Lívance s ořechy a banány

Ingredience na 5 porcí:
1 l mléka
450 g hladké mouky
150 g ovesných vloček
4 lžíce cukru
2 vejce
20 g droždí
špetka soli
6 banánů
200 g ořechů
olej na smažení

Popis přípravy:


Mléko, hladkou mouku, vločky, cukr, vejce, sůl a droždí důkladně vymícháme, až vznikne hladké, ne příliš husté těsto. Necháme ho 30 minut odstát. Pak na lívanečník nalijeme trochu oleje, rozpálíme ho a smažíme po obou stranách dozlatova. Ozdobíme na kolečka nakrájenými banány a vlašskými ořechy.

 

Lívance s čerstvým ovocem

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
1/2 až 1 kypřící prášek
2 vejce
600 ml acidofilního mléka
špetka soli 
1 lžíce cukru
špetka citrónové kůry
olej na smažení
150 g meruňkového džemu
600 g čerstvého ovoce 
hrst jemně posekaných pistáciových oříšků
trocha cukru moučka na poprášení

Popis přípravy:


V míse smícháme prosetou mouku s kypřícím práškem, přidáme vejce, sůl a za stálého míchání přiléváme mléko, až vytvoříme hustší hladké těstíčko. Rozpálíme si lívanečník nebo menší nepřilnavou pánev, vytřeme ji olejem a pomocí lžíce nebo malé naběračky tvoříme kulaté lívanečky, které pečeme z obou stran dozlatova. Lívance potřeme meruňkovým džemem, ozdobíme kousky čerstvého ovoce, poprášíme moučkovým cukrem a posypeme nasekanými pistáciovými oříšky. Můžeme je ozdobit čerstvými lístky máty nebo meduňky.

 

Ovesné lívance

Ingredience:
100 g polohrubé mouky
2 lžíce ovesných vloček
1 vejce
1/4 l mléka
20 g cukru
15 g droždí
špetka soli 

Popis přípravy: 


Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogurtem. 

 

Tradiční lívance

Ingredience:
35 dkg polohrubé mouky
sůl
1 dkg droždí
1/2 l mléka
1 lžíce másla
1 lžíce cukru 
1 vejce
olej na pečení

Popis přípravy:


Z mléka odebereme půl šálku, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a uděláme kvásek. Ostatní mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, osolíme, přidáme cukr, vejce, dobře rozšleháme, přilijeme kvásek a zamícháme moukou. Těsto dáme na teplo kynout. Jakmile nabude asi o polovinu, pečeme lívance. Podáváme potřené švestkovými nebo borůvkovými povidly a sypeme tvarohem. Podáváme teplé. 

 

Tvarohové lívance

Ingredience:
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
špetka soli
1 lžíce cukru
100 g polohrubé mouky
necelého ½ l  mléka
tuk na smažení
marmeláda
kysaná smetana
skořicový cukr

Popis přípravy:


Tvaroh smícháme se žloutky, přidáme špetku soli, cukr, mouku a pomalu přidáváme mléko a připravíme řídké těsto. Nakonec vmícháme hustý sníh ušlehaný z bílků. V pánvi na lívance rozehřejeme tuk a v tenké vrstvě lijeme těsto na pánev. Pečeme z obou stran dozlatova. Lívanečky můžeme mazat marmeládou a zdobit kopečkem kysané smetany nebo obalovat ve skořicovém cukru.

 

Lívance s malinami

Ingredience:
Olej na smažení
Těsto:
500 g jemného tvarohu
3-5 lžic polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce
2 lžíce krupicového cukru
Krém:
3 balíčky lučiny
1 lžíce jogurtu
2 lžíce medu
med na přelití
Ozdoba:
200 g malin
3 lžíce malinového ovocného likéru

Popis přípravy:


Na lívanečky utřeme mouku prosetou s práškem do pečiva s tvarohem, cukrem a vejci. V menší silnostěnné pánvi rozehřejeme trochu oleje a smažíme na něm malé lívanečky. Hotové lívanečky odkládáme na talíř s kuchyňským ubrouskem. Všechny přísady na krém utřeme v misce. Usmažené lívanečky spojujeme krémem, ozdobíme malinami, můžeme přelít likérem a medem.

 

Lívance s borůvkovou omáčkou

Ingredience: 
na těsto:
1/2 kostky droždí 
375 g hladké mouky
625 ml mléka,
20 g cukru
1 vejce
špetku soli
sádlo nebo olej na pečení
borůvková omáčka:
100 g borůvek
1 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
½ l lžičky škrobové moučky bramborové
hrozny na ozdobu
strouhaný tvaroh

Popis přípravy: 


Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku, po 15 minutách přilijeme vejce, osolíme, promícháme a znovu necháme na teplém místě kynout asi 10 minut. Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme tuk, vlijeme řídké těstíčko a pečeme zvolna z obou stran dozlatova. Na talíři poléváme omáčkou, zdobíme tvarohem a kuličkami hroznů. Borůvkovou omáčku připravíme rozmícháním škrobu s několika lžícemi vody a přisypáním borůvek s cukrem, povaříme 2 minuty a podáváme.

 

Lívance s ananasem a kokosem

Ingredience na 3 porce:
2 vejce
30 g másla
50 g vanilkového cukru
špetka soli
kůra z 1 citrónu
500 ml mléka
200 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
1 konzerva ananasu 
plátky kokosu

Popis přípravy:


Žloutky, rozpuštěné máslo a vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Přidáme špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta vmícháme opatrně sníh vyšlehaný z bílků. Vytvarujeme lívance a smažíme na rozpáleném oleji. Zdobíme ananasovým kompotem a plátky kokosu.

 

Lívance I

Ingredience:
600 g hladké mouky
0,8 l mléka
3 vejce
60 g cukru
30 g droždí
sůl
citrónová kůra
skořice 
meruňkový džem
tvaroh na strouhání
tuk 

Popis přípravy: 


Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme lívanečník a stejným způsobem pokračujeme v pečení dále. Část lívanců obalíme v cukru se skořicí a část potřeme meruňkovým džemem a posypeme nastrouhaným tvarohem.

 

Lívance II

Ingredience:
300 g hladké mouky
1/2 l mléka
100 g másla
2 vejce
1 lžíce droždí (asi 15 g)
sůl
50 g cukru
olej

Popis přípravy: 


Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, cukr, osolíme, přidáme rozdrobené droždí, umícháme řídké těsto a necháme v teple vykynout. V lívanečníku rozpálíme olej, nalijeme těsto a lívance po obou stranách dozlatova opečeme. Mažeme marmeládou, povidly, sypeme tvarohem nebo lívance obalíme ve skořicovém cukru a zdobíme šlehačkou.

 

Lívance III

Ingredience: 
15 g droždí
30 g cukru
250–300 g hladké mouky
1/2 l mléka
1 vejce,
špetka soli
citrónová kůra
100 g tuku na pečení
100 g zavařeniny nebo povidel
50 g tvarohu 
skořicový cukr 

Popis přípravy:


Droždí rozmícháme s troškou cukru a mouky, přidáme část vlahého mléka, dobře rozmícháme a zakryté necháme kynout. Pak přidáme sůl, ustrouhanou citrónovou kůru, vejce, ostatní cukr a střídavě mouku a mléko, až vznikne hladké těsto bez žmolků. Zakryjeme je a necháme asi půl hodiny kynout. Dolíky lívanečníku vymažeme rozpuštěným tukem a pečeme v nich tenčí lívance po obou stranách. Mažeme je zavařeninou nebo povidly a sypeme nastrouhaným tvarohem. Můžeme je také jen pocukrovat nebo potřít rozpuštěným máslem a posypat je skořicovým cukrem. Můžeme také péci dvojité lívance. Do důlku lívanečníku nalijeme jen tenkou vrstvu těsta, když se zapeče, přidáme kousek zavařeniny nebo plátek jablka a pokryjeme druhou vrstvou těsta. Pak lívance obrátíme a dopečeme po druhé straně. 

 

Lívance dle starého receptu

Ingredience:
300 g polohrubé mouky
½ l mléka
20 g droždí
1 lžíce cukru
1 vejce
špetka soli
tuk na smažení
marmeláda
tvaroh
kysaná smetana nebo bílý jogurt

Popis přípravy:


V troše vlažného mléka rozmícháme cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Mouku vsypeme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce se špetkou soli, promícháme, přidáme vykynutý kvásek, opět všechno dobře promícháme, až vznikne hladké řídké těsto. Přikryjeme těsto utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě. Pak těsto v malých dávkách dáváme na vymazanou pánev na lívance a pečeme z obou stran. Po upečení je potřeme zavařeninou, posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme lžičkou kysané smetany nebo bílého jogurtu.

 

Křupavé tvarohové lívanečky

Ingredience:
250 g měkkého tvarohu
400 ml mléka
1 vejce
150 g hladké mouky
3 lžíce kukuřičných vloček
sůl
tuk na pečení
moučkový a vanilinový cukr
najemno nastrouhaná čokoláda na obalení
čerstvé nebo kompotované ovoce na ozdobení.

Popis přípravy:


Měkký tvaroh rozmícháme s mlékem, žloutkem, solí a nakonec postupně přidáváme prosetou mouku. Hladké, středně husté těsto necháme krátce odpočinout. Pak do něj vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků a kukuřičné vločky. Na předehřáté pánvi potřené tukem pečeme po obou stranách lívanečky, které ještě horké obalíme ve směsi moučkového a vanilinového cukru s nastrouhanou čokoládou. Obložíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem a ihned podáváme.

 

Dětské lívanečky

Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
¼ lžičky kypřícího prášku
¼ lžičky jedlé sody
2 lžíce pískového cukru
1 vejce
½ hrnku mléka
2 lžičky oleje
½ hrnku rozinek

Popis přípravy:


Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a sodou. Vmícháme cukr. Uprostřed uděláme důlek a rozšleháme v něm mléko smíchané s vejcem a olejem, aby vzniklo hladké těsto. Přidáme rozinky. Těsto dáváme po lžících na rozpálenou a olejem potřenou pánev a smažíme až se tvoří bublinky. Pak obrátíme a smažíme dozlatova. Hotové pomažeme marmeládou, sladkým tvarohem nebo posypeme cukrem se skořicí.

 

Borůvkové lívanečky

Ingredience:
1/4 l mléka
1 vejce
2 lžíce pískového cukru
15 g droždí
1 špetka soli 
150 g polohrubé mouky
tvaroh
borůvky, maliny a jahody na ozdobení 
tuk na smažení 

Popis přípravy: 


Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do zrůžovění. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami a ostatním ovocem. 

 

Bramborové lívance

Ingredience:
300 g vařených brambor 
500 g hladké mouky
2,5 dl mléka
2 žloutky
40 g droždí
3 lžíce oleje 
180 g mletého máku
190 g moučkového cukru
60 g sádla
sůl 

Popis přípravy: 


Brambory nastrouháme, přidáme špetku soli, mouku a promícháme. Na vále rozprostřeme, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vlažné mléko, lžíci cukru, droždí, mírně promícháme a necháme vzejít kvásek. Potom vypracujeme na vláčné těsto a necháme pod vlhkou utěrkou v teple vykynout. Těsto dávkujeme lžící na namazaný plech na malé porce a necháme znovu chvíli nakynout. Nakynuté porce upečeme ve středně vyhřáté troubě, po upečení namočíme do horké vody a obalíme ve směsi máku a cukru. Naservírujeme na talíře, pokapeme tukem a posypeme mákem a cukrem.