Jablečný dort

Ingredience:
250 g kvalitní čokolády na vaření
2 lžíce lesního medu
600 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač
4 lžičky instanční kávy
1 lžička mleté skořice
kakaový prášek na posypání dortu

Popis přípravy:


Kousky čokolády, třetinu smetany a med dáme do varné mísy a pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Po 15-20 minutách rozpuštěnou čokoládu promícháme. Čokoláda musí být vlažná. Zbylou smetanu vlijeme do velké mísy a přidáme 1 lžičku ztužovače, kávu a skořici. Šleháme, až směs trochu zhoustne, ale ještě stéká z metličky. Dortovou formu pečlivě vyložíme alobalem, aby krém nemohl na žádném místě vytéct. Do mísy se šlehačkou přidáme čokoládu, vše opatrně spojíme. Směs pak přesuneme do formy, přetáhneme fólií a zatížíme talířem. Necháme v lednici ztuhnout. Zdobíme kakaem.

 

Čokoládový dort

Ingredience:
250 g kvalitní čokolády na vaření
2 lžíce lesního medu
600 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač
4 lžičky instanční kávy
1 lžička mleté skořice
kakaový prášek na posypání dortu

Popis přípravy:


Kousky čokolády, třetinu smetany a med dáme do varné mísy a pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Po 15-20 minutách rozpuštěnou čokoládu promícháme. Čokoláda musí být vlažná. Zbylou smetanu vlijeme do velké mísy a přidáme 1 lžičku ztužovače, kávu a skořici. Šleháme, až směs trochu zhoustne, ale ještě stéká z metličky. Dortovou formu pečlivě vyložíme alobalem, aby krém nemohl na žádném místě vytéct. Do mísy se šlehačkou přidáme čokoládu, vše opatrně spojíme. Směs pak přesuneme do formy, přetáhneme fólií a zatížíme talířem. Necháme v lednici ztuhnout. Zdobíme kakaem.

 

Kokosový studený dort

Ingredience:
2 balíčky piškotů
2 zakysané smetany
1 sušená šlehačka v prášku
l vanilkový cukr

Popis přípravy:
Podle návodu ušleháme šlehačku, smícháme se smetanou, cukrem a piškoty. Dortovou formu silně vymažeme máslem, vysypeme kokosovou moučkou a naplníme polovinou směsi. Poklademe okapaným kompotovým nebo čerstvým ovocem a rozetřeme zbytek směsi. Povrch uhladíme, posypeme kokosem a kakaem a dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a pocákáme čokoládovou polevou.

 

Jahodové Tiramisu s rumem

Ingredience:
200 g piškotů
3 dl kávy
1 lžíce tuzemáku
60g cukru
4 dl šlehačky
200 g tvarohu
250 g jahod

Popis přípravy:


Piškoty rozdrtíme na menší kousky, dáme do misky a zalijeme je kávou a rumem. Přidáme na kousky nakrájené jahody a promícháme. Tvaroh smícháme s ušlehanou smetanou a cukrem. Do dortové formy dáme vrstvu piškotů s jahodami, vrstvu šlehačkové směsi, zbytek piškotů s jahodami a nakonec druhou polovinu šlehačkové směsi. Dáme do chladničky odležet. Před podáváním můžeme ozdobit celými jahodami.

 

Borůvkový tvarohový dort

Ingredience:
piškoty
Krém: 
2 lžíce želatiny
2 dl mléka
500 g měkkého tvarohu
3 lžíce moučkového cukru 
1 balíček vanilinového cukru
400 g borůvek
Na ozdobení:
šlehačka v prášku
mléko

Popis přípravy:
Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému. Polovinu krému nalijeme na piškoty, pokryjeme další vrstvou piškotů. Do zbývající části krému přisypeme větší část borůvek a rozmixujeme. Natřeme na piškoty a uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet. Jednotlivé porce dortu ozdobíme smetanou připravenou podle návodu na obalu a zbylými borůvkami.

 

Borůvkové Tiramisu

Ingredience:
2 balíčky dětských piškotů
800 g bílého jogurtu
borůvková marmeláda

Popis přípravy:
Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce. Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.

 

Piškotový dort s ananasem

Ingredience:
2 balíčky piškotů
1 ananasový kompot
3 lžíce rumu
80 g cukru
3 žloutky
1 šlehačka
světlá želatina v sáčku

Popis přípravy:
Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobíme zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.

 

Punčový dort

Ingredience:
300 g dětských piškotů
150 g moučkového cukru
100 g másla
3 žloutky 
150 g mletých ořechů
50 g rozinek
1,5 dl mléka
1 dl rumu

Popis přípravy:
Žloutky, máslo a cukr vymícháme do pěny. Přidáme vlažné mléko, ořechy, rum, rozinky, půlky piškotů a vše dobře promícháme. Dortovou formu vyložíme alobalem a hmotu do ní natlačíme. Necháme v chladničce do druhého dne uležet. Vyjmeme z formy, potřeme zahřátou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Když ztuhne, nakrájíme a porce zdobíme šlehačkou.

 

Ovocný dort s ořechy

Ingredience:
2 rovné lžíce želatiny
4 dl mléka
3 vejce
250 g másla
2 tučné tvarohy, 
2 dl pískového cukru
1 lžíce kakaa
2 sáčky dětských piškotů
sekané ořechy, 
jahody či jiné čerstvé ovoce 

Popis přípravy:
Želatina se namočí do 2 dl studeného mléka a nechá se do druhého dne v lednici nabobtnat.Druhý den se vyklopí do mixeru, přidají se tvarohy, 2 dl horkého mléka, rozpuštěná máslo, celá vejce a cukr.Vše se rozmixuje. Suchou dortovou formu vyložíme piškoty, třeba i dvě vrstvy, zalijeme 1/3 hmoty z mixeru. Přidáme ovoce čerstvé, mražené nebo zavařené podle chuti (borůvky, broskve, meruňky, mandarinky, ananas nebo i směs). Naskládáme další vrstvu piškotů a zalijeme druhou třetinou hmoty. Opět ovoce a piškoty. Poslední třetinu hmoty obarvíme kakaem, nalijeme na piškoty a posypeme nasekanými ořechy. Dáme do lednice ztuhnout a proležet. Dortová forma musí být rozvírací, než formu otevřeme, objedeme okraj nožem. Můžeme ozdobit šlehačkou.

 

Mocca dort

Ingredience:
140 g dětských piškotů 
100 ml silné kávy
1 lžíce rumu 
Krém: 
250 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
300 g lučiny nebo žervé
4 lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
nastrouhaná čokoláda

Popis přípravy:
Ztužovač rozmícháme ve smetaně a tu pak ušleháme do pevné hmoty, Lučinu utřeme s cukrem a zjemníme ušlehanou šlehačkou. Piškoty namočíme do kávy smíchané s rumem a vyložíme jimi dno i stěny rozvírací dortové formy. Vrstvu piškotů pokryjeme části krému, ten překryjeme vrstvou piškotů namočených v kávě, potřeme zbylým krémem. Dort posypeme nastrouhanou čokoládou a dáme do chladničky ztuhnout a rozležet. Mokka dort můžeme podávat se šlehačkou a ovocem.

Ovocný dort

Ingredience:
500 g měkkého tvarohu
3 dl moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g změklého tuku
2 vejce
2 lžíce želatiny
¼ l mléka

Popis přípravy:


Utřeme tuk s cukrem, vejci, tvarohem. V 1 dl vlažné vody necháme nabobtnat želatinu a zalijeme horkým mlékem. Promícháme a přidáváme do tvarohové směsi, společně vyšleháme. Do vychlazené dortové formy nalijeme polovinu směsi, poklademe piškoty, ovocem, pokapeme rumem a zalijeme zbytkem směsi. Dáme na hodinu do mrazáku.

Oplatkový dort

Ingredience:
150 g moučkového cukru
150 g másla
1 žloutek
2 lžíce kakaa
100 g opražených mletých oříšků nebo loupaných mandlí
rum
6 dortových oplatků

Popis přípravy:


Máslo utřeme s cukrem, žloutkem, kakaem do pěny. Přidáme oříšky, ochutíme rumem a dobře vymícháme. Oplatky nejdříve potřeme sladkou smetanou nebo rozpuštěným vlahým máslem a rozetřeme oříškový krém. Naskládáme na sebe, zatížíme a necháme v chladničce do druhého dne rozležet. Povrch polijeme čokoládovou polevou.

 

Pařížský dort

Ingredience:
1 balíček piškotů
125 g kakaa 
4 dl vody
světlá želatina
1 máslo 
150 g cukru moučky
4 žloutky
šlehačka na ozdobu

Popis přípravy:
Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájíme na porce.

 

Tvarohovo-jahodový dort

Ingredience:
korpus:
300 g sušenek Esíček
100 g másla
náplň: 
500 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
210 g krystalového cukru
200 g jahod
kůra z jednoho citrónu
6 plátků želatiny
želé: 
200 g jahod
4 plátky želatiny
1 lžíce cukru
2 lžíce rumu
100 g jahod

Popis přípravy:


Sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy (průměr 24 cm) vyložíme papírem na pečení drobkovou směs do ní rovnoměrně namačkáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 10 minut. Necháme vychladnout. Do mísy dáme tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, rozmačkané jahody a citrónovou kůru. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme hladkou hmotu. Plátky želatiny na deset minut namočíme do vody, vymačkáme a se dvěma lžícemi vody zahříváme za stálého míchání dokud se želatina nerozpustí. Přidáme k ní 2 lžíce tvarohové hmoty, promícháme, přidáme k ostatní tvarohové hmotě a šlehačem zašleháme. Pak vařečkou vmícháme do tuha ušlehanou smetanu. Nalijeme do formy na vychladlý korpus a dáme ztuhnout do ledničky (asi 3 hodiny). Jahody na želé rozmixujeme a svaříme s cukrem a rumem. Do této horké hmoty dáme namočené plátky želatiny (10 minut) a mícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Za občasného zamíchání necháme zchladnout. Dort poklademe rozpůlenými jahodami a zalijeme je chladnoucím želé. Znovu dáme do ledničky a necháme důkladně ztuhnout.

 

Smetanový dort

Ingredience:
1/2 balíčku piškotů
1/2 balíčku kakaových piškotů
1 vanilkový pudink
1/2 l mléka
2 kelímky zakysané smetany
1 menší plechovka ananasu
1 kelímek smetany ke šlehání
4 lžíce cukru moučky
1 vanilkový cukr
trochu rumu
1 sáček světlé želatiny
ovoce na ozdobu

Popis přípravy:
V 1/2 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).

 

Tiramisu po česku

Ingredience:
2 balíčky piškotů
2 pomazánková másla
2 smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
silná káva
rum

Popis přípravy:


Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.

 

Tiramisu dort

Ingredience:
2 balíčky piškotů
2 pomazánková másla
2 smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
silná káva
rum

Popis přípravy:
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.

 

Rychlé Tiramisu

Ingredience:
1 velký balík dětských piškotů
2 pomazánkové másla
2 smetany ke šlehání
3 lžíce moučkového cukru
káva
rum

Popis přípravy:

Máslo, cukr a smetanu vyšleháme, cukr přidáme podle chuti. Do nádoby poklademe piškoty, pokapeme silnou kávou a rumem. Překryjeme vrstvou krému, znovu piškoty, pokapeme rumem a kávou, překryjeme zbylým krémem. Posypeme kakaem a dáme do ledničky na 24 hodin.

 

Jahodové Tiramisu

Ingredience:
500 g jahod
2 kelímky pomazánkového másla
500 ml smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
6 plátků želatiny
dětské piškoty

Popis přípravy:


Plátky želatiny namočíme do studené vody. Jahody s cukrem a pomazánkovým máslem rozšleháme. Zvlášť ušleháme šlehačku dotuha. Z plátků želatiny vymačkáme vodu a v kastrolku je za stálého míchání ohříváme dokud se zcela nerozpustí. Pak k nim postupně přidáme asi 5 lžic jahodové hmoty, po každé lžíci dobře promícháme. Pak obsah kastrolku vlijeme do zbylé jahodové hmoty a promícháme. Nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku. Dno dortové formy vyložíme piškoty, nalijeme polovinu růžové hmoty, naskládáme další vrstvu piškotů, můžeme poklást kousky jahod a nalijeme zbytek. Povrch uhladíme a v ledničce necháme ztuhnout do druhého dne.

 

Italské Tiramisu

Ingredience:

1 balíček dětských piškotů
250 g sýra Mascarpone 
50 g moučkového cukru
1 šlehačka
5 lžic mléka
1 šálek silné kávy
2 lžíce koňaku nebo rumu
citrónová kůra

Popis přípravy:


Polovinu piškotů dáme na dno dortové formy. Zalijeme polovinou kávy s koňakem. V míse rozmícháme sýr s cukrem, mlékem, citrónovou kůrou a ušlehanou šlehačkou. Polovinou krému potřeme piškoty, na ně rozložíme zbylé piškoty, pokapeme zbytkem kávy, potřeme krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Necháme uležet v chladu.

 

Rychlý moučník

Ingredience:
1 balíček piškotů
mléko
250 g másla
250 g moučkového cukru
2 žloutky
káva
1 lžička rumu

Popis přípravy:
Dětské piškoty navlhčíme mlékem, naskládáme na dno dortové formy a potřeme kávovým krémem. Utřeme máslo s moučkovým cukrem, žloutky, trochou svařené kávy a rumem. Na vrstvu krému položíme okapané meruňky a vrstvy opakujeme, končíme piškoty. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout. Druhý den zdobíme ušlehanou smetanou.

 

Zmrzlinový dort sypaný pistaciemi

Ingredience na formu o průměru 22 cm:
200 g kakaových sušenek
5 lžic mléka
80 g másla
olej a moučkový cukr do formy
4 žloutky
200 g moučkového cukru
250 g lučiny
1 sáček vanilkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
200 g zralých meruněk
2 lžíce loupaných nesolených pistácií

Popis přípravy:


Sušenky rozdrtíme nebo najemno nastrouháme a zvlhčíme mlékem. Přidáme změklé máslo  a vypracujeme hladkou hmotu. Dortovou formu o průměru 22 cm vytřeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno formy rovnoměrně namačkáme sušenkovou hmotu. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme v horké vodní lázni do pěny. Ze smetany připravíme tuhou šlehačku. Lučinu potom vyšleháme se zbylým moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem. Nakonec do ní lehce zapracujeme žloutkovou pěnu a vyšlehanou tuhou šlehačku. Dvě třetiny lučinové hmoty rozetřeme do formy na připravený sušenkový korpus. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Rozmixujeme je a vmícháme do zbývající třetiny náplně. Tu pak rovnoměrně rozetřeme na bílou vrstvu. Povrch důkladně uhladíme a dort dáme do mrazničky minimálně na 12 hodin zmrazit. Pak jej šetrně uvolníme z formy a necháme ještě 30 minut v chladničce, aby mírně povolil a dal se dobře krájet. Ozdobíme ho strouhanými pistáciemi a podáváme.

 

Tvarohový barevný dort

Ingredience:
500 g tvarohu
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce agaru
300 l mléka
200 l mléka
kompotované ovoce
piškoty
rum
kakao

Popis přípravy:


Agar namočíme do 300 ml mléka přes noc. Do mixéru nalijeme 200 ml vroucího mléka, přidáme nabobtnalý agar a rozmixujeme, přidáme změklé máslo a ostatní suroviny. Dortovou formu vyložíme potravinářskou fólii, nalijeme ¼ hmoty, poklademe ovocem a piškoty, které jsme pokapali rumem a vrstvy opakujeme. Do poslední ¼ hmoty přimícháme kakao a nalijeme nahoru. Dort necháme ztuhnout v lednici a zdobíme šlehačkou.

 

Piškotový dezert s kávovou příchutí

Ingredience:
1,5 balíčku piškotů
3 sýry Lučina
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce rumu
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 šlehačka

Popis přípravy:
Utřeme sýry s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, rumem a vmícháme ušlehanou šlehačku. Do dortové formy dáme na dno vrstvu piškotů namočených v silné černé kávě, potřeme šlehačkovým krémem, položíme vrstvu piškotů a zatřeme krémem. Necháme v chladničce ztuhnout.

 

Piškotový dort

Ingredience:
1 balíček kakaa
4 dl vody
250 g másla
150 g cukru
4 žloutky
2 balíčky piškotů
rum

Popis přípravy:
Kakao uvaříme ve vodě, necháme vychladnout. Ušleháme krém z másla, cukru a žloutků. Do krému zašleháme uvařené kakao. Smícháme s piškoty, pokapeme rumem. Dáme do formy a necháme do druhého dne uležet v lednici. Před podáváním zdobíme ovocem a šlehačkou.

 

Nepečený tvarohový dort

Ingredience:
2 balíčky piškotů
1/2 kg tvarohu
4 dl mléka
2 vejce
1 kostka tuku 
2 balíčky vanilkového cukru
2 dl cukru moučky
4 lžíce rumu
10 g světlé želatiny 
1 lžíce kakaa
ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve)
šlehačka na ozdobu

Popis přípravy:
Želatinu namočíme na noc do 2 dl mléka. Druhý den přidáme 2 dl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžičkách tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dáme do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou.