Meruňkovo-ostružinový dort

Ingredience:
Těsto:
3 vejce
150 g krupicového cukru
170 g polohrubé mouky
4 lžíce oleje
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Náplň:
100 g meruňkové zavařeniny
250 g meruněk
100 g ostružin
1 balíček čirého dortového želé

Popis přípravy:


Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty spojíme a do pěny vmícháme prosetou mouku a olej. Hotovým těstem naplníme formu s vyšším okrajem, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali moukou. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a pak ho opatrně vyklopíme. Čerstvé meruňky očistíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Povrch korpusu nejdříve potřeme meruňkovou zavařeninou a na ni potom rozložíme půlky meruněk, které nakonec proložíme ostružinami. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a ovoce jim přelijeme. Koláč necháme v chladničce dobře ztuhnout a teprve pak jej rozkrájíme.

 

Piškotový dort s jahodami

Ingredience na dortovou formu o průměru 26 cm:
Těsto:
2 vejce
100 g moučkového cukru
50 g másla
125 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
tuk na vymazání dortové formy
Náplň:
8 plátků želatiny
100 ml mléka
1 kelímek smetany ke šlehání
800 g tvarohu
125 g moučkového cukru
2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
3 lžíce citrónové šťávy 
400 g jahod
1 balíček čirého dortového želé 
100 g mandlových lupínku

Popis přípravy:


Žloutky s cukrem a se změklým máslem ušleháme do pěny a po jedné vešleháme 5 lžic vody. Přimícháme mouku prosetou s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Formu vymazanou tukem naplníme těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. korpus necháme chvíli ve formě, pak vyjmeme a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Želatinu namočíme do studené vody, necháme ji nabobtnat a vymačkáme. Mléko zahřejeme v kastrůlku a rozpustíme v něm želatinu. Smetanu ušleháme dotuha, tvaroh smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a se šťávou, s cukrem, mléčnou želatinou a nakonec zlehka vmícháme šlehačku. Korpus vrátíme zpět do formy. Navrch rozdělíme tvarohovou náplň, povrch uhladíme a dáme na 3 hodiny do lednice. Dortové želé připravíme podle návodu. Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Rozložíme je na tvarohovou vrstvu, zalijeme připravenou želatinou a necháme ztuhnout. Boky dortu posypeme mandlovými lupínky.

 

Stracciatella dort

Ingredience:
Korpus:
3 vejce
60 g cukru
60 g hladké mouky
½ balíčku prášku do pečiva
20 g kakaa
2 lžíce oleje
Krém:
500 ml bílého jogurtu
2 vanilkové cukry
500 ml šlehačky 
2 ztužovače
100 g hořké čokolády
100 g Margot čokolády
1 želatinový ztužovač za studena od Oetkera

Popis přípravy:


Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej a opět prošleháme,mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a přidáme ke žloutkům, promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm a pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut při 180°C. Po upečení necháme vychladit. Piškot položíme na tác a okolo dáme umytý rám dortové formy. Krém: Jogurty smícháme s cukrem, šlehačky ušleháme se ztužovačem, čokolády nahrubo nastrouháme. Do připraveného želatatinového ztužovače přidáváme jogurt, řádně smícháme, přidáme šlehačky vyšlehané dotuha se ztužovaček a nakonec čokoládu. Naneseme na piškot, pokapaný rumem a dáme přes noc vychladit. Povrch dortu zdobíme nastrouhanou čokoládou.

 

Lehký tvarohový dort s meruňkami

Ingredience:
1 kg odtučněného tvarohu
250 g tvarohu se smetanou
3 vejce
200 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 balíček vanilkového pudinku
1 lžička prášku do pečiva
50 g krupice
1 sklenice meruňkového kompotu

Popis přípravy:


Tvaroh a vejce důkladně promícháme v míse. Zbylé suroviny s výjimkou meruněk vmícháme do tvarohového základu. Meruňky necháme okapat. Polovinu tvarohové hmoty dáme do vymazané dortové formy o průměru 26 cm, na ní rozložíme meruňky a na ně přidáme zbytek tvarohu. V předehřáté troubě na 180°C pečeme 60 minut.

 

Křehký oříškový dort

Ingredience na dortovou formu o průměru 22 cm:
Těsto:
4 vejce
1 lžička mleté skořice
80 g pískového cukru
75 g mletých lískových oříšků
75 g mletých mandlí
40 g polohrubé mouky
Náplň:
200 g polevy s příchutí hořké čokolády
175 g oříškové pasty
8 plátků želatiny
500 ml smetany
2 lžíce rumu

Popis přípravy:


Bílky oddělíme od žloutků. Bílky ušleháme se 40 g cukru na tuhý sníh. 6loutky se zbývajícím cukrem utřeme do pěny. Vmícháme do pěny lískové oříšky, mandle, mouku, skořici a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme do dortové formy, kterou jsme předem vyložili papírem na pečení. Pečeme 25-30 minut. Polevu rozlámeme a rozpustíme ji ve vodní lázni. Necháme trochu vychladnout a pak vmícháme oříškovou pastu. Namočíme želatinu. Smetanu ušleháme. Rum zahřejeme, rozpustíme v něm vymačkanou želatinu a vmícháme ji do šlehačky. Nakonec šlehačku přidáme do oříškové pěny. Na upečený korpus opět nasadíme dortový kruh a korpus otřeme pěnou. Dáme na 3 hodiny chladit. Pak sejmeme dortový kruh a dort ozdobíme dortovými hoblinkami a cukrovými perličkami.

 

Kokosový dort se smetanou

Ingredience na dortovou formu o průměru 26 cm:
Těsto:
12 g másla
125 g pískového cukru
100 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku
50 g strouhaného kokosu
4 vejce
3 lžíce kokosového likéru
Náplň:
45 g pískového cukru
2 lžíce malinového džemu
400 ml smetany
1 vanilkový lusk
100 g strouhaného kokosu

Popis přípravy:


Troubu předehřejeme na 180°C. Žloutky oddělíme od bílků. Máslo utřeme do pěny s pískovým cukrem a žloutky. Pak vmícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem. Strouhaný kokos nasucho opražíme a 50 g ho vmícháme do žloutkové pěny. Bílky ušleháme s 1 lžící pískového cukru a ochucené kokosovým likérem nakonec vmícháme do žloutkové pěny s moukou. Těsto naplníme do vymazané a hrubou moukou vysypané rozvírací dortové formy a zvolna pečeme asi hodinu. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme a spodní díl pomažeme malinovým džemem. Smetanu ušleháme se zbytkem cukru a se dření z vanilkového lusku. Dvě třetiny šlehačky rozetřeme na džem a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Dort potřeme zbytkem džemu, překryjeme šlehačkou a posypeme kokosem. Na povrch nastříkáme šlehačku a ozdobíme ji kapkami  malinového džemu.

 

Kávový dort raz dva

Ingredience:
250 g změklého másla
máslo na vymazání forem
250 g přírodního cukru
3 lžíce cukru na doslazení kávy
300 g hladké mouky
½ sáčku prášku do pečiva
4 vejce
50 g vlašských ořechů
200 ml silné instantní kávy
instanční kakao na poprášení dortu
Krém:
500 g tučného tvarohu
2 lžíce přírodního cukru

Popis přípravy:


Troubu předehřejeme na 180°C. Vymažeme dvě koláčové formy a průměru 20 cm a dno vyložíme pečícím papírem. Máslo s cukrem utřeme, až směs zesvětlá a zpění. Pak přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a vejce rozšlehané vidličkou a obojí důkladně vetřeme. Vmícháme najemno nasekané ořechy a polovinu kávy, přeneseme do forem a pečeme 25-30 minut. Těsto by mělo vyběhnout a zezlátnout. Korpusy necháme 5 minut chladnout ve formách a pak je vyklopíme na mřížku. Zbylou kávu osladíme a každý korpus zakápneme 2 lžícemi. Tvaroh se zbytkem kávy a cukrem prošleháme na hladký krém. Korpusy spojíme asi polovinou směsi a zbylou rozetřeme na dort pomocí plochého nože. Na závěr moučník poprášíme trochou instantního kakaa.

 

Karamelový dort s malinami

Ingredience:
Těsto:
3 vejce
4 lžíce cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
Krém:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
250 g másla
100 g moučkového cukru
400 g malin
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce kakaa

Popis přípravy:


Nejlépe den předem povaříme neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka 2 hodiny v hrnci s vodou. Upečeme korpus. Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a přidáme ocet a olej. Těsto vlijeme do dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Zchladlý korpus vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Připravíme si krém. V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny. Přidáme zkaramelizované mléko a promícháme metlami. Nakonec zlehka zapracujeme ušlehanou smetanu. Upečený korpus potřeme polovinou krému, poklademe částí umytých a okapaných malin, na ně navršíme zbývající krém, poprášíme kakaem a poklademe zbylými malinami.

 

Jahodový dort se šlehačkou

Ingredience:
4 vejce
2 žloutky
100 g cukru krupice
140 g hladké mouky
3 lžíce horké vody
jahodová marmeláda a celé jahody na ozdobení
náplň
500 ml smetany ke šlehání
150 g jahod
2 ztužovače šlehačky
1 vanilkový cukr

Popis přípravy:


Žloutky ušleháme s polovinou dávky cukru. Postupně přidáme horkou vodu a ušleháme na hustou pěnu. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který střídavě s hladkou moukou vmícháme do žloutkové pěny. Směs nalijeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a upečeme. Po vychladnutí korpus rozřízneme na tři kola. Každé kolo potřeme jahodovou marmeládou a šlehačkovou náplní. Kola složme na sebe. Povrch a strany dortu potřeme zbylou šlehačkou a ozdobíme jahodami. Náplň: Smetanu ke šlehání ušleháme se ztužovači a vanilkovým cukrem. Vmícháme nadrobno nakrájené jahody.

 

Jablkový dort

Ingredience:
300 g jablek
350 g polohrubé mouky
150 g práškového cukru
100 ml oleje
150 ml mléka
2 vejce
2 lžíce rumu
100 g mletých ořechů
100 g rozinek
1 lžíce mleté skořice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy

Popis přípravy:
Do mísy dáme vejce, cukr, mléko, olej, rum a dobře promícháme. Přidáme oloupané a nadrobno nakrájené jablka a dobře promícháme. Postupně do směsi přidáme mouku, ořechy, rozinky, skořici, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Těsto důkladně promícháme a vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě přibližně 40 minut. Zdobíme šlehačkou a plátky jablka.

 

Čokoládový dort s ostružinami

Ingredience:
Korpus:
5 vajec
250 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
30 g kakaa
80 ml oleje
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Krém:
6 plátků želatiny
500 ml smetany ke šlehání
400 g bílého jogurtu
150 g moučkového cukru
Dohotovení:
400 g ostružin
moučkový cukr na posypání

Popis přípravy:


Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme do ní prosetou mouku s kakaem, asi 70 ml vlažné vody a olej. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Naplníme i těstem a korpus pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut. Želatinu namočíme asi ve 150 ml vody a necháme i nabobtnat. Potom ji zlehka vymačkáme, zahřejeme a pozvolna rozpustíme. Smetanu vyšleháme dotuha. Jogurt rozmícháme s moučkovým cukrem a želatinou, pak do něj zlehka zapracujeme šlehačku. Ostružiny očistíme, omyjeme, necháme na sítku oschnout. Vychladlý korpus vodorovně rozkrojíme. Spodní díl potřeme polovinou náplně, poklademe přibližně 2/3 ostružin, které pak zakryjeme zbylým krémem. Vrchní díl korpusu nakonec rozdrobíme a těmito drobečky krém hustě posypeme. Hotový dort posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme zbylými ostružinami.

 

Čokoládový dort s vanilkovo-smetanovou náplní

Ingredience na 8 porcí:
3 vejce
1 bílek
200 g krupicového cukru
85 g hladké mouky
40 g kakaa
1,25 lžičky kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
120 ml oleje
80 ml vody
1 lžička vanilkového extraktu
Náplň:
120 ml smetany
¼ lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce krupicového cukru
¾ lžíce kvalitního kakaa
Poleva:
227 g mléčné čokolády
180 ml smetany ke šlehání
2 lžíce změklého másla
1 lžíce brandy nebo jiného likéru

Popis přípravy:


Troubu předehřejeme na 180°C. Formu ve tvaru srdce vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Bílky a žloutky oddělíme. K bílkům přidáme ještě jeden bílek navíc a necháme přibližně 30 minut v pokojové teplotě. Smícháme 130 g krupicového cukru, hladkou mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. V jiné míse smícháme olej, vodu a vanilkový extrakt. Na nejvyšší rychlost krátce prošleháme žloutky, snížíme rychlost a přidáme olejovou směs. Opatrně vmícháme moučnou směs. Šleháme bílky a těsně před koncem přidáme zbytek cukru a ušleháme dotuha. Bílky přidáme do těsta. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme přibližně 40 minut. Náplň: v míse ušleháme smetanu. Přidáme vanilkový extrakt, cukr a kakao. Přikryjeme fólií a dáme na 30 minut do lednice. Když je dort úplně vychladlý, rozkrojíme ho na dvě části a naplníme krémem. Opět dáme na několik hodin do lednice. Poleva: kvalitní čokoládu dáme do mísy. Mléko s máslem dáme do malého kastrůlku a přivedeme k varu. Směsí přelijeme čokoládu a necháme rozpustit. Přidáme likér. Dort rovnoměrně potřeme čokoládou. Můžeme zdobit jahodami.

 

Ananasový dort

Ingredience:
Těsto: 
200 g moučkového cukru
4 žloutky
8–10 lžíce vlažné vody
250 g hrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
4 bílky
Náplň: 
200–250 ml šlehačky
450–500 g bílého jogurtu 
1 želatinový ztužovač šlehačky bez vaření 
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
100 ml kompotové šťávy 
ananas 
Ozdoba: 
Ananas
strouhaná čokoláda

Popis přípravy:
Na těsto ušleháme v míse žloutky s cukrem, přidáme vlažnou vodu a šleháme do pěny. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem a zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané tukem a vysypané moukou a dáme péct . Po vychladnutí korpus 1 x napříč rozkrojíme. Náplň: Ušleháme šlehačku do tuha, jogurt osladíme vanilkovým cukrem a cukrem. Podle návodu připravíme do větší mísy želatinový ztuž. šlehačky. Lepší je použít kompotovou šťávu než vodu. Rychle vmícháme trochu ušlehané šlehačky a pak přidáme zbytek šlehačky a jogurt. Případně ještě dosladíme. Korpus potřeme pikantní zavařeninou a částí náplně. Na náplň dáme malé kousky kompotovaného ananasu. 2. díl korpusu také potřeme zavařeninou a přiklopíme na náplň s ananasem. Povrch a obvod dortu potřeme zbytkem náplně. Ozdobíme kousky ananasu a strouhanou čokoládou.

 

Banánový dort

Ingredience:
2 banány
2 hrnky drcených sušenek
2-3 lžíce rozměklého másla
1 šálek cukru 
1, lžička vanilkového cukru
3 vejce
1 šálek jahod
1 lžička citrónové šťávy
250 g ananasu 
½ šálku čokolády na vařen
3 tučné tvarohy 

Popis přípravy:
Utřete drť, máslo a tři lžíce cukru a napěchujte těsto do pečící formy (asi 20 x 30 cm) a upečte v troubě s teplotou 160-180 °C. Mezitím si umixujete tvaroh se zbylým cukrem vmícháte do směsi vejce, vanilkový cukr a jeden, na kaši rozmačkaný, banán. Když vychladne korpus, naneste náplň na něj a dejte přes noc do ledničky. Zdobíme jahodami, ananasem a nakrájeným banánem, čokoládou, můžeme přidat i drcené oříšky.

Dort s pudinkem a višněmi

Ingredience:
Těsto:
3 vejce
sůl
200 g másla
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g polohrubé mouky
20 g kakaa
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Krém:
300 ml mléka
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového pudinku v prášku
150 g másla
200 g višní
1 sáček červeného dortového želé

Popis přípravy:


Bílky oddělíme od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh. Změklé máslo nakrájíme na kousky a utřeme je s moučkovým a vanilkovým cukrem. Postupně zašleháme žloutky. Nakonec zlehka vmícháme mouku a sníh z bílků. Dvě třetiny rozetřeme do vymazané a vysypané formy, zbylé obarvíme kakaem a naneseme na světlé. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 40 minut. Pak ho necháme vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který pak za stálého míchání necháme vystydnout. Po částech do něj zašleháme kousky změklého másla. Připravený pudinkový krém opatrně rozetřeme na zchladlý korpus ve formě. Formu vložíme do ledničky a krém necháme ztuhnout. Višně opláchneme, necháme okapat, vypeckujeme a lehce zatlačíme do krému na dortu. Zalijeme je dortovým želé připraveným podle návodu na obalu. Necháme ztuhnout.

 

Banánový dort s kakaem

Ingredience:
3 vejce
200 g jemného krystalového cukru
3 lžíce kakaa
3 lžíce vody
100 g výběrové mouky
trochu prášku do pečiva
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy 
Náplň:
3 lžíce kakaa
3 vejce
200 g práškového cukru
250 g másla
500 g banánů
Poleva:
100 g čokolády
50 g ztuženého tuku
¼ l šlehačky

Popis přípravy:
Žloutky, cukr, kakao a vodu vymícháme do pěny, vmícháme tuhý sníh z bílků, mouku promíchanou s práškem do pečiva, nalijeme do připravené dortové formy a upečeme. Nad párou vymícháme vejce, kakao a cukr. Po vychladnutí zapracujeme máslo, vymícháme do pěny. Očištěné a na kolečka nakrájené banány uložíme na vrch dortu, na ně navrstvíme krém, kterým potřeme taky boky a polijeme čokoládovou polevou a zdobíme šlehačkou.

 

Borůvkový dort se šlehačkou

Ingredience:
80 g másla
40 g práškového cukru
špetka soli
1 žloutek
160 g hladké mouky
500 g borůvek 
2 cl pomerančového likéru
8 plátků želatiny
½ l smetany ke šlehání
50 g práškového cukru
100 g osmažených mandlových lupínků

Popis přípravy:


Z másla, špetky soli, žloutku, práškového cukru a mouky připravíme těsto a necháme přikryté 1 hodinu odpočinout v chladu. Borůvky omyjeme, necháme okapat, zalijeme likérem a necháme 30 minut odstát. Troubu vyhřejeme na 220°C. Křehké těsto vyválíme a vyložíme těstem dortovou formu. Korpus pečeme 15 minut na prostřední příčce trouby a necháme vychladnout. Želatinu necháme změknout ve studené vodě, pak ji vyždímáme a rozpustíme v troše vody ve vodní lázni. Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha, přidáme želatinu a ¾ borůvek a zlehka zamícháme. Bočné stěny formy vyložíme alobalem a upečený korpus naplníme borůvkovou šlehačkou. Zbylé borůvky rozložíme na povrch dortu a dáme do lednice ztuhnout. Bočné stěny posypeme opraženými mandlovými lupínky.
 

 

Borůvkový dort se želatinou

Ingredience:
Těsto:
150 g cukrářských piškotů 
100 g měkkého másla 
Krém: 
10 plátků želatiny 
200 g borůvek 
300 g krémového sýra 
100 g tvarohu 
80 g cukru 
1 balíček vanilkového cukru 
200 ml smetany ke šlehání 

Popis přípravy:


Piškoty rozdrobíme a smícháme s máslem. Dno rozvírací formy o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení. Piškotovou hmotu upěchujeme do formy. Želatinu dáme na 10 minut nabobtnat do studené vody. Borůvky přebereme, omyjeme, osušíme a rozmixujeme. Utřeme krémový sýr, tvaroh, cukr a vanilkový cukr. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a zamícháme do krému. Chladíme 10-15 minut. Jakmile krém začne želírovat, přimícháme rozmixované borůvky. Ušleháme smetanu a zamícháme ji do krému. Krém naplníme do rozvírací formy s piškotovým plátem a chladíme 4 - 5 hodin. Ozdobíme růžicemi šlehačky, borůvkami a plátky citrónu.