Těsto na palačinky

Ingredience:
1 l mléka
50 dkg hladké mouky
4 celá vejce
1 lžička skořice
špetka soli

Popis přípravy:


Do mléka přidáme všechny ingredience a ručním šlehačem důkladně promícháme. Necháme 20-30 minut odležet a pak těsto smažíme na pořádně rozpálené pánvi s troškou oleje. 

 

Zapečené palačinky s tvarohem

Ingredience:
hotové palačinky 
Náplň: 
250 g tvarohu
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
trochu mléka
rozinky naložené v rumu
Na zalití: 
1/2 hrnku mléka
1 malé vejce
1/2 sáčku vanilkového cukru

Popis přípravy:


Tvaroh promícháme se žloutkem, cukrem, rozinkami a přimícháme tolik mléka, aby se hmota dala mazat na palačinky, ale nesmí být tekutá. Každou palačinku natřeme tvarohem, smotáme a naskládáme je těsně k sobě do máslem vymazaného pekáčku. V hrnku rozmícháme mléko s vejcem a cukrem a nalijeme rovnoměrně na palačinky v pekáči. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. 15 minut pečeme přikryté, pak odkryjeme a necháme zezlátnout povrch, 10 - 15 minut.

 

Palačinky s tvarohem a pomerančem

Ingredience na 4 porce:

Těsto:
300 ml mléka
1 vejce
špetka soli
50 g namletého bílého máku
1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
140 g polohrubé mouky
olej na pečení    
Náplň:
200 g měkkého tvarohu
4 lžíce medu
100 g bílého jogurtu
2 pomeranče
Dohotovení:
Pomeranč
1 lžíce hnědého cukru
500 ml vody
4 lžíce medu

Popis přípravy:
Mléko s vejcem, solí, bílým mákem, kůrou a prosetou moukou smícháme a vytvoříme hladké těsto. Necháme asi 30 minut na chladném místě odpočinout. Na rozpáleném oleji postupně na pánvi opečeme palačinky z obou stran. Tvaroh smícháme s medem a jogurtem, upečené palačinky potřeme tvarohovou náplní a naplníme očištěným nakrájeným pomerančem. Položíme na dezertní talířky a každou porci ozdobíme kůrou s omáčkou (pomeranč a cukr necháme odstát, povaříme asi 5 minut a necháme s medem a kůrou odstát).

Palačinky s povidly a ořechy

Ingredience:
200 g hladké mouky     
4 dl mléka
1 vejce
špetka soli
1 lžíce oleje
tuk na smažení
150 g povidel
200 g kysané smetany
80 g ořechů
1-2 lžíce rumu

Popis přípravy:


Smícháním mouky, mléka, vejce, špetky soli a lžíce oleje připravíme palačinkové těsto. Povidla dáme do malého kastrůlku a za stálého míchání povidla rozvaříme. Když jsou povidla příliš husté, přilijeme trochu vody. Před koncem vaření vlijeme do povidel rum. Na pánvi upečeme potřebný počet palačinek a uchováme je teplé. V průběhu pečení nasekáme nebo pomeleme ořechy a rozšleháme smetanu. Upečené palačinky naplníme rozvařenými povidly, složíme na šátečky, přelijeme smetanou a posypeme ořechy.

 

Palačinky s mrkví a kokosem

Ingredience:
200 g hladké mouky
4 dl mléka
1-2 vejce
špetka soli
tuk na smažení
400 g mrkve
3 lžíce strouhaného kokosu
2 dl kysané smetany 
citrónová šťáva
cukr na ozdobu
kakao na ozdobu
kokos na ozdobu

Popis přípravy:


Smícháme mléko, mouku, vejce, špetku soli a připravíme palačinkové těsto, které můžeme popřípadě zjemnit lžící oleje. Na pánvi upečeme potřebný počet palačinek a uchováme je v teple. Očištěnou mrkev nastrouháme najemno.  Mrkve přisypeme kokos, vmícháme smetanu a dle chuti přidáme cukr a pokapeme citrónovou šťávou. Teplé palačinky silně potřeme připravenou směsí a zavineme. Sypeme kokosem a kakaem.

 

Palačinky staré mamy

Ingredience:
1/4 l mléka
5 lžic hladké mouky
3 žloutky
3 bílky
sůl
olej na smažení
Pyré:
5 jablek
1 vanilkový cukr
1 lžíce medu
1 lžíce rumu

Popis přípravy:


Do mléka s rozmíchanými žloutky přisypeme osetou mouku, osolíme, rozmícháme a těsto zlehčíme tuhým sněhem z bílků. V rozpáleném oleji upečeme palačinky, které plníme jablkovým pyré. Jablkové pyré: jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme. Jablka mírně podlijme a rozvaříme na kaši. Jablka ochutíme rumem, medem a dobře promícháme. Osladíme vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Palačinky přeložíme a ozdobíme práškovým cukrem.

 

Palačinky s tvarohem

Ingredience:
5 dl mléka
200 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
80 g oleje 
Náplň: 
250 g tvarohu
2 žloutky
80 g cukru
1 dl mléka

Popis přípravy: 


Z mléka, vajec, špetky soli a mouky vymícháme hladké těstíčko. Pomocí malé sběračky lijeme těsto do pánve vytřené olejem a upečeme tenké palačinky. Tvaroh dobře našleháme s cukrem, žloutky a mlékem. Upečené palačinky potíráme šlehaným tvarohem a stočíme. 

 

Palačinky s medem a ořechy

Ingredience:
125 g hladké mouky
2,5 dl mléka
1-2 vejce
1 lžíce oleje
15 g cukru
špetka soli
tuk na smažení
200 g vlašských ořechů
8 lžiček medu
8 lžiček kysané smetany

Popis přípravy:


Z hladké mouky, mléka, vajec, oleje cukru a špetky soli uděláme palačinkové těsto, které necháme chvíli odležet. Ořechy pomeleme  nadrobno. Med podle potřeby nahřejeme. Na pánvici upečeme potřebný počet palačinek. Hotové palačinky potřeme medem, hustě posypeme namletými ořechy a složíme do šátečků. Zdobíme kysanou smetanou. Místo ořechů můžeme použít mletou skořici.

 

Palačinky s čokoládou a malinami

Ingredience:
Těsto:
430 ml smíchaného mléka s vodou v poměru 3:1
4 vejce
špetka soli
225 g oseté mouky
1 lžíce cukru
4 lžíce rozpuštěného másla
Náplň:
225 g nastrouhané čokolády
120 g malinového džemu bez semínek
šlehačka
nasekané opražené oříšky

Popis přípravy:


Všechny suroviny na palačinkové těsto dáme do mixéru a asi 1 minutu mixujeme, přičemž ze stěn čas od času setřeme těsto. Necháme přikryté stát na chladném místě 30-60 minut. Tuhost těsta by měla být stejná jako tuhost krému. V případě potřeby přidáme trochu mléka. Pánvici na palačinky jemně potřeme olejem a dáme na silný plamen. Když začne olej zlehka pěnit, nalijeme na pánev lžíci těsta a tvoříme tenké palačinky, které opékáme z obou stran. Upečeme tak kolem 12 palačinek. Po upečení palačinky posypeme nastrouhanou čokoládou a rovnoměrně mezi ně rozdělíme džem. Stočíme je do trubičky, aby džem z konců vykukoval. V středně vyhřáté troubě necháme asi 10 minut ohřát. Povrch ozdobíme šlehačkou a posypeme opraženými oříšky.

 

Palačinky s banánem a karamelem

Ingredience:
125 g hladké mouky
2,5 dl mléka
1-2 vejce
1 lžíce oleje
15 g cukru
špetka soli
tuk na smažení
4 banány
2 lžičky másla
2 dl smetany ke šlehání
karamel
sekané ořechy

Popis přípravy:


Smícháním mouky, mléka, vajec, oleje, cukru a špetky soli připravíme jemné palačinkové těsto. Na pánvi upečeme potřebný počet palačinek a uchováme je v teple. Banány oloupeme, podélně rozpůlíme a z obou stran opečeme na másle dozlatova. Na každou palačinku položíme polovinu banánu, ozdobíme ušlehanou smetanou, polijeme karamelem a posypeme ořechy.

 

Palačinky I

Ingredience:
300 g hladké mouky
1/2 l plnotučného mléka
2 žloutky
špetka soli

Popis přípravy:


Do mouky lijeme pomalu mléko a době promícháme. Pak přidáme žloutky a špetku soli a stále mícháme, aby se netvořily žmolky. Těstíčko musí být řídké. Naběračkou naléváme těsto na horkou, vymaštěnou pánvičku, kterou pohybujeme tak, aby se těsto rozlilo po celé ploše a smažíme. Pak obrátíme lopatkou nebo širším nožem a smažíme po druhé straně. Ještě teplé mažeme pikantní zavařeninou a stočíme.

 

Palačinky II

Ingredience:
5 dl mléka
200 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
80 g oleje

Popis přípravy: 


Pomocí malé sběračky lijeme těsto do pánve vytřené olejem a upečeme tenké palačinky. Tvaroh dobře našleháme s cukrem, žloutky a mlékem. Upečené palačinky potíráme šlehaným tvarohem a stočíme. Palačinky můžeme též potírat džemem, např. malinovým nebo jahodovým. 

 

Palačinky III

Ingredience:
1 vejce nebo 2 žloutky
30 g cukru
špetka soli
1/2 l mléka
200 g hladké mouky
50 g tuku
200 g zavařeniny
vanilkový cukr

Popis přípravy: 


Vejce nebo žloutky, cukr, sůl a trochu mléka rozšleháme, střídavě přidáváme mouku a mléko a to vždy tak, abychom rozmíchali mouku v hustším těstě, které pak zředíme. Necháme chvíli odpočinout, pak pánev nahřejeme, vymažeme tukem a lijeme na ní naběračkou v tenké vrstvě těsto, které ještě pohybem pánve rozlijeme po jejím dně. Po opečení palačinku obrátíme a dopečeme i po druhé straně. Horké skládáme na sebe do mísy a zakryjeme poklicí, aby zůstaly teplé. Namažeme je zavařeninou, stočíme, pocukrujeme vanilkovým cukrem a podáváme. 

 

Palačinková roláda

Ingredience na 1 roládu:
Těsto:
250 ml mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
špetka soli
140 g hladké mouky
olej
Náplň:
200 g jahodového džemu
250 ml šlehačky
1 vanilkový cukr
1 balíček ztužovače do šlehačky
300 g jahod

Popis přípravy:


V mléce rozmícháme vejce, přidáme vanilkový cukr, špetku soli a postupně zapracujeme mouku. Těsto necháme 30 minut v chladu odpočinout. Poté z něj na rozpáleném oleji upečeme asi 6 palačinek. Položíme je na pečící papír do řady ze dvou třetin přes sebe, potřeme jahodovým džemem a jednou třetinou ušlehané šlehačky s vanilkovým cukrem a ztužovačem. Podél delšího okraje naskládáme celé jahody těsně vedle sebe a pomocí papíru od delší strany stočíme roládu. Zabalíme ji do papíru a dáme na 1 hodinu do lednice ztuhnout. Podáváme nakrájené na plátky a ozdobené zbytkem šlehačky a jahodami.

 

Bramborové palačinky I

Ingredience:
1 l mléka
800 g brambor
3 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru
9 lžic polohrubé mouky
tuk na pečení
povidla
tvaroh
strouhaný perník
zakysaná smetana 

Popis přípravy:


Brambory uvaříme ve slupce den předem, oloupeme a najemno nastrouháme. V mléce rozšleháme vejce, cukr, sůl, mouku a nakonec vmícháme najemno nastrouhané brambory. Těsto necháme asi čtvrt hodiny ustát a znovu jednou lehce promícháme vařečkou. Na pánvi pečeme silnější palačinky běžným způsobem. Hotové mažeme povidly, sypeme tvarohem, skořicovým cukrem, strouhaným perníkem, strouhanými ořechy s cukrem apod. 

 

Bramborové palačinky II

Ingredience:
5 dl mléka
400 g vařených brambor
2 vejce
1 lžíce cukru
špetku soli
3 lžíce polohrubé mouky
tuk
džem 
skořicový cukr na posypán

Popis přípravy:


Uvařené brambory oloupeme, prolisujeme, smícháme se žloutky, cukrem, osolíme a postupně smícháme s mlékem a moukou. Do připraveného těsta vmícháme sníh z bílků. Těsto lijeme na tukem vymaštěnou pánev a po obou stranách opečeme dozlatova tenké palačinky. Pak je potřeme džemem nebo posypeme skořicovým cukrem a stočíme. Podáváme horké.