1/ PECIVÁLKY
VYZKOUŠENÉ – VELMI DOBRÉ!
INGREDIENCE:
1 sáček „Bramborové knedlíky“
1 vejce
4 dl vlažné vody
půl kostky droždí ( na půl kila mouky tj. 21 g )
špetka cukru na kvásek
POSTUP:
Směs na bramborové knedlíky dáme do misky uděláme důlek nalijeme asi polovinu vlažné vody do ní přidáme cukr
a droždí. Necháme vzejít kvásek, potom přidáme vejce a zbytek vody a dobře zamícháme.
Hotové těsto dáme na vál na vyválíme váleček ze kterého nakrájíme malé kousky z těch uděláme placičky,
které dáme na hodně vymaštěný plech . Pečeme v troubě na 200 stupňů.
Při pečení obrátíme. Aby byly popečené z obou stran.
Po upečení nasypeme do vroucí vody a necháme asi 1 min. přejít varem, vyndáme a zamícháme s rozředěnými povidly,( ředíme horkým mlékem)
a posypem mákem smíchaným s práškovým cukrem.
2/ PECIVÁLKY
INGREDIENCE:
1kg vařených mletých brambor
300g mouky
sůl
1 vejce - zpracujeme na těsto.
POSTUP:
Vyválíme z něho proužky asi 11 cm široké, které nařízneme tak,
aby se utvořili kostky. Pečeme na nemastném plechu po obou stranách
dorůžova.
Upečené dořízneme, dáme na mísu, polijeme vařícím mlékem,
přiklopíme poklicí a protřepeme. Ponecháme tak asi 2-3 minuty.
Pak přebytečné mléko scedíme a sypeme mletým mákem a cukrem. Mastíme dobře vyhřátým máslem.
3/ PECIVÁLKY
INGREDIENCE:
1 kg polohrubé mouky
200 g cukru
200 g másla
1 vanilkový cukr
50 g kvasnic
trocha mléka
sůl
Náplň:
maková (můžeme použít i jablková povidla pro vylepšení chuti),
perník na strouhání, staročeský sirob (můžeme použít i pampeliškový med)
POSTUP:
Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto.
Děláme bochánky s náplní máku a jablek velikosti menších koblih
které upečeme. 3 až 4 den bochánky dáme na pařák,
napaříme a narovnáme do mísy a zasypeme strouhaným perníkem. Rozehřejeme máslo s několika lžícemi sirobu nebo pampeliškového medu až se s tukem spojí, peciválky v míse zalijeme.
Je to výborné,velice chutné a velmi syté.
Tento recept se připravoval na štědrovečerní stůl jako dezert
a pochází z okolí Nového Bydžova a Jičínska.
Nejvíce se připravoval po 1.světové válce.
Staročeský sirob se vaří z cukrové řepy kterou očistíme nakrájíme na kolečka a vyvaříme. Slijeme a necháme na kamnech odpařit vodu
až zbude černá hmota hustá jak med.
Sirobem se natírají i Jidáše na velikonoce. Výborné!!!
4/ PECIVÁLKY
INGREDIENCE
Z vařených brambor si připravíme klasické bramborové (trochu tužší) těsto, z něho vyválíme asi 1,5 cm silné válečky, dlouhé na délku plechu.
Plech nevymazáváme, ale jen posypeme moukou,
poklademe na něj válečky, které z vrchu zploštíme a naznačíme na nich dílečky asi 2-2,5 cm. Jednotlivé dlouhé válečky nedáváme těsně vedle sebe, aby se pěkně dorůžova propekly. Po upečení necháme vychladnout, rozkrájíme v naznačených dělících rýhách, nasypeme do mísy
a spaříme vařící vodou nebo mlékem, po chvilce přes pokličku slijeme
(je-li tam něco navíc). Sypeme mákem, tvarohem, tzv. pracharandou (sušené umleté hrušky). Omastíme trochu máslem či olejem.
Lze upéci i den předem a druhý den tak máme rychlý oběd.
5/ PECIVÁLKY
INGREDIENCE:
300 g hladké mouky
špetku soli
150 g vařených prolisovaných brambor
cca 150 ml mléka
25 g droždí
1 lžička cukru
1 lžíce rozpuštěné Rama Creme Bonjour máslová pochoutka
1 vejce
1 lžíce mléka
120 g máku
200 ml mléka
50 g cukru
2 lžíce drcených piškotů nebo sušenek
dle chuti citronová kůra, mletá skořice, 1 lžíce rumu
na ozdobení mletý perník, moučkový cukr, rozpuštěná Rama Creme Bonjour máslová pochoutka
POSTUP:
Těsto:
Z mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek
(nebo použijeme sušené droždí, které vmícháme do mouky).
Do mísy prosijeme mouku, osolíme a lehce vmícháme brambor.
Přidáme Ramu, kvásek a zpracujeme vláčné těsto.
Přikryté necháme na teplém místě vykynout.
Náplň:
Do hluboké pánve nasypeme mák, piškot.
Drobečky, cukr a vše nasucho krátce opražíme.
Zalijeme mlékem, přidáme citr. kůru, skořici, rum
a mícháme do zhoustnutí (odpaření mléka).
Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící „bochánky“,
které přendaváme na pomoučený vál, každý lehce rozmáčkneme
a naplníme makovou hmotou. Peciválky uzavřeme,
zakulatíme a dáme na vymaštěný plech (nebo pečící papír).
Potřeme vajíčkem rozmíchaným se lžící mléka a nůžkami nastřihneme
do kříže. Necháme ještě 15 min. vykynout a pečeme při 170 o C dozlatova. Před podáváním peciválky napařte a horké potřete Ramou a posypte strouhaným perníkem (lze vynechat) a cukrem.
6/ PECIVÁLKY
INGREDIENCE
500 g vařených brambor
150 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
mléko podle potřeby
mletý mák případně s cukrem
POSTUP:
Z přísad uděláme obvyklým způsobem těsto; vyválíme je na plát.
Z plátu nakrájíme 1,5 cm široké pruhy a částečně je nařízneme příčně tak, aby tvořily kostky. Pečeme na nepomaštěném plechu po obou stranách dorůžova. Upečené dokrojíme (uvolníme od sebe) a upečené čtvercové peciválky poskládáme do mísy, polijeme horkým mlékem, přiklopíme poklicí a protřeseme. Ponecháme tak asi 2 minuty.
Potom přebytečné mléko slijeme a peciválky posypeme mletým mákem, případně smíchaným s cukrem.
7/ PECIVÁLCI
INGREDIENCE
Vezmu dva pytlíky „Bramborové knedlíky" a postupuji podle tištěného návodu. Když přidáte jedno vejce, nic nepokazíte. Vyválím z těsta váleček o průměru cca 4 cm, ten nařežu na dílky zvící cca 3 cm. Jde to rychle. Pak každý dílek na pomoučněném podkladu trochu z obou stran stisknu a položím na středně horký plotnový plát. Čtverečky rychle vyskočí. Obrátím je honem na druhou stranu - pomocný pár rukou je vítán, aby se vám peciválci nepřipálily. Mezitím se mi ve větším hrnci vaří voda, upečené peciválky do ní naházím a vařím/spařím asi tak 4 - 5 minut. Vyberu je cedníkem, nechám okapat a nasypu do větší mísy, kam jsem nalila cukrový sirup promíchaný s mletým mákem. (Sirup vzniká při vaření cukrové řepy, má hnědou barvu. Je už zase k dostání.) Protřepu, aby se ve směsi peciválci vyválely a hned kladu porce na talíře.
8/ PECIVÁLKY
INGREDIENCE
Zaděláme kynuté těsto z hl. mouky, do kterého nastrouháme
4 uvařené studené brambory. Vyválíme plát asi 1 cm vysoký,
ze kterého malou skleničkou vykrajujeme kolečka.
Klademe je na sádlem vymazaný plech, kde je necháme kynout.
Poté upečeme, vysypeme z plechu do mísy, necháme vystydnout,
pak spaříme horkým mlékem nebo vodou, omastíme a hodně posypeme mákem a cukrem.
9/ PECIVÁLKY
INGREDIENCE:
250 g polohrubé mouky
35 g moučkového cukru
50 g tuku
1 žloutek
15 g droždí
sůl
cca 1,2 dl mléka
citrónová kůra
rozdrcená vanilka
mák na plnění
tuk na pomaštění
2,5 dl mléka na zalití
cukr a mletá skořice na posypání
trochu másla na pokropení
POSTUP:
Z droždí, trochy mléka, cukru a mouky připravíme kvásek,
který necháme vykynout. Potom k němu přidáme všechny ostatní ingredience a vypracujeme vláčné měkké těsto, které necháme vykynout.
Z vykynutého těsta krájíme kousky, každý roztlačíme prsty,
naplníme mákem, uzavřeme a vložíme do dobře vymaštěného pekáče. Buchty klademe těsně vedle sebe a důkladně je pomastíme,
aby je po upečení bylo možné snadno od sebe oddělit.
Když je pekáč plný, buchty pomastíme, i na povrchu,
necháme ještě chvíli kynout a potom je upečeme v horké troubě do červena.
Další den je přeložíme do mísy, zalijeme vařícím mlékem,
přikryjeme a necháme spařit. Pak je rozdělíme na ohřáté talíře,
posypeme cukrem smíchaným s mletou skořicí a pokropíme rozpuštěným máslem.
Jestliže upečeme prázdné buchtičky (bez náplně), posypeme je na talířích mákem smíchaným s cukrem.
10/ PECIVÁLKY z Luk
INGREDIENCE:
1. varianta – kynutá těsta
½ kg hladké (polohrubé) mouky, ¼ kg vařených brambor, 1/4 l mléka,
2 žloutky, 40 g kvasnic, 2 lžíce másla, (může se použít i jiné „buchtové“ kynuté těsto, takové které máte odzkoušené), mletý mák, švestková povidla, moučkový cukru, smetana (mléko), sádla, máslo, sůl
2. varianta – bramborová těsta
Bramborové těsto jako na ovocné bramborové knedlíky – vařené brambory, mouka, vejce, něco prášku do pečiva, sůl. Lze použít jakákoli prášková bramborová těsta.
POSTUP:
1. varianta
Do mísy prosejeme mouku, osolíme a vmícháme najemno nastrouhané brambory. Do dolíčku vlijeme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky.
Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, rozmícháme s trochou mléka
a cukru a necháme vykynout kvásek. Pak přidáme do mísy k mouce
a vypracujeme vláčné těsto jako na buchty a necháme přikryté znova nakynout. Lžící vykrajujeme kousky těsta na vál, upravíme do kulatého tvaru a necháme vykynout na pomaštěném plechu.
Pečeme zvolna dozlatova. Než se bochánky upečou, připravíme z mletého máku, povidel, smetany a práškového cukru středně hustou,
netekoucí „majdu“. Po vychladnutí bochánky máčíme v horkém mléce, vrstvíme do teplé keramické, nejlépe kameninové mísy a prokládáme připravenou „majdou“, aby byly bochánky dobře obaleny- neštříme. Můžeme také vrstvy zakapávat rozpuštěným sádlem.
Až máme mísu plnou, zakryjeme ji utěrkou a postavíme na teplé místo
– na pec - proto název peciválky.
Čím déle vydržíme nechat peciválky zaležet tím budou lepší.
Dříve se jedly ze společné mísy - lžíci.
Dnes se pokusíme nějak je upravit na talíře a snad i ozdobit šlehačkou, ale to vše nemusí být!
2. varianta
Můžeme zvolit pečení na plechu v libovolných tvarech
(tloušťka střední vařečky) dozlatova, nebo na suché pánvi či keramické plotně pečeme pekáče. Máme-li všechno těsto zpracováno,
pak máčíme (spařujeme) v horkém mléku a stejně jako při kynutých bocháncích rovnáme do teplé mísy (pokud jsme dělali pekáče
tak je pomažeme makovou „majdou“ a stočíme jak palačinky)
a prokládáme „majdou“ (i stočené pekáče z venčí).
Čekání, úprava je stejná s předešlou.
PŘÍLOHA:
Mléko, bílá káva
11/ ČESKÉ PECIVÁLKY - pupáčiky - opékance
INGREDIENCE:
500 g hladké mouky
20 g droždí
sůl
mléko
20 g cukru
80 g máku
50 g medu
60 g moučkového cukru
80 g tuku
POSTUP:
Do mouky přidáme droždí rozmíchané s cukrem, vlažné mléko a sůl
a vypracujeme řidší těsto. Necháme je na teplém místě vykynout.
Vykynuté rozválíme na válu na válečky silné jako prst, z nichž nakrájíme asi dvoucentimetrové kousky.
Nakrájené kousky vložíme na tence pomaštěný plech a ve středně horké předehřáté troubě upečeme.
Upečené spaříme vařící vodou, polijeme máslem a medem a posypeme umletým mákem a cukrem.