Koláč likvidátor

Potřebujeme:

2 sklenice polohrubé mouky, 1 sklenice krystalového cukru, 1 prášek do pečiva, l zavařeninový pohár kompotu, 1 vanilkový cukr, 1 sklenice oleje, 3 vejce

Jak na to:

V misce si rozmícháme celé vejce, cukr, vanilkový cukr, olej, mouku s práškem do pečiva a kompot i s nálevem. Promícháme (pomalu, aby kousky ovoce zůstaly v celku) a nalijeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme pomalu při nižších teplotách. Po vychladnutí je možné koláč polít libovolnou polevou a ozdobit šlehačkou, ale není to nutné.

 

Koláč s mákem a tvarohem

Potřebujeme:

těsto: 200 g másla nebo tuku na pečení, 200 g cukru, 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
náplň: 750 g makové nádivky (lze koupit), 3 vejce 750 g tvarohu, 4 lžíce oleje, 350 g cukru, 40 g solamylu, šťáva ze 2 citronů, 2 lžíce moučk. cukru

Jak na to:

Z tuku, cukru, jednoho vejce a mouky s práškem do pečiva připravíme rukama drobenku. Hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, rozvrstvíme na něj 2/3 drobenkového těsta a pevně přimáčkneme. Troubu vyhřejeme na 175 °C.

Drobenkové těsto stejnoměrně potřeme makovou nádivkou. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme pevný sníh. Tvaroh, cukr, žloutky, olej, solamyl a citronovou šťávu utřeme a jemně vmícháme sníh z bílků.

Tvarohovou směs navršíme na makovou nádivku a posypeme zbylým drobenkovým těstem. Pečeme asi 50 minut. Necháme vychladnout a před krájením koláč posypeme moučkovým cukrem.

 

Koláč rafaelo

Potřebujeme:

těsto: 1 hrnek moučk.cukru, 2 celá vejce, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouk,y 1/2 hrnku oleje, 1 pr.do peč.
posyp: 1 hrnek kokosu 1/2 hrnku moučkovýho cukru
po upečení: 1 smetana ke šlehání

Jak na to:

Těsto vylít na plech a posypat směsí-1hrnek kokosu a 1/2 hrnku cukru moučka, upečeme do růžova.Ještě teplou buchtu polijeme 1 šlehačkou

Koláčky s ovocem a šlehačkou

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 15 lžiček cukru, 1 kostku droždí, 2 žloutky, 1 PL majonézy ,100 ml oleje, špetku soli ovoce
na drobenku: 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru moučky 30 g másla
na ozdobení: šlehačka

Jak na to:

Mouku se špetkou soli a pudinkovým práškem prosejte do mísy a do vytvořeného důlku rozdrobte droždí, přelijte je trochou vlahého mléka smíchaného s cukrem a nechte vzejít kvásek.Přidejte 2 žloutky, majonézu a zpracujte hladké těsto.Nechte ho asi půl hodiny kynout.Pak z těsta tvarujte malé koláčky, rozložte je na vymazaný plech.Dnem skleničky odpovídajícího průměru vyhlubte v bocháncích důlky.Vyplňte je ovocem a posypejte drubenkou.Okraje potřete ušlehaným vejcem.Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.Podávejte zdobené šlehačkou

 

Meruňkový koláč

Potřebujeme:

kompot. meruňky (850 ml), 150 g másla, 175 g cukru, 1 balíček vanilk. cukru, 2 vejce, 150 g sekaných pistá­cií, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 200 g tvarohu, 1 citron, 2 lžíce javorového sirupu

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 175 °C. Meruňky ne­cháme okapat. Máslo s cukrem a vanilkovým cuk­rem ušleháme do pěny a postupně vmícháme vej­ce. 100 g pistácií jemně umeleme a smícháme s moukou a kypřicím práškem. Střídavě s tvaro­hem zapracujeme do vaječné pěny.

Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme peči­cím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme. Poklademe meruňkami řeznou stranou dolů a peče­me asi 50 minut. Vyjmeme z trouby a necháme poněkud vychladnout.

Citron omyjeme horkou vodou, osušíme a oloupeeme tenké proužky. Oloupaný citron vymačkáme. Šťávu a kůru smícháme se sirupem a zbylými pistá­ciemi a ohřejeme. Koláč vyjmeme z formy, ještě tep­lý pokropíme směsí a necháme zcela vychladnout.

 

Kokosový koláč

Potřebujeme:

1 mandarinkový kompot, 25 dkg másla, 20 dkg cukru, špetka soli, 5 vajec, 35 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 6 lžic mléka, 5 dkg čokolády na vaření, 4 lžíce strouhaného kokosu

Jak na to:

Máslo s cukrem utřeme, přidáme celá vejce mouku, mléko, prášek do pečiva, špetku soli. Těsto rozdělíme na dva díly, do jednoho dáme nastrouhanou čokoládu, do druhé poloviny kokos.

Na plech dáme pečící papír, tmavé těsto, na to světlé těsto, mandarinkový kompot bez nálevu natlačíme do těsta a upečeme.

 

Třešňový koláč

Potřebujeme:

Těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 10 g cukru, špetka soli, trochu vody
Náplň: 750 g třešní, trochu vody, 50 g cukru, 20 g hladké mouky, 30 g másla, 50 g cukru, 20 ml slivovice (lze vynechat), 1 žloutek na pomazání

Jak na to:

Máslo rozdělíme na malé kousky a v mouce je špičkami prstů rozdrobíme. Přidáme sůl, cukr a tolik vody, abychom mohli vypracovat tužší, ale poddajné těsto. Necháme je 30 minut odpočinout. Třešně pod tekoucí vodou omyjeme, zbavíme stopek, odpeckujeme a necháme je ve vodě s cukrem na způsob kompotu povařit. Pak je dáme na cedník okapat. Asi 100 ml šťávy odebereme k rozředění mouky a cukru. Směs na mírném ohni za neustálého míchání několik minut vaříme, až zhoustne, pak přidáme máslo, slivovici, promícháme a odstavíme. Těsto rozválíme, dvěma třetinami vyložíme dortovou formu. Na těsto rozložíme okapané třešně, zalijeme je svařenou zahuštěnou šťávou a plátem zbylého těsta je zakryjeme. Koláč potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do dobře předehřáté trouby a pečeme nejprve silněji 10 minut, pak snížíme příkon tepla a pečeme dalších 30 minut. Po vychladnutí koláč vyklopíme.

 

Tvarohový koláč s mandarinkami

Potřebujeme:

Na 1 plech (32x38 cm) potřebujeme:
Na těsto: 350 g mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 150 g nízkotučného tvarohu, 1 vejce, 6 PL mléka, 6 Pl oleje, 75 g cukru, 1 špetka soli Na oblohu: 2 plechovky mandarinek (po 310 g), 4 vejce, 1 kg nízkotučného tvarohu, 2 sáčky vanilkového cukru, 120 ml oleje, tuk na vymazání plechu, 1 sáček čiré dortové polevy

Jak na to:

Na tvarohové těsto prosijeme do mísy mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme tvaroh, vejce, mléko, olej, cukr a sůl a uhněteme hladké těsto.

Na oblohu slijeme mandarinky a necháme je okapat. Šťávu zachytíme. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s tvarohem, vanilkovým cukrem a olejem do hladka. Pak ušleháme z bílků tuhý sníh a opatrně ho vmícháme.

Těsto vyválíme na vymaštěném plechu, potřeme tvarohovou hmotou a obložíme mandarinkami. Pečeme 35-40 minut v elektrické troubě předehřáté na 180° C, v horkovzdušné na cca 160° C a v plynové na stupni 2. Po upečení necháme vychladnout.

Zatím připravíme dortovou polevu s 1/4 l mandarinkové šťávy (popřípadě doplníme vodou) podle návodu na obalu, rovnoměrně ji rozetřeme na koláč a necháme ztuhnout.

 

Švestkový koláč s tvarohem

Potřebujeme:

180 g polohrubé mouky, 120 g másla, 1 žloutek, 145 g cukru, 45 g mletých mandlí, 7 plátků želatiny, 500 g půlených vvpeckovaných švestek, 1 lžíce armagnaku, 125 ml švestkového nektaru, 2 lžíce rybízového želé, 500 g měkkého tvarohu, strouhaná kůra a šťáva z 1 citronu, 125 ml smetany

Jak na to:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky, másla, žloutku, 45 g cukru a mandlí vypracuje­me těsto. Vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a asi na 30 minut uložíme do chladu. Roz­vírací formu o průměru 26 cm vymastíme, vyložíme těstem a vytvarujeme okraj vysoký 2 cm. Pečeme asi 25 minut naslepo.

2. Dáme nabobtnat 4 plátky želatiny. Švestky asi 2 minuty podusíme ve směsi z armagnaku, švestkového nektaru a rybízového želé. Slijeme a v horké šťávě rozpustíme vymačkanou želati­nu. Zbylé 3 plátky želatiny dáme nabobtnat.

3. Smícháme tvaroh, 100 g cukru, citronovou kůru a šťávu. Rozpustíme želatinu a vmícháme do směsi. Jakmile krém začne želírovat, ušleháme dopevna smetanu a vmícháme ji do krému. Koláč potřeme tvarohovým krémem a pokla­deme švestkami řeznou stranou dolů, zalijeme želírující šťávou a uložíme asi na 3 hodiny do chladu. Před podáváním můžeme ještě podle vlastní fantazie ozdobit.

 

Citrusový medový koláč

Potřebujeme:

Olej na vytření formy, 1/4 hrnku margarínu, 4 lžíce medu, Nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu, 2/3 hrnku nízkotučného mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 hrnku semoliny (krupice z tvrdé pšenice), 2 bílky, 2 lžičky sezamu

Jak na to:

1. Troubu předehřejeme na 200 ° C. Formu na koláč o průměru 23 cm vytřeme olejem a na dno položíme pečící papír. Margarín a 3 lžíce medu dáme do rendlíku a zahříváme na velmi mírném ohni, dokud se nerozhřejí. Rendlík odstavíme. Lžíci citrónové šťávy odložíme a zbytek vmícháme do medové směsi zároveň s citrónovou kůrou a mlékem.

2. Mouku prosejeme do misky, přidáme kypřící prášek a nové koření a vmícháme do směsi v rendlíku. Vmícháme semolinu. Z bílků ušleháme nepříliš tuhý sníh a opatrně ho zapravujeme do směsi v rendlíku. Těsto upravíme do koláčové formy a posypeme sezamem3. Koláč pečeme v předehřáté troubě 30 minut dozlatova. Zbývající med a citrónovou šťávu smícháme a nalijeme na koláč. Před podáváním necháme vychladnout ve formě.

 

Husarské koláčky

Potřebujeme:

Suroviny na 60 koláčků: 1 vanilkový lusk, 200 g másla, 100 g cukru, 2 žloutky, špetka soli, 300 g hladké mouky, 100 g mletých lískových oříšků, 1/2 šálku práškového cukru, 150 g rybízové marmelády

Jak na to:

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme dřeň. Máslo, žloutky, vanilkovou dřeň a sůl na vále promícháme, přidáme prosátou mouku, lískové oříšky a vypracujeme křehké těsto. Těsto zabalíme do alobalu a dáme na 2 hodiny do chladničky odpočinout. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Z těsta vyválíme dlouhý válec, nakrájíme na 60 stejných dílů a ručně vyválíme kuličky. Obráceným koncem vařečky vyhloubíme do každé kuličky důlek.

Koláčky narovnáme na plech a pečeme 12 až 15 minut na prostřední příčce trouby.
Upečené koláčky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a posypeme práškovým cukrem. Rybízovou marmeládu ohřejeme, zamícháme do ní práškový cukr a klademe malou lžičkou do koláčových důlků.
Necháme marmeládu 1 až 2 dny ztuhnout, potom koláčky uložíme do plechové krabice.

 

Rychlý šlehačkový koláč

Potřebujeme:

3 vejce,1 hrnek mučkoveho cukru, 1 hrnek polohrube mouky, 1 hrnek hladke mouky, 1 šlehačka, 1 vanilkový cukr, 1 prašek do pečiva ovoce dle chuti

Jak na to:

Vejce ušlehame s cukrem,postupně přidame smetanu,mouku s praškem do pečiva a vanil.cukr.Všechno dobře promichame,vylijeme na vysypaný plech a poklademe ovocem dle vlastniho výběru.Pečeme ve středně vyhřate troubě.

 

Linecký koláč

Potřebujeme:

1/2 kg hl. mouky, 20 dkg másla, 20 dkg mouč. cukru, 2 vajíčka, 1 lžíce mléka a 1 prášek do pečiva

Jak na to:

Z přísad zpracujeme těsto. Rozdělíme na dva díly. Rozválíme z každého dílu placku velikosti plechu. Na plech dáme první placku, na to tvarohovou nebo jablečnou nádivku a navrch druhou vrstvu. (nádivka z tvarohu chce alespoň ze tří tvarohů)

 

Rebarborový koláč

Potřebujeme:

Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 vajíčka, 1/3 hrnku oleje, mléko - asi hrnek, prášek do pečiva, vanilkový cukr
Rebarbora: asi 5-6 stonků
Drobenka: hladká mouka, cukr, máslo

Jak na to:

Rebarbora: oloupat, nakrájet na párátky asi 0,5cm široké, dát do vařící vody, vaří se chvilinku - asi 2 minuty (já raději kontroluji vidličkou, až začne měknout a taky změní barvu místo tmavě zelené na světle zeleno-hnědou, vyndat, ještě tím horkem dojde, jinak by byla moc rozvařená)
Drobenka: suroviny na těsto smíchat, vylít na vymazaný a vysypaný plech, posypat rebarborou a navrch drobenkou, peču na 180 stupňů do zlatová.

 

Mandlový koláč

Potřebujeme:

140 g cukru, 140 g neoloupaných strouhaných mandlí, 1 tabulku hořké čokolády, 8 vajec, čokoládová poleva, trochu lístkových oříšků, šlehačka
Náplň: 2 žloutky, 60 g cukru, 60 g másla, 3 tabulky hořké čokolády, 1 KL Solamylu, 1/4 l mléka

Jak na to:

140 g cukru utřeme s 8 žloutky, přidáme 140 g neoloupaných strouhaných mandlí. 1 tabulku hořké čokolády nastrouháme a přidáme do směsi. Bílky ušleháme v tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Pečeme ve vymazané dortové formě. Vychladlý koláč rozřízneme a potřeme tímto krémem: v míse utřeme 2 žloutky, 60 g cukru, 60 g másla, 3 tabulky strouhané čokolády, lžičku Solamylu a přidáme 1/4 l mléka. Postavíme na oheň a za stálého míchání počkáme, až krém zhoustne. Pak odstavíme a mícháme až do vychladnutí. Obě půlky dortu spojíme tímto krémem a celý koláč polijeme čokoládovou polevou. Nakonec ozdobíme nasekanými oříšky a šlehačkou.

 

Švestkový koláč

Potřebujeme:

Na těsto: 40 g droždí, 1/4 l vlažného mléka, 150 g cukru + špetka navíc, 3/4 kg mouky, špetka soli, 1/8 kg másla, 2 vejce, kůra z 1 citronu
Na náplň: 2 kg čerstvých nebo cca 1600 g mražených švestek, 100 g mletých mandlí, 125 g cukru, 1-2 KL mleté skořice, 2 PL moučkového cukru
Kromě toho: mouka na vypracování těsta, tuk na vymazání plechu, moučkový cukr na posypání.

Jak na to:

Připravíme kynuté těsto. Během kynutí omyjeme a vypeckujeme švestky. Pokud používáme kompotované, necháme je řádně okapat. Vymastíme plech a polovinu těsta na něj pečlivě vyválíme. Na těsto nasypeme mandle a moučkový cukr, pak poklademe švestky. Skořici smícháme s moučkovým cukrem a touto směsí posypeme švestky.
Na pomoučněném pracovním vále vyválíme druhou polovinu těsta na velikost plechu a položíme ji na švestky (pokud nám zbudou kousky těsta, můžeme jimi ozdobit povrch připravovaného moučníku). Okraje těsta navlhčíme a přitlačíme.
Koláč zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut kynout. Pečeme po dobu cca 40 minut v elektrické troubě vyhřáté na 200 °C, v horkovzdušné při teplotě cca 180 °C a v plynové na stupni 3. Po vychladnutí koláč pocukrujeme (moučkovým cukrem).
Tip: Moučník chutná výborně s vanilkovou omáčkou nebo šlehačkou.

 

Strouhaný koláč

Potřebujeme:

Těsto: 40 dkg hl. mouky, 25 dkg tuku (hera), 15 dkg cukr krupice, 1/2 pr. do pečiva, 1 až 2 žloutky, 2 až 3 lžíce kakaa. Náplň: 750 g tvarohu, 250 g prášk. cukru, 1 vanil. cukr, 1 lžíce škrobu, 3 žloutky, sníh ze 4 bílků

Jak na to:

Všechny přísady na těsto smíchat dohromady. Těsto rozdělíme na dvě části a dáme ztuhnout do mrazáku. Mezitím si připravíme náplň - tvaroh, cukr, škrob, žloutky smícháme dohromady - z bílků uděláme tuhý sníh a jemně vmícháme. První polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle na plech vyložený papírem na pečení. Na to nalijeme náplň a rovnoměrně rozetřeme. Navrch nastrouháme druhou polovinu těsta. Pečeme v předehřáté troubě 35 minut.

 

Kýškový koláč

Potřebujeme:

350 g polohrubé mouky, 350 g moučkového cukru (i méně), 1 lžičku jedlé sody, 2 vejce, 500 ml kýšky, 1 lžíce kakaa, 100 ml oleje, džem dle chuti (nejlépe meruňkový), mleté ​​ořechy

Jak na to:

Všechny suroviny (kromě džemu a ořechů) zpracujeme na těsto, které vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po vychladnutí potřeme koláč džemem a posypeme ořechy.

 

Koláč s vaiečným likérem

Potřebujeme:

250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 250 g másla nebo hery, 100 g hořké čokolády (strouhané), 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 250 ml vaječného likéru, špetka soli
Na zdobení: světlá a tmavá čokoládová poleva

Jak na to:

Změklé máslo nebo heru ušleháme v míse s cukrem na krém. Postupně zašleháváme všechna čtyři vejce. Přidáme špetku soli. Až máme hmotu dobře vyšlehanou přidáváme 250 ml vaječného likéru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dobře promícháme, aby nebyly moučné hrudky. Opatrně vmícháme strouhanou čokoládu. Hmotu vložíme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 1 hodinu. Koláč vyjmeme z formy a necháme vychladnout na dortové mřížce. Na ozdobu rozehřejeme zvlášť obě polevy a tenkou stříkací hubičkou vytvoříme na vychladlém koláči vzory podle své fantazie.

 

Propadlý koláč

Potřebujeme:

1/2 l polohrubé mouky, 1/4 l cukru, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1/4 l šlehačky
Povrch: 500 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce rumu (i více), cukr dle chuti, mléko dle potřeby (záleží na tom jaký použijeme tvaroh a kolik dáme rumu), špetka skořice mražené nebo čerstvé maliny, jahody či borůvky (může být i jiné ovoce dle chuti)

Jak na to:

Všechny přísady rozmícháme v těsto (metlou nebo robotem). Větší pekáček nebo menší plech se zvýšeným okrajem vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozetřeme. Lžičkou na těsto klademe tvarohovou hmotu (jako puntíky vždy kousek od sebe) nožem nebo lžičkou uhladíme a do mezer mezi tečky dáme ovoce. Pečeme asi při 180 °C, ke konci pečení dopékáme při 160 °C nebo pečeme při 150 °C na horkovzduch. Během pečení se tvaroh a ovoce propadnou do těsta, což však vůbec není na závadu.
Povrch: tvaroh, cukry, olej, pudinkový prášek, rum, vejce, skořici promícháme, je-li potřeba přidáme trochu mléka. Povrch má mít jemnou kašovitou konzistenci.

 

Bleskový koláč

Potřebujeme:

3 vejce, 8 lžic oleje, 8 lžic mléka, 10 lžic cukr-moučka, 16 lžic polohrubé mouky, 1/2 balíčku prdopeče

Jak na to:

Smícháme, vylijeme na plech, na to dáme ovoce a posypeme drobenkou. Je to dávka na menší plech.

 

Rybízový koláč

Potřebujeme:

Těsto: Máslo 200 g, žloutky 4 ks, mletý cukr 200 g, polohrubá mouka 250 g, citronová kůra, vanilkový cukr 1 sáček, sníh z bílků 4 ks, rybíz 500 g
Cukrový sníh: sníh z bílků 4 ks, cukr krystal 200 g,

Jak na to:

Máslo třeme s cukrem a žloutky, pak přidáme sníh a mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Na upečený koláč nasypeme rybíz, nahoru cukrový sníh a zapečeme.

 

Výborný rychlý ovocný koláč

Potřebujeme:

50 dkg polohrubé mouky, 1,5 dcl oleje, 2,5 - 3 dcl mléka, 1 vejce, prášek do pečiva, 10 dkg cukru, trošku soli, ovoce, žmolenka

Jak na to:

Mouku smícháme s cukrem, solí a práškem do pečiva, přidáme olej, vejce a mléko - mléka tolik, aby vzniklo těsto hustoty řidší kaše. Těsto rozestřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe ovoce - nejlépe švestky, meruňky, broskve, posypeme žmolenkou. Plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme, dokud nezrůžoví okraje.

 

Tvarohový koláč s oříšky

Potřebujeme:

100 gramů másla, 100 gramů cukru, 4 žloutky, 100 gramů tvarohu, 100 gramů oříšků, 10 gramů mouky, vanilkový cukr na posypání

Jak na to:

Máslo a cukr moučka třeme v míse dvacet minut. Poté přidáme po lžících jemný nastrouhaný tvaroh a polovinu mletých oříšků. Druhou polovinu oříšků zamícháme s moukou a přidáme do těsta spolu s tuhým sněhem z bílků. Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, naplníme těstem a dáme péci prudčeji asi půl hodiny. Upečený podáváme posypaný vanilkovým cukrem.

 

Ovocný koláč

Potřebujeme:

1 kelímek bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1/2 kelímku moučkového cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, ovoce

Jak na to:

Všechny suroviny smícháme na hladkou hmotu, vlijeme do vymazané formy (kulatá koláčová, plech), hustě poklademe ovocem. Pečeme na 210 stupňů cca 25-30 min. Dobrou chuť.

 

Ořechovo-ananasový koláč

Potřebujeme:

2 celá vejce, 1 hrnek cukru, krupice, 1 plechovka ananasu - rozmixovat nebo nakrájet na drobno i se šťávou, 2 hrnky polohrubé mouky 2 kávové lžičky, jelé sody 3/4 hrnku mletých ořechů, 2 pomazánková másla, 1 lžíce pudingového prášku vanilkového, trochu moučkového cukru, 1/2 hrnku mletých ořechů

Jak na to:

Ušlehat vejce s krupicovým cukrem, přidat ostatní přísady, důkladně promíchat a nalít na vymazaný a vysypaný plech. Zvolna upéci. Mezi tím smíchejte pomazánková másla, pudinkový prášek a cukr a natřete na vychladlý korpus. Posypte mletými ořechy. Můžete pocákat čokoládovou polevou.

 

Jablkový koláč

Potřebujeme:

400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 50 g moučkového cukru, 80 g másla, 120 ml mléka, 1 žloutek, sůl, citronová kůra, 500 g jablek, 40 g rozinek, 40 g skořicového cukru, vanilkový cukr, tuk na plech

Jak na to:

Mouku rozmícháme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidáme žloutek, citronovou kůru, sůl, mléko a rozpuštěné máslo. Vše vypracujeme v těsto, ze kterého vyválíme placku asi 1 cm silnou ze zvýšeným okrajem. Oloupaná nastrouhaná jablka promícháme s rozinkami a skořicovým cukrem, rozetřeme na těsto a zvolna pečeme 20 minut. Vyjmeme z trouby, posypeme vanilkovým cukrem a necháme vychladnout.

 

Křehký mřížkový linecký koláč s tvarohem

Potřebujeme:

Těsto: 35 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 20 dkg másla, 1/2 prášku do pečiva, 3 vajíčka, 1 PL kakaa, citrónová kůra
Náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 1 vanilkový pudingový prášek, 1 vanilkový cukr, trochu rumu, 8 -10 PL cukru moučka(jak kdo má rád sladké)

Jak na to:

Ze všech ingrediencí (kromě kakaa) vypracujeme těsto: Oddělíme si asi 1/4 těsta do kterého přidáme kakao. Zabalíme obě těsta do mikroténového sáčku nebo potravinové fólie a necháme v ledničce odležet asi 1 hodinu. Mezi tím si uděláme náplň, taktéž smícháme vše dohromady. Světlé těsto vytlačíme do koláčové formy, samozřejmě vytlačíme i okraje, nalijeme tvarohovou náplň a z tmavého těsta uděláme mřížku. Dáme péct na 170°C asi na 1 hodinu.