Jogurtová omáčka na sladké knedlíky

Potřebujeme:

1 velký bilý jogurt (nejlépe smetanový), 1 panák mandlového likéru, 1 panák ovocného likéru (já měla višňový), máslo, cukr, kakao (granko) skořice

Jak na to:

Rozehřejeme tři silnější plátky másla a rozpustíme v něm několik lžic cukru, přilijeme likéry, necháme chvilinku povařit, přidáme tak dvě až tři lžíce kakaa a trochu skořice, stáhneme z ohně a vmícháme jogurt.
Vařila jsem by očko, takže nevím přesně kolik čeho, tedy ochutnat a dosladit, dolikérovat, či skořicovat dle chuti.

 

Tvarohovobramborové ovocné knedlíky

Potřebujeme:

35 dkg hrubé mouky, 10 dkg tvarohu (lépe obyčejný, nešlehaný), 1 - 2 studené vařené brambory, 1 vejce + 1 žloutek, špetka soli, mléko a další mouka podle potřeby
Na dochucení na talíři : rozpuštěné máslo, cukr, kysaná smetana nebo tvaroh, mák ....

Jak na to:

Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Z uvedených surovin vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Opravdu do těsta nedávám cukr. Pokud máme velké vejce (nebo je už v ledničce poslední), není potřeba přidávat žloutek navíc.
Vyválíme slabší placku, pokrájíme na čtverce a poklademe ovocem. Nejlepší z tohoto těsta jsou knedlíky meruňkové a švestkové. Meruňky dávám polovinu, místo pecky nasypu asi 1/2 lžičky cukru a položím řezem dolů.
Knedlíky házíme do vroucí vody a vaříme 15 - 20 min, podle velikosti knedlíků.

 

Rychlé ovocné knedlíky z tvarohovýho těsta

Potřebujeme:

300g měkkého tvarohu, 1 vejce, 4 lžíce krupice, 4 lžíce strouhanky, sůl, ovoce.

Jak na to:

Měkký tvaroh, vejce, strouhanku, krupici a sůl zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujem váleček, pokrájíme na stejné kousky a z nich uděláme placičky, do jejich středu klademe ovoce, dobře zabalíme a zakulatíme. Vkládáme do vroucí mírně osolené vody a vaříme asi 7 minut. Cedníkem vyjmeme, propícháme špejlí a necháme okapat. Dále knedlíky pokropíme rozehřátým máslem, osladíme a případně posypeme tvarohem.

 

Tvarohové knedlíky s rozinkami

Potřebujeme:

50dkg tvarohu,1 vejce, 4-5 lžíc hr.mouky, 5 dkg rozinek,sůl

Jak na to:

Rozinky propláchneme horkou vodou a necháme okapat.Ze surovin si uděláme těsto.Ruce si potřeme olejem a tvoříme malé knedlíky,které vaříme v osolené vodě 2-3 minuty.Uvařené knedlíčky posypeme cukrem,osmahnutou strouhankou nebo nastrouhaným perníkem a pokapeme rozehřátým máslem. Místo rozinek můžeme do těsta přidat pokrájený kandovaný ananas apod.

 

Tvarohové knedlíky se skořicí

Potřebujeme:

200 g tvarohu, 60 g másla, 2 vejce, sůl, 20 g moučkového cukru, 300 g hrubé mouky, 20 g moučkového cukru a skořici na drobenku

Jak na to:

Tvaroh důkladně utřeme s 20 g másla a vejci. Přidáme trošku soli, cukr a mouku a vypracujeme tuhé těsto. Necháme 15 minut odstát. Z těsta pomocí lžíce vykrajujeme knedlíky, které zformujeme a ve vroucí osolené vodě jejich uvaříme. Hotové knedlíky posypeme moučkovým cukrem, skořicí a polijeme rozpuštěným máslem.

 

Tvarohové knedlíky polité jahodami

Potřebujeme:

tvaroh, hrubá mouka, hrubá krupice, 1 vejce, špetka soli, jahody, cukr, bílý jogurt nebo šlehačku

Jak na to:

Z tvarohu, mouky, krupice, vajíčka a soli si uděláme těsto, jako na klasické ovocné knedlíky. Necháme chvíli odpočinout v lednici. Mezi tím si připravíme jahody na polévání. Omyté jahody zasypeme cukrem, rozmačkáme, přidáme bílý jogurt nebo šlehačku, záleží co má kdo rád a pořádně promícháme. Z těsta tvoříme kuličky asi 1,5 cm velké. Vkládáme do vroucí osolené vody, necháme zavřít a pak promícháme, aby se nepřichytily u dna. Když vyplavou na hladinu můžeme vyndávat. Nandáme na talíř a polijeme jahodami.

 

Ovocné tvarohové knedlíky

Potřebujeme:

1 měkký tvaroh, 300g polohrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, ovoce (jahody, meruňky, borůvky aj.)

Jak na to:

Všechny suroviny - kromě ovoce, vložíme do mísy a důkladně rozmícháme. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 4 cm.Z válečků odkrajujeme kousky, rozložíme na ně ovoce a zabalíme knedlíky. Příprava: 25 minut Vaření: 10 minut

 

Tvarohové ovocné knedlíky

Potřebujeme:

2 měkké tvarohy, hrnek polohrubé mouky, 2 žloutky, sůl, mražené nebo čerstvé ovoce, tvaroh, moučkový cukr, máslo

Jak na to:

V míse uhněteme z tvarohu, osolené mouky a žloutků těsto na knedlíky, ze kterého utvoříme váleček. Nakrájíme ho na plátky, dlaní je rozmáčkneme a na každý kus těsta položíme ovoce. Knedlíky dobře zabalíme, vhodíme do vroucí vody a vaříme asi osm minut. Posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme máslem nebo smetanou.

 

Velmi křehké ovocné knedlíky

Potřebujeme:

250 g hrubé mouky, 100 g tvrdého tvarohu, špetka soli, 1 vejce, 10 lžic kysaného mléka, 20 g másla, 10 g droždí, pískový cukr na posypání, 1 kelímek kysané smetany, ovoce, které chceme dát do knedlíků

Jak na to:

Do mouky po-strouháme tvaroh, přidáme droždí rozpuštěné v trošce teplé vody, sůl, vlažné rozpuštěné máslo, rozkvedlané vejce a mléko. Vypracujeme hebké a poddajné těsto. Posypeme ho moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme kynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme kousky stejné velikosti (celkem asi 26 kousků). Každý kousek zploštíme, vložíme ovoce a zabalíme v knedlík. Vaříme v osolené vroucí vodě 5 minut od bodu varu. Uvařené knedlíky propícháme vidličkou. Na talíři je posypeme cukrem a na každý dáme kopeček smetany. Zůstanou-li vložíme je do mikroténového sáčku do mrazničky a pak nahříváme nad párou. Můžeme je omastit máslem, posypat cukrem a strouhaným tvarohem.

 

Jahodové knedlíky

Potřebujeme:

50 g másla, 1 vejce, 200 g tvarohu (nejlépe šlehaného), 50 g cukru, 120 g polohrubé mouky, 250 g jahod, 1 malá sklenice meruněk, 2 lžíce strouhanky, 1 lžice cukru, 30 g másla, ovoce na ozdobení, 1 lžíce moučkového cukru

Jak na to:

1. Měkké máslo utřeme s vejci, přidáme tvaroh, cukr a mouku. Dáme na 60 min. odpočinout do chladu. Z tvarohového těsta vyválíme plát o tloušťce zhruba 1 /2 cm a nakrájíme na 12 plátků, které musejí být dvakrát větší než jahody.

2. Jahody omyjeme, osušíme a očistíme. Na každý plátek položíme po jedné jahodě a navlhčenýma rukama vytvoříme knedlíky. Vkládáme do vroucí vody a vaříme 10 min. na mírném ohni.

3. Zbývající jahody rozmělníme a prolisujeme sítem.

4. Strouhanku smícháme s cukrem a osmažíme na rozehřátém másle dozlatova. Knedlíky obalíme ve strouhance, podáváme s jahodovým pyré, obložené kousky ovoce a posypané moučkovým cukrem.

 

Kynuté ovocné knedlíky

Suroviny:

1/2 kg dětské krupičky, 1 vejce, 3/4 kostky kvasnic, 1/4 l mléka, 4 lžíce cukru krupice, 4 lžíce hladké mouky,
4 lžíce rozpuštěného másla, špetka soli

Postup

Klasicky postup:
Z vlazneho mleka, cukru kvasnic a mouky udelame kvasek, ktery vlijeme do zadelavaci misy k pripravene krupici, pridame rozpustene maslo, rozslehane vejce a spetku soli. Zadelame testo, ktere nechame pod cistou uterkou kynout,behem kynuti muzeme jeste 2x promichat.

Pro pekarny: postupujeme podle navodu, t.j. dolu tekute, na to sypke a na zaver do nektereho rozku sul a nahoru rozdrobim kvasnice.Program testo samozrejme.

Z vykynuteho testa vykrajuji lzici kousky, v dlani je zplostim na placicku a balim ovoce. Necham na plechu jeste trochu nakynout a pak varime jak jsme zvyklí, bud klasicky ve vode nebo v pare.
Ja jsem se posledni roky naucila v pare, vyrobila jsem si vlastni pařak ze stavebniho pletiva. Zbylo nam pletivo, kdyz jsme delali klec pro osmaky, tak jsem na ten zbytek obkreslila velky pekac, vystrihla, slo to dobre klasickýma nuzkama, pouzila jsem ty nejlevnejsi ze supermarketu.
Do jednoho dilu pekace naliju vodu, pres nej polozim to pletivo, na to dam bud pecici papir nebo alobal, potru trochu olejem, propicham nozem a pak jen naskladam knedliky, podle velikosti se mi jich tam vleze 6 - 8, priklopim druhym a varim na sporaku soucasne na dvou horacich zase podle velikosti, priblizne 20 minut. Vyhodou vareni v pare je, ze knedliky neprevarite, kdyz na ne zapomenete a me osobne se libi, ze jsou hladke a dobre sedi tou jednou plochou stranou na talirich.
Kynute knedliky vzdycky propichejte po vytazeni z vody nebo pary vidlickou, aby z nich vysla para a nezdrcly se.

 

Kynuté knedlíky s jahodami

Suroviny:

30 dkg hrubé mouky, sůl, 1 dkg cukru, 1 dkg kvasnic, asi 2/10 litru mléka, 1 žloutek, 1 dkg másla a 30 dkg jahod. 6 dkg másla na polití, 10 dkg tvrdého tvarohu a 5 dkg cukru na posypání knedlíků

Postup

Z kvasnic, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek. Do zbylé prosáté mouky dáme cukr, vzešlý kvásek, přidáme zbylé vlahé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, rozpuštěné máslo a sůl, a vypracujeme dosti tuhé těsto. Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, nakrájíme na stejné díly, každý díl rozválíme nebo prsty roztlačíme na čtvereček, dáme tři až čtyři jahody a dobře zabalíme. Knedlíky pak dáme na pomoučený vál přikryté ubrouskem vykynout. Potom je vložíme do vařící osolené vody a vaříme je nejprve přikryté poklici asi 4 minuty. Pak je obrátíme a odkryté dovaříme podle velikosti celkem asi 6-10 minut. Uvařené ihned vyndáme, několikrát propíchneme vidličkou, dáme na mísu, přelijeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem a nastrouhaným tvarohem, který pokapeme máslem.

 

Kynuté ovocné knedlíky

Suroviny:

30 dkg hrubé mouky, 2 dl mléka, 1 vejce, 1 dkg droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, 60 - 70 dkg ovoce (švestky nebo podle sezony).


Na posypání: 10 dkg cukru, 15 dkg tvrdého tvarohu, 10 dkg rozpuštěného másla

Postup

Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak ho rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky je zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a tvoříme kulaté knedlíky. Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8 - 10 minut. Jeden vyjmeme, zkusíme, zda je uvařen. Pak knedlíky vyjmeme a mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.

Kynuté ovocné knedlíky

Suroviny:

30 dkg hrubé mouky, 2 dl mléka, 1 vejce, 1 dkg droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, 60 - 70 dkg ovoce (švestky nebo podle sezony).


Na posypání: 10 dkg cukru, 15 dkg tvrdého tvarohu, 10 dkg rozpuštěného másla

Postup

Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak ho rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky je zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a tvoříme kulaté knedlíky. Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8 - 10 minut. Jeden vyjmeme, zkusíme, zda je uvařen. Pak knedlíky vyjmeme a mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.