Čokoládový pohár s jahodami

Potřebujeme:

400 g jahod + 50 g na ozdobení, 250 ml smetany ke šlehání, 200 g hořké čokolády, 2 lžičky vanilkového cukru, 5 PL ovocného likéru (cherry}, lístky meduňky na ozdobení, šlehačku na ozdobení

Jak na to:

Smetanu nalijeme do kastrolku a přivedeme do varu. Přidáme kousky čokolády, za stálého míchání ji rozpustíme a necháme přejít varem (už nevaříme}. Do uvařené čokolády vmícháme vanilkový cukr, 2 lžíce ovocného likéru a za občasného promíchání necháme vychladnout. Očištěné a omyté jahody pokrájíme, zalijeme zbylým likérem, promícháme a dáme na 30 min. do chladu. Vychladlou čokoládu vyšleháme nad párou na jemný krém. Na dno sklenic poklademe jahody (polovinu} a na ně navrstvíme krém. Ozdobíme kopečkem šlehačky, zbylými jahodami a lístky meduňky.

Rumové piškoty-poháry

Potřebujeme:

75 g dlouhých piškotů, 4 polévkové lžíce rumu, 400 g smetanového jogurtu, 2 sáčky vanilkového cukru, 50 g lískových oříšků, 50 g rozinek

Jak na to:

Piškoty nalámeme a dobře pokapeme rumem. Necháme je 30 minut nasáknout. Jogurt smícháme s vanilkovým cukrem. Nasekané lískové oříšky s rozinkami vmícháme do ochuceného jogurtu. Piškoty dáme do poháru a zalijeme jogurtem.

Banánový mls

Potřebujeme:

550g měkkého tvarohu, 2 banány, 1 lžička kakaa, trocha smetany, mléka nebo kondenzovaného mléka a cukr podle chuti

Jak na to:

Tvaroh, pokrájené banány, kakao, cukr a asi 2 až 3 lžíce smetany dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka.

Jogurtový krém s ovocem

Potřebujeme:

500 ml bílého jogurtu, 100 g bílé čokolády, moučkový cukr, jahody, maliny, borůvky.

Jak na to:

Část jogurtu dáme do mixéru, přidáme rozlámanou čokoládu a rozmixujeme, promícháme se zbylým jogurtem, podle chuti můžeme přisladit. Ovoce očistíme, opláchneme a osušíme. Krém rozdělíme do pohárů a doplníme ovocem.

Vynikající pohár

Potřebujeme:

1 porce vanilkového pudinku, 3 cukrářské piškoty, 2 kopečky zmrzliny Algida-Tiramisu, na ozdobení šlehačka, 2 plátky nektarinky, čokoláda, sladká trubička, skořice, granko, lístek máty

Jak na to:

Na dno poháru nalijeme vanilkový pudink, přidáme cukrářské piškoty a 2 kopečky zmrzliny. Ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicí a grankem, přidáme trubičku, čokoládu, plátky nektarinky a mátu.

Rychlý jablečný pohár

Potřebujeme:

4 větší jablka 1 lžička cukru 100 g šlehačky 1 lžička Granka 1 lžíce oloupaných vlašských ořechů 16 dětských piškotů

Jak na to:

Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na dílky a společeně s cukrem podusíme doměkka. Na dno čtyř pohárů vložíme po čtyřech piškotech, na ně rozdělíme podušená jablka, zakryjeme vrstvou šlehačky a posypeme Grankem. Navrch položíme půlky ořechových jader.

Malinový pohár

Potřebujeme:

250 g mascarpone (event. tučný tvaroh), 250 g šlehaného tvarohu, 150 g jogurtu, citronová příchuť nebo citronavá šťáva, 1 bal. vanilkového cukru, 50 g cukru, 200g smetany ke šlehání, 375 g malin, 50 g mouč. cukru, 50 g čokoládavé strouhanky, 8 oplatkových trubiček, zlomková čokoláda

Jak na to:

1. Mascarpone nebo tvaroh, dále šlehaný tvaroh, jogurt, citronovou příchuť, vanilkový cukr a cukr utřeme do krému. Smetanu ušleháme dotuha a vmícháme do tvarohového krému. Hmotou na­plníme cukrářský sáček s velkou hladkou hubič­kou.

2. Maliny přebereme, omyjeme. Necháme dobře okapat. Asi 250 g odvážíme, utřeme s moučko­vým cukrem a protřeme jemným sítem. Do 4 vy­sokých dezertních sklenic střídavě navrstvíme tvarohový krém, malinové pyré a čokoládovou strouhanku. Jako poslední vrstvu dáme malinové pyré.

3. Malinový pohár ozdobíme zbylými malinami, oplatkovými trubičkami a zlomkovou čokoládou.

Meloun v pomerančovém likéru

Potřebujeme:

1 větší meloun cukrový, 1 menší meloun vodový, 1 vanilkový cukr, 2 citrony, 200 ml pomerančového likéru 200 g cukru

Jak na to:

Melouny rozpůlíme a odstraníme jádra. Z ovocné dřeně vykrájíme lžicí kuličky, které naskládáme do vyvařené a vysušené zavařovací sklenice.Citrony omyjeme horkou vodou a po osušení nastrouháme z nich kůru, kterou přidáme k melounovým kuličkám. Potom citrony rozpůlíme a vymačkáme z nich šťávu. Polovinu šťávy přidáme společně s vanilkovým cukrem do sklenice a zbývající šťávu vaříme na mírném ohni s pomerančovým likérem, cukrem a 700 ml vody celkem asi 5 minut za stálého míchání.
Povařenou směsí zalejeme obsah v zavařovací láhvi tak, aby všechny kuličky byly ponořeny. Sklenici přikryjeme víčkem nebo celofánem.
Naložené ovoce umístíme v lednici a průběžně konzumujeme po dobu dvou týdnů.

Broskve v šampaňském

Potřebujeme:

4 broskve, 220 ml vanilkového sirupu , 500 ml přírodního šampaňského, 1 malý vanilkový lusk, 200 g jahod, 250 ml šlehané smetany, 2 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce čerstvých jahod na ozdobu, 4 lístky čerstvé máty na ozdobu, vanilkový sirupu 500 ml vody, 300 g cukru, ½ lusku vanilky na drobno nasekané nebo 1 balíček vanilkového cukru

Jak na to:

Broskve maličko nakrojíme podél obvodu, pak je ponoříme na 30 vteřin do vařící vody, vyjmeme, necháme okapat, zchladíme a oloupeme. Vanilku nasekáme na drobno. Smícháme sirup, víno a nasekanou vanilku, zamícháme a uvedeme do varu. Opatrně vložíme do vroucího sirupu oloupané broskve a vaříme je 5min. na velmi mírném plameni. Vyjmeme, necháme okapat a odložíme. Sirup přecedíme a silně zchladíme. Jahody protřepeme sítem, smícháme s cukrem, přidáme šlehanou smetanu a pečlivě promícháme. Vložíme jahodovou smetanu na dno mísy, na ni uložíme broskve, ozdobíme několika čerstvými jahodami a mátovými lístky.
Zvlášť podáváme ve skleničkách vychlazenou šťávu.

Ovoce míchané v rumu

Potřebujeme:

222 g třešní, 200 g jahod, 200 g rybízu, 200 g angreštu, 200 g cukru, 2,5 dl rumu

Jak na to:

Do litrových lahví se širokým hrdlem klademe vrstvy různého ovoce podle sezony. Každou vrstvu prosypeme cukrem. Když je sklenice naplněna, polijeme ovoce rumem, povážeme a za 6-8 týdnů můžeme ovoce podávat.

Pochoutka pro děti

Potřebujeme:

1/4 litru šlehačky, 1 dcl sklenička nasekaných ořechů nebo spařených oloupaných mandlí, 2 tabulky mléčné čokolády, 4 menší jablka

Jak na to:

Šlehačku pevně ušleháme a přidáme cukru podle chuti. Vmícháme jablka, postrouhaná na hrubším struhadle, postrouhanou čokoládu a všechno lehce promícháme. Dáme na hodinu do ledničky a podáváme v kompotových miskách, nebo zmrzlinových pohárech s piškoty či sušenkami.Pokud máte doma zmrzlinu, můžete jí dát kopeček na dno poháru. Na vršek poháru poklademe čerstvé ovoce (jahody, maliny atd.) a ozdobíme je dětem různou dekorací.

Jahodová pohádka

Potřebujeme:

500 g jahod, 125 ml smetany ke šlehání, 200 g bílého jogurtu, cukr moučka, 1/2 vanilkového cukru ,trocha červeného vína (lze vynechat)

Jak na to:

Jahody omyjte a rozkrojte na kousky (ponechte si jich několik na ozdobení). Kousky jahod dejte do misky, pocukrujte dle chuti a zalijte dvěma lžícemi červeného vína. Pokud jahody připravujete pro děti, můžete víno klidně vynechat.

Smetanu ke šlehání ušlehejte, přidejte vanilkový cukr a jogurt. Znovu trochu prošlehejte a oslaďte moučkovým cukrem dle chuti. Krém nalijte na jahody a vrbek ozdobte jednou či dvěma jahodami vcelku nebo případně lístkem meduňky.

Pohár s jogurtovou zmrzlinou

Potřebujeme:

200g ovoce (jahody, maliny, rybíz), 120 g krupicového cukru, 500 g bílého jogurtu, 4 žloutky, griotka, oplatek

Jak na to:

5 lžic vody svaříme s cukrem na konzistenci sirupu a to za stálého míchání. Tento sirup vlijeme do žloutku a mixujeme, až vznikne hustá krémovitá směs.

Zvolna přimícháme jogurt a vše vlijeme do pohárů, které necháme zmrazit 1-2 hodiny. Pak navršíme ovoce, ochutíme griotkou a ozdobíme oplatkou.

Jogurtový krém

Potřebujeme:

250 ml mléka, 250 ml šťávy z kompotu, 2-3 PL pískového cukru, 1 žloutek, 1 pudinkový prášek, 1 PL másla, 150 ml bílého jogurtu, kompotované ovoce, dětské piškoty

Jak na to:

Mléko, šťávu z kompotu, cukr, pudinkový prášek (příchuť podle zvoleného kompotu) a žloutek mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Nevaříme! Odstavíme, vmícháme máslo a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Do vychladlého krému vmícháme jogurt. Ovoce rozdělíme do pohárů, zalijeme částí krému, proložíme piškoty, doplníme krémem a necháme ztuhnout.

Čokoládový pohár

Potřebujeme:

1/4 l smetany 33%, 150 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, 2 žloutky, 20 g másla, 1 PL rumu, pár zrnek soli

Jak na to:

Do hodně horké (nevařit!) smetany nalámeme čokoládu, rozmícháme.
Za stálého míchání přidáme žloutky. Pak rum, máslo a sůl. Vše řádně rozmícháme. Nalijeme do pohárů a dáme vychladit alespoň na 2 hodiny.

Kávové pokušení

Potřebujeme:

1 porce zmrzliny Algida Tiramisu, šálek dobré vychlazené kávy, 2cl rumu, na ozdobení šlehačka, čokoládové bonbóny, sladké trubičky, lístek máty

Jak na to:

Do poháru dáme porci Tiramisu, zalijeme studenou kávou, k níž přidáme 2cl rumu. Nakonec ozdobíme šlehačkou, přidáme trubičku, bonbóny a mátu.

Ledové kávové poháry s piškoty

Potřebujeme:

500 ml scezené kávy, 1 pudinkový prášek s kakaovou příchutí, cukr podle chuti, dětské piškoty

Jak na to:

Do horké kávy vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný v malém množství vody, přidáme cukr a povaříme. Na dno pohárů rozdělíme piškoty a na ně nalijeme část krému. Proložíme piškoty, doplníme zbylým krémem a necháme vychladit. Těsně před podáváním můžeme již vychladlé poháry uložit na chvilku do mrazničky.

Banánová mňamka

Potřebujeme:

4 banány, skořicový cukr, čokoládová poleva, 1 lžíce másla, smetana ke šlehání nebo hotová šlehačka, 4 porce zmrzliny

Jak na to:

Banány oloupeme a nakrájíme na 4 kusy.Na rozpuštěném másle je opečeme po obou stranách.Vyjmeme je na připravený talíř a posypeme cukrem se skořicí. Přidáme zmrzlinu a ozdobíme šlehačkou a čokoládovou polevou. Nakonec ozdobíme snítkou máty.

Pařížský pohár

Potřebujeme:

250ml šlehačky, 25g mouč.cukru, 20g kakaa, 200g kulatých piškotu, 1dcl oslazeného mléka, 2 lžíce nadrobno nasekaných ořechu, čokoládu na strouhání

Jak na to:

Den předem svaříme za stálého míchání šlehačku, kakao a cukr. Uložíme do chladničky, druhý den směs dobře ušleháme do hustá. Na dno skleněných poháru dáme trošku na ni rozložíme piškoty namočené v oslazeném mléce a posypeme ořechy. Tento postup opakujeme až do naplnění poháru. Poslední vrstva je šlehačka posypaná strouhanou čokoládou.

Lesní tajemství

Potřebujeme:

400 g ostružin, 100 g cukru, 1 dl pomerančového džusu, 50 g strouhaných mandlí nebo ořechů, 1/8 l ušlehané smetany, strouhaná čokoláda

Jak na to:

Do pohárů vložíme očištěné a oprané ostružiny, posypeme je cukrem, sekanými mandlemi nebo ořechy a pokapeme pomerančovým džusem. Hotové poháry vložíme do ledničky vychladit. Před podáváním ozdobíme ušlehanou smetanou a strouhanou čokoládou.

Jahodový pohár

Potřebujeme:

1 vanilkový pudink, 1/2l mléka, 2 lžíce cukru, 1 bílý jogurt, 1 lžíce rumu, 2-3 lžíce cukru, 250g jahod, cukrářské piškoty

Jak na to:

Jahody nakrájíme na plátky, posypeme cukrem a necháme odstát, až pustí šťávu. Pudink uvaříme podle návodu a necháme úplně vychladnout, za občasného míchání. Polovinu jahod rozmixujeme a přidáme pudink, jogurt a nakonec rum. Krém nalijeme do pohárů, přizdobíme jahodami a cukrářským piškotem a šlehačkou.