Jablečný dort
Ingredience:
250 g kvalitní čokolády na vaření
2 lžíce lesního medu
600 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač
4 lžičky instanční kávy
1 lžička mleté skořice
kakaový prášek na posypání dortu
Popis přípravy:
Čokoládový dort
Ingredience:
250 g kvalitní čokolády na vaření
2 lžíce lesního medu
600 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač
4 lžičky instanční kávy
1 lžička mleté skořice
kakaový prášek na posypání dortu
Popis přípravy:
Kokosový studený dort
Ingredience:
2 balíčky piškotů
2 zakysané smetany
1 sušená šlehačka v prášku
l vanilkový cukr
Popis přípravy:
Podle návodu ušleháme šlehačku, smícháme se smetanou, cukrem a piškoty. Dortovou formu silně vymažeme máslem, vysypeme kokosovou moučkou a naplníme polovinou směsi. Poklademe okapaným kompotovým nebo čerstvým ovocem a rozetřeme zbytek směsi. Povrch uhladíme, posypeme kokosem a kakaem a dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a pocákáme čokoládovou polevou.
Jahodové Tiramisu s rumem
Ingredience:
200 g piškotů
3 dl kávy
1 lžíce tuzemáku
60g cukru
4 dl šlehačky
200 g tvarohu
250 g jahod
Popis přípravy:
Borůvkový tvarohový dort
Ingredience:
piškoty
Krém:
2 lžíce želatiny
2 dl mléka
500 g měkkého tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
1 balíček vanilinového cukru
400 g borůvek
Na ozdobení:
šlehačka v prášku
mléko
Popis přípravy:
Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému. Polovinu krému nalijeme na piškoty, pokryjeme další vrstvou piškotů. Do zbývající části krému přisypeme větší část borůvek a rozmixujeme. Natřeme na piškoty a uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet. Jednotlivé porce dortu ozdobíme smetanou připravenou podle návodu na obalu a zbylými borůvkami.
Borůvkové Tiramisu
Ingredience:
2 balíčky dětských piškotů
800 g bílého jogurtu
borůvková marmeláda
Popis přípravy:
Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce. Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.
Piškotový dort s ananasem
Ingredience:
2 balíčky piškotů
1 ananasový kompot
3 lžíce rumu
80 g cukru
3 žloutky
1 šlehačka
světlá želatina v sáčku
Popis přípravy:
Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobíme zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.
Punčový dort
Ingredience:
300 g dětských piškotů
150 g moučkového cukru
100 g másla
3 žloutky
150 g mletých ořechů
50 g rozinek
1,5 dl mléka
1 dl rumu
Popis přípravy:
Žloutky, máslo a cukr vymícháme do pěny. Přidáme vlažné mléko, ořechy, rum, rozinky, půlky piškotů a vše dobře promícháme. Dortovou formu vyložíme alobalem a hmotu do ní natlačíme. Necháme v chladničce do druhého dne uležet. Vyjmeme z formy, potřeme zahřátou marmeládou a polijeme čokoládovou polevou. Když ztuhne, nakrájíme a porce zdobíme šlehačkou.
Ovocný dort s ořechy
Ingredience:
2 rovné lžíce želatiny
4 dl mléka
3 vejce
250 g másla
2 tučné tvarohy,
2 dl pískového cukru
1 lžíce kakaa
2 sáčky dětských piškotů
sekané ořechy,
jahody či jiné čerstvé ovoce
Popis přípravy:
Želatina se namočí do 2 dl studeného mléka a nechá se do druhého dne v lednici nabobtnat.Druhý den se vyklopí do mixeru, přidají se tvarohy, 2 dl horkého mléka, rozpuštěná máslo, celá vejce a cukr.Vše se rozmixuje. Suchou dortovou formu vyložíme piškoty, třeba i dvě vrstvy, zalijeme 1/3 hmoty z mixeru. Přidáme ovoce čerstvé, mražené nebo zavařené podle chuti (borůvky, broskve, meruňky, mandarinky, ananas nebo i směs). Naskládáme další vrstvu piškotů a zalijeme druhou třetinou hmoty. Opět ovoce a piškoty. Poslední třetinu hmoty obarvíme kakaem, nalijeme na piškoty a posypeme nasekanými ořechy. Dáme do lednice ztuhnout a proležet. Dortová forma musí být rozvírací, než formu otevřeme, objedeme okraj nožem. Můžeme ozdobit šlehačkou.
Mocca dort
Ingredience:
140 g dětských piškotů
100 ml silné kávy
1 lžíce rumu
Krém:
250 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
300 g lučiny nebo žervé
4 lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
nastrouhaná čokoláda
Popis přípravy:
Ztužovač rozmícháme ve smetaně a tu pak ušleháme do pevné hmoty, Lučinu utřeme s cukrem a zjemníme ušlehanou šlehačkou. Piškoty namočíme do kávy smíchané s rumem a vyložíme jimi dno i stěny rozvírací dortové formy. Vrstvu piškotů pokryjeme části krému, ten překryjeme vrstvou piškotů namočených v kávě, potřeme zbylým krémem. Dort posypeme nastrouhanou čokoládou a dáme do chladničky ztuhnout a rozležet. Mokka dort můžeme podávat se šlehačkou a ovocem.
Ovocný dort
Ingredience:
500 g měkkého tvarohu
3 dl moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g změklého tuku
2 vejce
2 lžíce želatiny
¼ l mléka
Popis přípravy:
Oplatkový dort
Ingredience:
150 g moučkového cukru
150 g másla
1 žloutek
2 lžíce kakaa
100 g opražených mletých oříšků nebo loupaných mandlí
rum
6 dortových oplatků
Popis přípravy:
Pařížský dort
Ingredience:
1 balíček piškotů
125 g kakaa
4 dl vody
světlá želatina
1 máslo
150 g cukru moučky
4 žloutky
šlehačka na ozdobu
Popis přípravy:
Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájíme na porce.
Tvarohovo-jahodový dort
Ingredience:
korpus:
300 g sušenek Esíček
100 g másla
náplň:
500 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
210 g krystalového cukru
200 g jahod
kůra z jednoho citrónu
6 plátků želatiny
želé:
200 g jahod
4 plátky želatiny
1 lžíce cukru
2 lžíce rumu
100 g jahod
Popis přípravy:
Smetanový dort
Ingredience:
1/2 balíčku piškotů
1/2 balíčku kakaových piškotů
1 vanilkový pudink
1/2 l mléka
2 kelímky zakysané smetany
1 menší plechovka ananasu
1 kelímek smetany ke šlehání
4 lžíce cukru moučky
1 vanilkový cukr
trochu rumu
1 sáček světlé želatiny
ovoce na ozdobu
Popis přípravy:
V 1/2 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).
Tiramisu po česku
Ingredience:
2 balíčky piškotů
2 pomazánková másla
2 smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
silná káva
rum
Popis přípravy:
Tiramisu dort
Ingredience:
2 balíčky piškotů
2 pomazánková másla
2 smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
silná káva
rum
Popis přípravy:
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.
Rychlé Tiramisu
Ingredience:
1 velký balík dětských piškotů
2 pomazánkové másla
2 smetany ke šlehání
3 lžíce moučkového cukru
káva
rum
Popis přípravy:
Jahodové Tiramisu
Ingredience:
500 g jahod
2 kelímky pomazánkového másla
500 ml smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
6 plátků želatiny
dětské piškoty
Popis přípravy:
Italské Tiramisu
Ingredience:
1 balíček dětských piškotů
250 g sýra Mascarpone
50 g moučkového cukru
1 šlehačka
5 lžic mléka
1 šálek silné kávy
2 lžíce koňaku nebo rumu
citrónová kůra
Popis přípravy:
Rychlý moučník
Ingredience:
1 balíček piškotů
mléko
250 g másla
250 g moučkového cukru
2 žloutky
káva
1 lžička rumu
Popis přípravy:
Dětské piškoty navlhčíme mlékem, naskládáme na dno dortové formy a potřeme kávovým krémem. Utřeme máslo s moučkovým cukrem, žloutky, trochou svařené kávy a rumem. Na vrstvu krému položíme okapané meruňky a vrstvy opakujeme, končíme piškoty. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout. Druhý den zdobíme ušlehanou smetanou.
Zmrzlinový dort sypaný pistaciemi
Ingredience na formu o průměru 22 cm:
200 g kakaových sušenek
5 lžic mléka
80 g másla
olej a moučkový cukr do formy
4 žloutky
200 g moučkového cukru
250 g lučiny
1 sáček vanilkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
200 g zralých meruněk
2 lžíce loupaných nesolených pistácií
Popis přípravy:
Tvarohový barevný dort
Ingredience:
500 g tvarohu
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce agaru
300 l mléka
200 l mléka
kompotované ovoce
piškoty
rum
kakao
Popis přípravy:
Piškotový dezert s kávovou příchutí
Ingredience:
1,5 balíčku piškotů
3 sýry Lučina
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce rumu
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 šlehačka
Popis přípravy:
Utřeme sýry s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, rumem a vmícháme ušlehanou šlehačku. Do dortové formy dáme na dno vrstvu piškotů namočených v silné černé kávě, potřeme šlehačkovým krémem, položíme vrstvu piškotů a zatřeme krémem. Necháme v chladničce ztuhnout.
Piškotový dort
Ingredience:
1 balíček kakaa
4 dl vody
250 g másla
150 g cukru
4 žloutky
2 balíčky piškotů
rum
Popis přípravy:
Kakao uvaříme ve vodě, necháme vychladnout. Ušleháme krém z másla, cukru a žloutků. Do krému zašleháme uvařené kakao. Smícháme s piškoty, pokapeme rumem. Dáme do formy a necháme do druhého dne uležet v lednici. Před podáváním zdobíme ovocem a šlehačkou.
Nepečený tvarohový dort
Ingredience:
2 balíčky piškotů
1/2 kg tvarohu
4 dl mléka
2 vejce
1 kostka tuku
2 balíčky vanilkového cukru
2 dl cukru moučky
4 lžíce rumu
10 g světlé želatiny
1 lžíce kakaa
ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve)
šlehačka na ozdobu
Popis přípravy:
Želatinu namočíme na noc do 2 dl mléka. Druhý den přidáme 2 dl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžičkách tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dáme do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|