.Otočíme vzhůru dnem.Tato marmeláda je hodně kyselá,vhodná k promazávání rolád a jiných zákusků,kde chceme použít pikantní marmeládu.Kdo chce mít marmeládu trochu sladší použije:70 dkg meruněk , 30 dkg banánů , 1 lž. kys. citronové a Extra želírovací cukr 2:1 od Dr.Oetkera.

 

Rybízová marmeláda s vůní mandlí

Potřebujeme:

Na 5 sklenic po 250 ml 
1,2 kg červeného rybízu, 1 kg želírovacího cukru, 3-4 lžíce amaretta

Jak na to:

Rybíz dobře opereme a otrháme kuličky. Nasypeme je do síta a propasírujeme. Marmeláda se slupičkami a pecičkami není dobrá. Ovoce posypeme želírovacím cukrem a podle návodu povařime. 

Průběžně sbíráme pěnu. Nakonec přilijeme amaretto. Marmeládu ihned nalijeme do horkých sklenic a zavíčkujeme. Otočíme je dnem vzhůru, necháme 15 minut chladnout.

 

Mandarinková marmeláda

Potřebujeme:

8 mandarínek, 1 kg cukru, 3 hrnky vody

Jak na to:

Mandarínky oloupeme, rozkrojíme na půl a mají-li pecky, odpeckujeme. 
Kůru ze 4 mandarínek pokrájíme na jemné nudličky. Dužinu jemně nasekáme (nebo dáme na pár minut do procesoru). 
Do velké pánve (hmota by neměla být ve větší výšce než 5 cm) dáme dužinu, kůru, cukr a vodu. Zamícháme. 
Pomalu vaříme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Potom zvýšíme teplotu do jemného varu a nepřikryté a bez míchání vaříme asi 50 minut. Posledních asi 10 minut hlídáme, aby se marmeláda nepálila od dna. 
Zkusíme (na studeném talířku) jestli marmeláda houstne. Když houstne, nalijeme do horkých sterilizovaných sklenic a po zchladnutí uzavřeme.

 

Hrušková marmeláda

Potřebujeme:

1kg oloupaných a vykrájených hrušek, 1 Extra želírovací cukr, 2 lžičky kys. citronové, rum

Jak na to:

Hrušky rozemeleme nebo rozmixujeme.Dáme do hrnce,přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou.Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.Vypneme a podle chuti můžeme ještě přidat několik lžic rumu.Ještě horkým plníme čisté skleničky,otočíme dnem vzhůru. Marmeládá je vynikající do koláčů,na lívance apod.