Sametová roláda

Ingredience:
Těsto:
6 vajec
5 lžic krystalového cukru
3 lžíce kakaa
soda bikarbóna 
Krém:
500 ml mléka
5 lžic polohrubé mouky
1 vejce
250 g hery
1 vanilkový cukr
5 lžic krystalového cukru
2 lžíce kakaa

Popis přípravy:


Těsto: Bílky vyšleháme s cukrem, přidáme žloutky, kakao a sodu bikarbonu. Těsto upečeme a hned po vytáhnutí z trouby stočíme do mokré utěrky do rolády. Krém: Z mléka, mouky, vajíčka, vanilkového a krystalového cukru uvaříme hustý puding. Do vychladnutého zamícháme heru. Rozdělíme na dvě polovice, do jedné vmícháme kakao a plníme. Na těsto nejdřív natřeme světlý krém, pak tmavý a stočíme. Zalijeme čokoládou.

 

Roláda s máslovým krémem

Ingredience:
6 vajec
6 lžic moučkového cukru
180 g polohrubé mouky
½ balíčku prášku do pečiva
Krém:
150 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
1 žloutek
1 vanilkový cukr
180 g změklého másla
100 g moučkového cukru
1 lžíce rumu
250 g čerstvých malin
Ozdoba:
1 lžíce medu
opražené mandlové lupínky

Popis přípravy:


Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme 15 minut. Když je plát upečený, překlopíme ho na utěrku posypanou trochou mouky. Papír sejmeme a plát těsta pomocí utěrky zavineme. Mouku rozmícháme ve studeném mléce a potom ve vodní lázní za stálého míchání přidáme žloutek a vanilkový cukr. Svaříme na hustší kaši, odstavíme z ohně a ještě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Pak vmícháme moučkový cukr a změklé máslo. Vychladlý plát těsta rozbalíme, potřeme krémem, posypeme ovocem a srolujeme. Navrch rozetřeme lžíci medu a posypeme opraženými mandlovými lupínky.

 

Roláda s broskvovým krémem

Ingredience:
Korpus:
4 vejce
120 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
Náplň:
500 ml smetany ke šleháni 
20 g krupicového cukru
2 ztužovače šlehačky
6 půlek broskví
Dohotovení:
100 g hoblinek hořké čokolády

Popis přípravy:


Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a ze zbylého cukru připravíme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec vmícháme prosetou mouku. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme 12 minut. Upečený plát otočíme na lehce pomoučenou utěrku a necháme vychladnout. Potom opatrně stáhneme pečící papír. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovaček na pevnou šlehačku. Dvě třetiny z něj rozetřeme na korpus. Navrch rozložíme na kousky nakrájené broskve. Korpus s náplní pevně svineme. Roládu zabalíme do alobalu a v lednici necháme ztuhnout. Vybalíme roládu z alobalu, po celém povrchu ji potřeme šlehačkou. Obalíme ji v čokoládových hoblinkách.

 

Piškotová roláda s malinovou náplní

Ingredience:
Těsto:
6 vajec
150 g krystalového cukru
200 g hladké mouky
½ sáčku prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
1 limetka
Náplň:
500 g malin
15 g práškové želatiny
150 g cukru
500 g smetany ke šlehání
Ozdoba:
moučkový cukr na posypání  
šlehačka a čerstvé maliny na ozdobu 

Popis přípravy:


V míse nejdříve vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Pak vmícháme prosetou mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr. Dochutíme kůrou i šťávou z lunetky a rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10 minut. Po upečení překlopíme korpus na vlhkou utěrku. Když vychladne, stáhneme z něj papír, na kterém se pekl. Maliny očistíme a propasírujeme (100 g si z nich odložíme vcelku). Želatinu necháme v trošce vody nabobtnat. Zahřejeme ji a necháme rozpustit, nesmí se ale vařit. Šťávu osladíme. Vmícháme do ní želatinu a dotuha vyšlehanou smetanu. Náplň rozetřeme na piškotový plát. Navrch rozložíme zbylé celé maliny. Plát svineme a pevně zabalíme do alobalu. Roládu necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním ji vybalíme, mírně pocukrujeme a nakrájíme na kousky. Každou porci dozdobíme šlehačkou a čerstvou malinou.

 

Malinová roláda

Ingredience:
Těsto:
4 vejce
150 g hnědého cukru
150 g polohrubé mouky
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
máslo na potření těsta
mouka na posypání těsta
strouhaný kokos
Náplň:
1 hrnek čerstvých malin
1 lžíce krystalového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
100 ml zakysané smetany
1 balíček šlehačky v prášku
100 ml mléka

Popis přípravy:


Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Přimícháme mouku a citrónovou kůru. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který potřeme rozpuštěným máslem a zlehka poprášíme moukou. Plech dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme přibližně 15 minut. Upečený korpus překlopíme na čistou utěrku jemně posypanou kokosem. Pečící papír sejmeme a plát stočíme pomocí utěrky do rolády a necháme vychladnout. Půl šálku malin rozmačkáme se lžící cukru a smícháme s citrónovou šťávou a se zakysanou smetanou. Šlehačku v prášku ušleháme s mlékem podle návodu na obalu a smícháme s malinovou směsí. Roládu opatrně rozvineme, potřeme přibližně dvěma třetinama šlehačkového krému a srolujeme. Pak ji potřeme zbylým krémem a necháme v chladničce.

 

Lehká roláda s rybízem

Ingredience:
5 vajec
170 g krupicového cukru
140 g hladké mouky
30 g kakaa
150 g rybízu
200 ml smetany ke šlehání
250 g bílého jogurtu
70 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
4 plátky želatiny
100 g bílé čokoládové polevy
hladká mouka na poprášení

Popis přípravy:


Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a zbytku cukru připravíme tuhý sníh. Vaječné hmoty pak spojíme a zlehka vmícháme prosetou mouku s kakaem. Těsto rozetřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Piškot pečme při 180°C kolem 12 minut. Po upečení korpus poprášíme moukou, otočíme na utěrku a necháme vychladnout. Poté z něj odstraníme pečící papír. Rybíz opatrně propláchneme, necháme jej oschnout a pomoci vidličky ho potom pečlivě otrháme od stopek. Ze 150 ml smetany připravíme tuhou šlehačku. Smícháme ji s jogurtem a oběma druhy cukru. Plátky želatiny necháme nabobtnat v troše studené vody. Poté ji vymačkáme, zahřejeme v 50 ml smetany a rozpustíme. Vmícháme ji do připravené náplně, kterou pak rozetřeme na zchladlý korpus. Rozprostřeme na ní rybíz. Piškot srolujeme do rolády, kterou zpevníme pomocí alobalu a necháme v ledničce ztuhnout. Nakonec jej ozdobíme polevou.

 

Kokosová roláda s kiwi

Ingredience:
5 vajec
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce solamylu
2 lžíce kakaa
4-6 kiwi
čokoládové zdobení
Krém:
50 g polohrubé mouky
2 dl mléka
60 g strouhaného kokosu
160 g másla
70 g moučkového cukru
tuzemák

Popis přípravy:


Vejce a cukr ušleháme do pěny, přidáme mouku, solamyl a kakao. Těsto urovnáme na plech pokrytý pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě, pak překlopíme na pocukrovanou utěrku, svineme a necháme vychladnout. Krém: v mléce rozmícháme mouku a svaříme na hustou kaši, vmícháme kokos a necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáváme vychladlou kaši a tuzemák. Ušleháme hladký krém. Studenou roládu rozvineme, potřeme větší částí krému a doprostřed poklademe oloupaná kiwi. Roládu pevně stočíme, potřeme zbylým krémem a ozdobíme. Dáme na několik hodin odležet na chladné místo.

 

Kakaová roláda s tvarohovou náplní

Ingredience:
5 vajec
140 g moučkového cukru
150 g hladké mouky
3 lžíce kakaa holandského typu
1 lžička prášku do pečiva
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
mouka na posypání utěrky
moučkový cukr na posypání
Náplň:
200 g čerstvých malin
500 g měkkého tvarohu
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150 g másla

Popis přípravy:


Žloutky ušleháme s polovinou cukru do pěny. Z bílků a ze zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do žloutkové směsi. Nakonec zlehka zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a s kakaovým práškem. Těsto vlijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný mouku a pečeme 15 minut dorůžova v troubě vyhřáté na 180°C. Upečený plát vyklopíme na utěrku, kterou jsme posypali moukou a stočíme do rolády. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vešleháme do něj změklé máslo. Zchladlý plát rozbalíme, potřeme tvarohovým krémem, poklademe ovocem a lehce zavineme. Necháme v lednici ztuhnout.

 

Jahodová sněhová roláda

Ingredience:
slunečnicový olej na vymazání
4 bílky
250 g cukru
45 g nakrájených mandlí
Náplň:
300 ml ušlehané smetany
250 g jahod
plech 23x33

Popis přípravy:


Plech na roládu lehce vymažeme olejem nebo vyložíme ho papírem na pečení. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme po lžících cukr, až je sníh tuhý a lesklý. Sníh rozetřeme na vyložený plech nebo na papír na pečení. Posypeme nakrájenými mandlemi. Pečeme na horní mřížce v troubě vyhřáté na 220°C dozlatova asi 10 minut. Zmírníme teplotu na 160°C a pokračujeme v pečení, až je sníh na dotek pevný. Plech vyjmeme z trouby, z korpusu odstraníme papír a lehce po délce přeložíme na polovinu. Přeložený plát zabalíme do papíru z pečení a necháme vychladnout. Sejmeme papír, korpus rozevřeme a naplníme ho ušlehanou šlehačkou a rozčtvrcenými jahody. Opět srolujeme, zabalíme do papíru a vložíme na 30 minut do chladničky.

 

Čokoládová roláda s tvarohovým a nugátovým krémem

Ingredience:
Těsto:
3 vejce
90 g jemného pískového cukru
80 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku
3 lžíce kakaa
Náplň:
3 plátky želatiny
100 g bílé čokolády
200 ml smetany ke šlehání
250 g netučného tvarohu
1 lžíce citrónové šťávy
50 g pískového cukru
200 g oříškového nugátového krému
Ozdoba:
50 g hořké čokolády
200 ml smetany ke šlehání

Popis přípravy:


Troubu předehřejeme na 200°C. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme 1 lžíci vody a ušleháme pevný sníh. Ke konci šlehání zašleháme cukr. Žloutky rozšleháme vidličkou a zamícháme do bílkového sněhu. Přidáme mouku s kypřícím práškem a kakao. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem na pečení. Pečeme 8-10 minut. Piškot vyklopíme na utěrku posypanou cukrem a papír na pečení sloupneme. Pomocí utěrky piškot srolujeme a dáme chladit. Želatinu namočíme. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme chvíli zchladnout. Pak k ní přidáme tvaroh, citrónovou šťávu a cukr. Namočenou želatinu vymačkáme, rozpustíme ji v mikrovlnce nebo v troše horké tekutiny a vmícháme do tvarohového krému. Krém nakonec ještě vylepšíme ještě ušlehanou šlehačkou. Piškot rozbalíme a narovnáme. Nugátový krém naneseme tak, aby vzniklo 5 pruhů. Překryjeme je krémem, uhladíme a srolujeme. Dáme na 3 hodiny chladit. Hořkou čokoládu rozpustíme v horké smetaně a dáme dobře vychladit. Pak ušleháme pevný krém, kterým roládu potřeme. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

 

Duplová roláda

Ingredience:
Těsto 1:
4 žĺoutky
4 bílky
100 g práškového cukru
100 g polohrubé mouky 
1/2 balíčka kypřícího prášku
Těsto 2
4 žĺoutky
4 bílky
100 g práškového cukru
100 g polohrubé mouky 
1/2 balíčka kypřícího prášku
20 g ořechů 
2 lžíce kakaa 
Krém: 
250 g másla
1 Zlatý klas
200 g práškového cukru
150 g pomletých ořechů
2 lžíce kakaa
3 dl mléka 
Poleva: 
100 g čokolády
100 g másla

Popis přípravy:


Cukr a žloutky vymícháme. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na papírem vystlaný plech. Po upečení stočíme a dáme vychladnout. Podobně připravíme i plát z druhého těsta s ořechy a kakaem. Z mléka a ze Zlatého klasu uvaříme kaši. Máslo vymícháme s cukrem, smícháme s kaší a přidáme ořechy. Krém rozdělíme na dvě části. Do jedné dáme kakao. Vychladlé pláty rozvineme a papír odstraníme. Tmavý plát potřeme světlou náplní a svineme roládu. Světlý plát zas tmavou náplní, na střed položíme tmavou roládu a přeložíme přes ní okraje světlého plátu. Roládu spojem otočíme na spodek, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme oloupanými mandlemi.