Kiwi řezy

Ingredience:
250 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
4 vejce
250 g cukru
10 lžic vlažné vody
10 lžic oleje
5 kiwi 
Krém: 
1 šlehačka
2 kysané smetany
100 g cukru
Poleva: 
1 vanilkový pudink
1/2 l vody
1dl šťávy z kiwi 
1 lžíce cukru 

Popis přípravy:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vlažnou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře rozmícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. Vychladlý moučník potřeme krémem, poklademe oloupanými nakrájenými kiwi a polijeme ještě teplou ne horkou polevou. Pečeme 25-30 minut. Krém: Šlehačku ušleháme s cukrem a pak zamícháme kysanou smetanu.

 

Jahodové řezy s tvarohem

Ingredience:
3 vejce
3 lžíce horké vody
60 g cukru krupice
60 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
500 g jahod
1 kg tvarohu
300 ml mléka
40 g moučkového cukru
30 g práškové želatiny
jahodový džem 

Popis přípravy:


Žloutky ušleháme s vodou a cukrem do pěny, vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Po upečení papír odstraníme a korpus vrátíme zpět na plech. Do hrnku dáme 4 lžíce vody, přidáme želatinu a necháme ji nabobtnat. Potom ji dáme do poloviny mléka a na mírném ohni zahřejeme, až se rozpustí. Tvaroh rozmixujeme s moučkovým cukrem a druhou polovinou mléka, vmícháme mléko s želatinou. Korpus potřeme jahodovým džemem a polovinou tvarohové směsi. Poklademe půlkami jahod a překryjeme zbylou tvarohovou směsí. Necháme v chladu ztuhnout. Ozdobíme zbylými jahodami.

 

Kokosové řezy

Ingredience:
7 bílků
300 g práškového cukru
200 g strouhaného kokosu
5 lžic hladké výběrové mouky
tuk na vymazání plechu
Krém:
7 žloutků
6 lžic práškového cukru
6 lžic mléka
3 lžíce hladké mouky
250 g másla
Poleva:
100 g másla
100 g čokolády

Popis přípravy:
Bílky vyšleháme s cukrem na tuhý sníh. Přidáme kokos a mouku. Těsto rozetřeme na menší plech a upečeme. Nad párou ušleháme žloutky s cukrem, s mlékem a moukou, kým nevznikne hustá kaše. Do vychládlé kaše po částech přidáváme vymíchané máslo. Navrstvíme navrch koláča a polijeme čokoládovou polevou.

 

Karamelové řezy

Ingredience:
420 g hladké mouky
150 g práškového cukru
110 g margarinu
2 žloutky
5 lžic mléka
trocha sody bikarbóny
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
Krém:
150 g krystalového cukru
¾ l mléka
5 lžic hrubé mouky
220 g másla
220 g práškového cukru
čokoládová poleva

Popis přípravy:
Na desce vypracujeme mouku, cukr, margarin, žloutky, mléko a sodu bikarbónu na hladké těsto a rozdělíme ho na 3 části. Těsta vyválíme a přeneseme na připravený plech. Pláty pak postupně upečeme dorůžova. Krystalový cukr upálíme do bledožluta. Zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali 5 lžic mouky. Vaříme za stálého míchání, dokud kaše nezhoustne. Vychladlou kaši po částech přidáváme k máslu, které jsme vymíchali s práškovým cukrem. Krémem natřeme upečené pláty a poskládáme je na sebe. Řezy polijeme čokoládovou polevou. 

 

Kakaové řezy s tvarohovým krémem

Ingredience:
Těsto:
4 vejce
sůl
120 g krystalového cukru
75 g polohrubé mouky
70 g kukuřičné škrobové moučky
2 lžíce kakaa
Krém:
180 g másla
200 ml mléka
1/2 sáčku vanilkového pudinku
1 lžíce rumu
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce moučkového cukru
moučkový cukr na posypání

Ingredience:


Z vajec, mouky, cukru, škrobové moučky, kakaa a soli ušleháme těsto, které naneseme na plech. Pečeme 10 minut. Upečený plát vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Pudink uvaříme s mlékem. Máslo utřeme s oběma druhy cukru, přidáme pudink a rum. Krém ušleháme dohlídka a necháme vychladit. Těsto podélně rozkrojíme na 3 díly. Na jeden naneseme polovinu krému, přiklopíme druhým, nanesme zbylý krém a přiklopíme posledním plátem těsta. Pocukrujeme a nakrájíme.

 

Jemné černobílé řezy

Ingredience:
Těsto:
4 vejce
sůl
120 g krystalového cukru
75 g polohrubé mouky
70 g kukuřičné škrobové moučky
2 lžíce kakaa
Krém:
180 g másla
200 ml mléka
1/2 sáčku vanilkového pudinku
1 lžíce rumu
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce moučkového cukru
moučkový cukr na posypání

Ingredience:


Z vajec, mouky, cukru, škrobové moučky, kakaa a soli ušleháme těsto, které naneseme na plech. Pečeme 10 minut. Upečený plát vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Pudink uvaříme s mlékem. Máslo utřeme s oběma druhy cukru, přidáme pudink a rum. Krém ušleháme dohlídka a necháme vychladit. Těsto podélně rozkrojíme na 3 díly. Na jeden naneseme polovinu krému, přiklopíme druhým, nanesme zbylý krém a přiklopíme posledním plátem těsta. Pocukrujeme a nakrájíme.

 

Jahodové řezy

Ingredience:
těsto:
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce kakaového prášku
špetka prášku do pečiva
krém:
1 plechovka jahodového kompotu
1 jahodový pudinkový prášek
200 g másla
4 lžíce moučkového cukru
50 g čokolády

Popis přípravy:


Žloutky s cukrem utřeme do světlé pěny a vmícháme do ní mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva střídavě se sněhem z bílků. Těsto rozetřeme na plech (ten největší) vyložený papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8 minut při 200°C. Slijeme šťávu z kompotu, rozmícháme v ní pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink. Máslo s cukrem vyšleháme a po částech zašleháme vychladlý pudink a rozmačkané jahody. Krém natřeme rovnoměrně na vychladlý piškot a posypeme hustě nastrouhanou čokoládou. Dáme do ledničky vychladit, pak nakrájíme na řezy.

 

Jablkové řezy s polevou

Ingredience:
2 vejce
200 g pískového cukru
80 g tuku
300 g polohrubé mouky
300 g nastrouhaných jablek
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
citrónová kůra
nasekané ořechy
rozinky namočené v rumu
1 čokoláda na vaření
1 kysaná smetana

Popis přípravy:


Vejce, cukr a olej vyšleháme, přidáme nastrouhaná jablka a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Přisypeme ořechy, rozinky. Naplníme vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Rozpustíme si čokoládu a do ní zamícháme kysanou smetanu. Potřeme korpus polevou a posypeme ořechy nebo kokosem.

 

Hruškové řezy s rybízem

Ingredience:
250 g másla nebo tuku na pečení
170 g moučkového cukru
4 vejce
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
150 ml mléka
6 malých hrušek
šťáva z 1 citrónu
máslo na vymazání pekáčku
hrubá mouk a na vysypání pekáčku
100 g červeného rybízu

Popis přípravy:


Nejprve změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně zašleháme do pěny. Po částech přidáváme polohrubou mouku smíchanou s kypřící práškem do pečiva a také mléko. Z vaječných bílků potom ušleháme tuhý sníh, který lehce zapracujeme do připraveného těsta. Hrušky oloupeme, pak je podélně rozpůlíme a lžičkou vydlabeme jádřince. Pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Pekáček dobře vymažeme máslem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Navrch rozložíme hrušky. Do vykrojeného středu každé hruštičky naneseme trochu rybízu. Pekáček vložíme do trouby. Koláč pečeme při teplotě 160°C asi 40 minut. Hotový ho necháme vychladnout. Před podáváním jej rozdělíme na řezy tak, aby uprostřed každého kousku byla jedna naplněná hruška.

 

Čokoládové řezy s tvarohovou náplní

Ingredience na 1 plech:
Těsto:
5 lžic polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
6 žloutků
6 lžic cukru
2 lžíce oleje
6 bílků
Náplň:
200 g krystalového cukru
125 g másla
2 kostky měkkého tvarohu
1 želatinový ztužovač Dr.Oetker
Poleva:
100 g čokolády na vaření
2 lžíce mléka
1 lžíce ztuženého rostlinného tuku

Popis přípravy:


Nejprve oddělíme žloutky od bílků a z 6 bílků si ušleháme sníh. Pak ušleháme 6 žloutků s 6 lžícemi cukru. Do ušlehané hmoty postupně přidáváme olej, polohrubou mouku, kakao a sníh z bílků. Těsto pak vylijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C. Na přípravu náplně utřeme máslo s cukrem a kostkami měkkého tvarohu, přimícháme ztužovač a touto směsí pak potřeme upečený a vychladlý koláč. Nahoru poklademe umyté a okapané borůvky. V teplé vodní lázni rozpustíme čokoládu s mlékem a tukem. Mírně vychladlou polevu nalijeme opatrně na povrch koláče. Necháme v chladu ztuhnout. Podáváme se šlehačkou.

 

Citronové řezy

Ingredience:
4 vejce
250 g práškového cukru
250 g másla
150 g hladké mouky speciál
150 g hrubé mouky
¾ balíčku prášku do pečiva
šťáva a kůra z 1 citrónu
1 dl mléka
Poleva:
250 g práškového cukru
šťáva z 1 citrónu
1 lžíce horké vody

Popis přípravy:
Žloutky, cukr a máslo vymícháme. Pak lehce přimícháme střídavě mouku, prášek do pečiva, šťávu a kůru z citrónu, mléko a tuhý sníh. Těsto vylijeme na plech vyložený mastným papírem a upečeme. Mezitím dobře vymícháme práškový cukr s citrónovou šťávou a horkou vodou na hladkou polevu, kterou polijeme vychladlý koláč.

 

Broskvové řezy

Ingredience:
12 vajec
12 lžic práškového cukru
12 lžic hrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce kakaa
Náplň:
2 vejce
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce rumu
350 g másla
2 l broskvového kompotu
Čokoládová poleva:
100 g čokolády na vaření
100 g másla

Popis přípravy:


Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme č žloutky, 4 lžíce cukru a 4 lžíce mouky s trochou prášku do pečiva. Těsto upečeme na plechu vyloženém mastným papírem. Postup opakujeme ještě dvakrát, ale do každé dávky přimícháme lžíci kakaa. Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme nad párou. Do vychladlé náplně zapracujeme rum a vymíchané máslo. Šťávu z kompotu zředíme trochou vody a pokropíme tmavý plát. Natřeme ho čtvrtinou náplně, poklademe naň polovinu broskví nakrájených na hrubší proužky a přiklopíme na ně šťávou pokapaný a druhou čtvrtinou namazaný světlý plát. Postup opakujeme a tmavým plátem, potřeným zbylým kréme, přikryjeme další vrstvu broskví. Moučník zatížíme, odložíme na několik hodin a polijeme rozpuštěnou polevou.

 

Banánové řezy

Ingredience:
40 g másla
150 g práškového cukru
4 vejce
20 g čokolády na vaření
80 g žemlových odrobinek
140 g hrubé mouky
½ balíčku prášku do pečiva
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
Náplň:
2 dl mléka
30 g hladké mouky
100 g másla
300 g práškového cukru
30 g čokolády na vaření
3 banány
¼ l šlehačky

Popis přípravy:


Máslo, 100 g práškového cukru a žloutky mícháme asi 30 minut.  Přidáme nastrouhanou čokoládu a dobře promícháme. Pak přidáme prosté žemlové odrobinky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Připravené těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené a vychlazené těsto rozkrojíme po délce a na tři stejné pásy. Jeden pás potřeme náplní, založíme druhým pásem, který taky potřeme náplní a můžeme zdobit oloupanými banány a sladkou šlehačkou.  Náplň: do mléka zamícháme mouku a uvaříme hustou kaši. Máslo, zbytek cukru, nastrouhanou čokoládu dobře vymícháme a přidáme k vychladnuté kaši. Šlehačku dobře vyšleháme a přidáme do ní cukr.