Hrozinkové špice
Potřebujeme:
100 g ořechů, 100 g dětských piškotů, 100 g rozinek, 70 g krys. cukru, 1,5 dcl vody, 1 dcl rumu, mandlové nudle na ozdobu, papírové košíčky Poleva: 150 g čokolády na vaření, 100 g ztuženého pokrmového tuku
Jak na to:
Ořechy umeleme spolu s piškoty a rozinky rozmixujeme. Cukr dáme zkaramelizovat, zalijeme vodou a rumem a necháme rozvařit. Do mísy dáme ořechy, piškoty, rozinky, vychladlý karamel a vypracujeme pevnou hmotu. Navlhčenýma rukama děláme kuličky. Na kuchyňské mřížce necháme chvíli sušit. Špice namáčíme do čokoládové polevy, necháme ztuhnout, ozdobíme mandlí a vložíme do košíčku.
Poleva: Ve vodní lázni, za stálého míchání, rozpustíme nalámanou čokoládu s tukem.
Kokosové špice
Potřebujeme:
2 bílky, 120g ml. cukru, 150 g kokosu, 1 lžíce citronové šťávy
Jak na to:
Všechny přísady ušleháme v hustou pěnu,dáváme na plech, SUŠÍME v troubě, špičky namáčíme v čokoládě.
Nepečené ořechovo-rumové kuličky
Potřebujeme:
30g lískových ořechů, 30g mandlí, 15g čokolády, 4 tatranky, 1/2 balíčku piškotů, 1/2 dcl rumu, 62g másla, 62g Hery
Jak na to:
Ořechy, mandle, tatranky, čokoládu a piškoty pomeleme a přelijeme rumem. Necháme navlhnout a pak vmícháme máslo a heru. Vše pořádně promícháme a necháme alespoň 2 hodiny v lednici ztuhnout. Z vytvořené hmoty tvarujeme kuličky které obalujeme v kokosu nebo sekaných oříšcích. Můžeme vkládat jednotlivě do papírových košíčků. Uchováváme v chladu.
Koňakové špičky
Potřebujeme:
balíček dětských piškotů (120 g), 50 g strouhaných ořechů, 120 g moučkového cukru, 2 PL mléka, 100 g másla, 2-3 PL kakaa, trochu rumu nebo rumové tresti
Náplň: 60 g másla, 50 g moučkového cukru, balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, trochu rumové tresti
Jak na to:
Z balíčku oddělíme 40 piškotů, ostatní válečkem rozdrtíme a přidáme uvedené přísady. Zpracujeme v těsto, které rozdělíme na 40 stejných dílů, obalíme cukrem a vtlačíme do formičky vysypané cukrem. Uprostřed uděláme důlek a naplníme náplní, kterou připravíme utřením másla, moučkového a vanilkového cukru, žloutku a rumové tresti. Naplněný důlek přiklopíme piškotem a formičku vyklopíme.
Nepečené rumové špičky
Potřebujeme:
15 dkg piškotu, 5 dkg ořechů, 10 dkg másla, 3 PL rumu, 2 PL kakaa, vanilkový cukr Náplň: 2 vařené žloutky, 3-5 dkg cukru, 20 kulatých piškotů
Jak na to:
Utřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme nastrouhané oříšky, rum, postrouhané nebo válečkem rozmělněné piškoty, vanilkový cukr a dobře směs promícháme. Necháme odpočinout aspoň půl hodiny.
Vyválíme váleček, nakrájíme na kousky (jak na ovocné knedlíky) a vtlačíme do úlkové formičky (zvané vosí hnízdo), kterou dobře vysypeme mletým cukrem. Do středu uděláme malíčkem otvor, vložíme do něj kousek náplně a uzavřeme.
Klepnutím vyklepneme špičku z formy a na dno špičky přitiskneme kolečko piškotu. Necháme vychladit a zaschnout a druhý den namáčíme v čokoládové polevě.
Vosí hnízda
Potřebujeme:
Náplň: 200 g másla, 1 lžíce vařené kávy, vaječný likér podle chuti
Těsto: 100 g mletých dětských piškotů, 200 g cukru moučka, 80 g másla, 3 lžíce kakaa, 100 g mletých lískových ořechů, dětské piškoty na podstavu
Jak na to:
V misce necháme změknout máslo, přidáme moučkový cukr a lehce vyšleháme. Přimícháme rum, kakao, ořechy a nakonec rozemleté piškoty. Vše dobře promícháme a těsto necháme chvíli ztuhnout. Formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, namačkáme těsto, uprostřed uděláme důlek pro náplň a vyklepneme. Postup opakujeme. Hotová vosí hnízda rozložíme na tác a necháme ztuhnout v lednici. Mezitím smícháme změklé máslo s moučkovým cukrem, přidáme kávu a vmícháme vaječný likér. Do důlku ve vosím hnízdu dáme náplň, zaklopíme piškotem, necháme chvíli ztuhnout a postup opakujeme.
Marcipánové koule
Potřebujeme:
100 g marcipánu, 1 PL rumu, 30 g moučkového cukru, 50 g čokolády, 20 g tuku, 5 potlučených oloupaných mandlí, poloviny mandlí
Jak na to:
Marcipán utřeme s rumem a moučkovým cukrem. Čokoládu a tuk rozehřejte ve vodní lázni. Přidejte marcipán, mandle a vše promíchejte. Z hmoty tvořte koule, ke kterým ze tří stran přitlačte polovinu oloupané mandle
TIP: Místo mandlí můžete koule obalit v kakaovém prášku.
Falešný marcipán
Potřebujeme:
320g moučka cukr, 80g sušeného mléka(ideální je SUNAR), 80g másla, 1 bílek, mandlové aroma(tresť)
Jak na to:
Prostě vše smíchat a nechat vychladi a pak zpracovat jako klasický marcipán.
Pravý marcipán
Potřebujeme:
25dkg mandlí, 12,5dkg cukru moučka, 12,5dkg cukru krupice, 2 bílky trochu citron šťávy
Jak na to:
Suroviny zpracujeme na vláčný marcipán. Rozváleným můžeme potahovat dorty,vykrajovat různé tvary na zdobení.Podle potřeby zabarvit potravinářskou barvou.
Silvestrovské smažené skořicové míčky
Potřebujeme:
80 g másla, 75 g cukru, nastrouhaná kůra z půlky citronu, špetka soli, 4 vejce, 400 g polohrubé mouky, 1 čajová lžička kypřícího prášku, 100 g cukru, 2 čajové lžičky mleté skořice na smažení: 1 l oleje nebo 1 kg ztuženého pokrmového tuku, případně 1 kg sádla
Jak na to:
Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme vejce, citronovou kůru a sůl. Do utřené hmoty přidáme po lžičkách prosátou mouku s kypřícím práškem a prosátým cukrem.
Tuk na smažení rozpálíme na 180 stupňů. Dvěma pomoučenými lžičkami ukrajujeme z těsta malé míčky a postupně, asi po 8 kusech, je vkládáme do rozpáleného tuku. Smažíme asi 5 až 6 minut z obou stran do zlatohněda.
Usmažené míčky vybereme z tuku děrovanou naběračkou, necháme okapat na kuchyňském savém papíru a ještě horké je vydatně posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Mandlové hříbky
Potřebujeme:
200 g práškového cukru, 200 g mletých mandlí, 1 bílek, 1 lžíce kakaa, 1 bílek na spojení
Jak na to:
Z cukru, mandlí a 1 bílku vypracujeme těsto, které rozdělíme na poloviny a jednu obarvíme kakaem. Ze světlé hmoty vytvoříme válečky na nožičky hříbků a z tmavé kloboučky. Obě části spojíme bílkem a necháme usušit.
Novoroční ořechové pečivo
Potřebujeme:
250 g hladké mouky, 250 g ořechů, 0,5 kg práškového cukru (i méně), 250 g Hery (nebo jiný tuk na pečení)
Jak na to:
Všechny suroviny smícháme v míse na těsto. Pak tímto těstem plníme formičky (různého tvaru), ukládáme na plech a pečeme při 150 C asi 20 min.
Mozartovy koule
Potřebujeme:
30 dkg hladké mouky, 6 dkg cukru, 20 dkg tuku, 1 žloutek
Jak na to:
Vše promícháme a těsto necháme ztuhnout. Pak děláme kuličky, které plníme lískovým oříškem. Upečené obalujeme v cukru.
Hrozinkové cukroví
Potřebujeme:
200 g celozrnné mouky, 280 g medu (8 lžic), 560 g mletých ořechů, 400 g mletých hrozinek, 8 žloutků, 2 vanilkové cukry
Jak na to:
Ingredience smícháme a těsto necháme nejméně hodinu (nebo i zabalené přes noc) odležet. Poté vyválíme plát asi 5-6 mm silný a vykrajujeme drobné tvary dle vlastního uvážení. Ty potom klademe na vymaštěný a moukou vysypaný plech, potřeme bílkem, žloutkem, mlékem nebo šlehačkou a můžeme (ale nemusíme) ozdobit sekanými ořechy nebo mandlemi. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180°C.
Piškotové kuličky
Potřebujeme:
1 sáček piškotů, 1 lžíce rybízové marmelády,1 lžíce másla,1 lžíce moučkového cukru,1 lžíce kakaa,trochu kandovaného ovoce, rozinek či oříšků a rum
Jak na to:
Piškoty umeleme a smícháme s ostatními přísadami, je-li těsto tuhé, přidáme rum, je-li řídké, přidáme piškoty. Dáme na chvíli ztuhnout do ledničky a potom tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Můžeme vložit do papírových košíčků.
Mrkvové cukroví
Potřebujeme:
300g hladké mouky, 250g strouhané mrkve, 250g ztuženého tuku, půl balíčku prášku do pečiva, tuk na plech, cukr na obalení
Jak na to:
Mrkev nastrouháme na hrubším struhadle, promícháme s prosátou moukou a práškem do pečiva, přidáme změklý tuk a zpracujeme. Z těsta vyválíme plát asi 5 mm silný, vykrajujeme tvary, které přeneseme na tukem vymazaný plech. Upečeme v dobře vyhřáté troubě a ještě horké obalujeme v cukru.
Hrudky k nakousnutí
Potřebujeme:
300-350 g hladké mouky, 180 g másla nebo rostlinného tuku, 2 žloutky, 80 g moučkového cukru, trochu mléka, 100 g nahrubo nasekaných ořechů (mandlí, kokosových vloček, čokoládové rýže apod.), čokoládová poleva na ozdobení
Jak na to:
Do prosáté mouky přidáme tuk, nasekané ořechy nebo mandle apod., žloutky a cukr. Vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby přidáme trochu mléka. Z těsta lžičkou vykrajujeme malé hrudky, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do mírně předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 10 minut dorůžova. Upečené hrudky pokropíme čokoládovou polevou.
Burizony v karamelu-netradiční cukroví
Potřebujeme:
1/2 másla, 1 sáček burizonů, 3 sáčky obyčejných karamelek (např. Toffo)
Jak na to:
Karamelky a máslo ohříváme ve vodní lázni, dokud se karamelky úplně nerozpustí - může trvat delší dobu. Poté přisypeme balíček burizonů a smícháme.
Do srnčího hřbetu (nebo jiné formy) vložíme alobal nebo fólii a vlijeme připravenou směs. Necháme v lednici tuhnout, vyklopíme a nakrájíme na asi 1 - 2 cm silné kousky.
Čokoládový salámek
Potřebujeme:
150 g ORION čokolády na vaření (nastrouhané), 100 g ztuženého pokrmového tuku, 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, 1 lžíce mletých oříšků, 30 g piškotů, 30 g JOJO želé bonbónů
Jak na to:
V hrnku rozehřejeme ve vodní lázni ztužený tuk, ORION čokoládu na vaření a kondenzované mléko. Kaši zahustíme mletými oříšky. Nakonec vmícháme pokrájené piškoty a kousky barevného želé JOJO. Směs nalijeme do úzké podlouhlé formy, kterou jsme předem vypláchli studenou vodou nebo do úzkého mikrotenového sáčku, který jsme na konci zavázali a vložíme do ledničky ztuhnout. Před podáváním salámek nakrájíme ostrým nožem na plátky a ozdobně upravíme na misku. Můžeme je ještě obalit v jemně nastrouhaných oříšcích, nebo posypat moučkovým cukrem.
Vánoční opilci
Potřebujeme:
21 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 4 dkg moučkového cukru, 5 dkg strouhaných vlašských ořechů, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa
Na dohotovení: džem, rum, moučkový cukr
Jak na to:
Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto. Necháme odpočinout, tence vyválíme, vykrajujeme půlměsíčky nebo jiné tvary a na plechu upečeme. Vychladlé tvary spojíme pikantním džemem, namočíme v rumu a obalíme v cukru. Necháme oschnout a podáváme jako vánoční cukroví.
Domácí Rafaelo
Potřebujeme:
1 kostku (250g) 100% tuku, 5 lžic sušeného mléka nebo sušené smetany do kávy, 5 bílých vlnek (hotový výrobek, používám Vlnky Opavia, jedna váží 31g), 50g moučkového cukru, 150g strouhaného kokosu, 45 spařených a oloupaných mandlí
Jak na to:
Tuk dejte do kastrůlku a na mírném ohni rozpusťte. Vsypte pět lžic sušeného mléka. Vlnky vložte do utěrky nebo plastového sáčku a rozdrťte je paličkou na maso; můžete je také rozlámat a rozmixovat. Drť z vlnek a cukr přisypte do rozpuštěného tuku. Hmotu propracujte a nechte vychladnout. Lžící pak oddělujte kousky a tvořte kuličky; do každé můžete vložit mandli. Hotové koule obalujte ve strouhaném kokosu.
Vinné cukroví
Potřebujeme:
28 dkg hladké mouky, 1 hera, 1 žloutek, 4 lžíce bílého vína
Jak na to:
Na vále zpracujeme těsto,vykrajujeme různé tvary a teplé obalujeme v cukru s přidáním vanilkového.
Kávové cukroví
Potřebujeme:
50 dkg hladké mouky, 25 dkg Hery, 16 dkg cukr moučka, 1/2 prášku do pečiva, 2 vejce, 3 pol. lžíce mleté kávy
Jak na to:
Vypracujeme těsto, necháme 1 den odpočinout v lednici. Vyválíme placku a vykrajujeme tvary, které po vychladnutí slepujeme krémem, zdobíme dle fantazie.
Kokosové strojkové cukroví
Potřebujeme:
200 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru moučky, 200 g mletého kokosu, 1 vejce, marmeláda, čokoláda na vaření, máslo
Jak na to:
Smícháme prosátou mouku s prosátým cukrem a kokosem. K nim přidáme vejce a na kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme těsto, které dáváme postupně do masového mlýnku s nástavcem podle našeho výběru.
Můžeme například dělat tyčinky, které dáme na plech, který je vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C kolem deseti minut.
Vychladlé cukroví spojujeme k sobě marmeládou a rožek máčíme v čokoládové polevě.
Kokosové strojkové cukroví neháme týden odležet.
Tatrankové cukroví
Potřebujeme:
3 Tatranky 100 g kokosu, 350 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 celá vajíčka, 250 g ztuženého tuku (např. Omega)
Jak na to:
Tatranky nastrouháme, smícháme s prosátou moukou a moučkovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, kokos a vajíčka a nastrouhaný ztužený tuk. Vše dobře propracujeme. Plníme do suchých formiček a pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 10 minut) do růžova. Po upečení chvíli necháme vychladnout a vyklepneme.
Linecké košíčky s čoko.krémem
Potřebujeme:
linecké těsto: 250 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 150 g másla, 1 žloutek, vanilkový cukr, citronová kůra
krém: 4 vejce, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 400 g másla, 150 g čokolády. rybízová marmeláda
Jak na to:
Z lineckého těsta upečeme košíčky, vyklopíme a necháme vychladnout.
Příprava krému:
vejce, cukr a vanilk. cukr šleháme ve vodní lázni do pěny a pak vyšleháváme do studena.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni tak, aby byla tekutá a byla přitom co nejchladnější.
Do másla postupně zašleháváme po lžících čokoládu a vaječnou směs.
Čokoládový krém necháme ztuhnout.
Na dno košíčků dáme trošku marmelády a košíčky doplníme čokoládovým krémem dorovna. Poléváme třeba touhle polevou.
Kokosové kuličky
Potřebujeme:
250g pískového cukru, 100g kokosu, 80g másla, půl vaječného bílku, 4-5 lžic rumu, 80g kakaa, kokos na obalení
Jak na to:
Na vál připravíme prosátý cukr a najemno umletý kokos. Přidáme máslo, bílek, rum a kakao. Vypracujeme důkladně těsto, které rozdělíme na několik malých dílků. V dlaních vyválíme kuličky a obalíme je v kokosu.
Opilé rumové kuličky
Potřebujeme:
15 dkg sušených hrozinek, 2 dcl rumu, 20 dkg mletých ořechu, 15 dkg mletého cukru, 15 dkg strouhané čokolády, 10 dkg dětské piškoty
Jak na to:
Je lepší hrozinky trochu posekat.Do uzavřené skleničky dáme posekané hrozinky a zalijeme je 2 dcl rumu.Necháme je aspoň 24 hod. luhovat. Pak tam přidáme ostatní přísady. Vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky.Ty pak obalujeme v dobrem kakau,nebo v jemně umletých oříškách, či v kokosu, nebo ve všem naraz.
Je- li těsto husté, přidáme rumu, je - li řídké, přidáme piškotu.
Hotové kuličky necháme aspoň den v chladnu odpočinout. Pak je klademe do papírových košíčku.
Linecké koláčky
Potřebujeme:
25 dkg hl.mouky, 14 dkg másla, 9 dkg mouč.cukru, citron.kůra a šťáva z 1/2 citrónu,2 žloutky
Jak na to:
Zpracujeme těsto z uvedených přísad .Těsto necháme v ledničce hodinu odpočnout ,poté vykrajujeme různé tvary .Upečené promažeme pikantní marmeládou .
Šlehačkové cukroví
Potřebujeme:
500 g polohrubé mouky, 250 g 100% tuku, 1/4 l smetany na šlehání
Jak na to:
Zpracujeme těsto, necháme odpočinout. Vyválíme plát na 3 mm. Vykrajujeme formičkou různé tvary které prudce upečeme a horké obalujeme v cukru moučka s vanilkou.
Slepované ořechy
Potřebujeme:
20dkg másla, 10dkg mletého cukru, 30dkg hladké mouky, 10dkg mletých ořechů
Jak na to:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, dáme ve folii aspoň na hodinu odležet. Potom plníme do formiček ořechů a pečeme do růžová. Vyklopíme až ořechy vychladnou slepujeme karamelovým (z vařeného Salka) krémem.
Cukroví s perníkovou nádivkou
Potřebujeme:
350 g hladké mouky, 200 g tuku, 100 g cukru, citronová kůra, vanilka nebo vanilkový cukr (o to méně obyč.cukru), 1 vejce
Nádivka: 100 g strouhaných ořechů, 2 lžíce vody, 50 g cukru, 2 lžíce smetany, 1 lžíce strouhaného perníku, trochu vanilky a citronové kůry, 1 lžíce medu
Jak na to:
Z mouky, tuku, cukru, vejce,vanilky a kůry zpracujeme těsto, necháme 15 min. odpočinout. Vyválíme na 3 mm a vykrájíme libovolné tvary. Složíme na suchý plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a polovinu tvarů zdobíme ořechem. Pečeme do růžová. Vždy jeden ozdobený slepíme s neozdobeným kouskem nádivkou z perníku: vodu a cukr svaříme, přidáme ostatní ingredience a necháme vychladnout.
Pudinkové cukroví
Potřebujeme:
1 prášek do pečiva, 60 dkg hladké mouky, 5 sáčků vanilkového pudingu, 25 dkg moučkového cukru, 3 celá vejce, 35 dkg másla
Krém: 250 g másla, puding uvařený ze 1/4 l mléka a 1/2 pudingového prášku vanilkového, 31 dkg moučkového cukru, čokoládová poleva, marmeláda
Jak na to:
Na vále zpracujeme těsto, protlačujeme mlýnkem na maso s nástavcem na cukroví – krájíme na stejně dlouhé kousky (můžeme si uříznout jako měrku špejli - asi 5 - 7 cm, tyčinky jsou pak stejně velké), pečeme ve středně vyhřáté troubě asi na 150°C, tyčinky nesmí ztmavnout, jen zrůžovět. Tyčinky k sobě slepujeme marmeládou nebo krémem a oba konce máčíme v čokoládě. Na krém vy-mícháme máslo s cukrem a vmícháme uvařený prochladlý puding, který nesmí být moc studený. Nakonec přidáme rum. Do krému lze přidat trochu rybízové marmelády, má pak lehce navinulou chuť.
Ořechové pracny-medvědí tlapky
Potřebujeme:
100 g másla, 100 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 1 vejce, 2 KL skořice, citronová kůra z necelého citronu
Jak na to:
Z výše uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici asi 1 - 2 hodiny odpočinout. Pak plníme do nevymazaných formiček a pečeme asi 10 minut na 180°C. Podle trouby, hlídáme. Po upečení necháme trošku odpočinout, jednak aby nás to nepálilo, ale hlavně pak jdou pracny krásně vyklopit. Teplé pocukrujeme nebo obalíme v cukru. Recept je velmi jednoduchý, těsto se krásně zpracovává, pracny se nedrobí a nelámou. Těsto bez skořice a citronové kůry používám také na plněné košíčky.
Výborné ořechové rohlíčky
Potřebujeme:
5 bílků, 400 g pískového cukru, 200 g strouhaných ořechů, 3 lžíce polohrubé mouky, tuk a hrubá mouka na posypání plechu, rybízová zavařenina, čokoládová poleva
Jak na to:
Z bílků ušleháme sníh, vešleháme do něho polovinu odváženého množství cukru, zbytek promícháme s mletými ořechy a moukou - lehce vmícháme do sněhu. Nádobu se sněhem vložíme do vodní lázně a šleháme až je hmota teplá. Pak nádobu vyjmeme a ještě chvíli šleháme. Z hmoty stříkáme sáčkem s plochým nástavcem na vymazaný a vysypaný plech malé rohlíčky, ty pak upečeme. Hotové opatrně sejmeme z plechu a slepujeme vždy dva k sobě zavařeninou. Nahoru nastříkáme čokoládovou polevou tenké čárky.
Kávová zrna
Potřebujeme:
1 balíček piškotů, 140 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g umletých hrozinek, mletá skořice, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, čokoládová poleva, oříšky nebo mandle na zdobení
Jak na to:
Přísady smícháme s nastrouhanými piškoty a vypracujeme polotuhé těsto, které necháme vychladit v chladničce. Poté tvarujeme do tvaru kávových zrn i s rýhou, (asi 3cm velké). Do kávových zrn zabalíme malý oříšek nebo loupanou mandli. Opět necháme ztuhnout. Poté máčíme v čokoládové polevě. Můžeme, ale nemusíme, zdobit polovinou mandle.
Kokosky-vánoční cukroví
Potřebujeme:
4 bílky, 80 g krupicového cukru, 200 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu, 20 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, kůra z citronu, špetka soli
Jak na to:
Z bílků se špetkou soli ušleháme sníh do polotuhé konzistence a po troškách zašleháváme krupicový cukr. Pak všleháme moučkový cukr, nádobu se sněhem vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až se sníh prohřeje. Nádobu z vodní lázně vyndáme, po částech přisypeme kokos a mouku a šleháme do vychladnutí. Z těsta klademe nebo stříkáme malé hromádky na pečící papír. V mírně vyhřáté troubě nejdřív sušíme 10 minut s otevřenými dvířky a potom 10 minut se zavřenými. Kokosky by měly být růžové. Rozleželé navrchu křupou a uvnitř jsou křehoučké.
Kokosové ořechy
Potřebujeme:
200 g kokosové moučky, 200 g másla nebo hery, 80 g cukru, 1 vejce, 200 g hladké mouky
náplň: 1 máslo, moučkový cukr v množství podle chuti a trochu rumu poleva: 1 čokoláda na vaření, asi 30 g omegy, kokos na obalení
Jak na to:
Z kokosu, mouky, cukru, vejce a změklého másla zaděláme těsto. Plníme ho do formiček na ořechy a pečeme na 180 stupňů do růžová.
Plníme máslem utřeným s cukrem a rumem. Máčíme v čokoládové polevě a obalujeme v kokosu. Nebo můžeme máčet jen polovinu ořechu a druhou nechat světlou.
Zázvorky
Potřebujeme:
10 dkg másla, 25dkg pískového cukru, 1 rozšlehané vejce, 25 dkg hl.mouky, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička jedlé sody
Jak na to:
Máslo a cukr utřeme do pěny a přidáme zbylé suroviny, důkladně propracujeme těsto. Lžičkou dáváme na plech hrudky dál od sebe, protože se roztečou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
Vanilkové rohlíčky
Potřebujeme:
20 dkg mletých lískových oříšků, 25 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 11 dkg moučkového cukru, 2 žloutky
Na obalení: moučkový cukr, vanilkový cukr
Obměna: Můžeme místo oříšků použít strouhaný kokos
Jak na to:
Na vále smícháme všechny ingredience a propracujeme ve vláčné těsto. Uděláme váleček, který zabalíme do folie a necháme v ledničce odležet (minimálně 1/2 hodiny). Tvarujeme malé, úhledné rohlíčky a pečeme ve středně rozpálené troubě pár minut lehce do růžová. Ještě teplé obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru. Výborné jsou když je necháme na chladném místě několik dní odležet.
Linecké těsto
Potřebujeme:
210g hladké mouky, 140g tuku = stella, 70g cukru moučka, 2 žloutky
Jak na to:
Vše zpracujeme v hladké těsto a necháme uležet, poté vykrajujeme podle vlastní fantazie a vymazáváme marmeládou, nejlepší je rybízová
Ořechové pusinky
Potřebujeme:
140g mletých ořechů, 140g cukru, 2 bílky
Jak na to:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce zamícháme cukr a oříšky. Na omaštěný plech děláme malé kopečky. Můžeme je zdobit ořechovým jádrem nebo mandlí. Sušíme je v troubě asi 60 minut.
Ořechy
Potřebujeme:
120g hladké mouky, 5g kakaa, 100g másla, 60g cukru, 40g ořechů, na špičku nože jedlé sody
Jak na to:
Těsto necháme v chladu odpočinout a pak tlačíme do poloviny formiček. Teplé je vyklopíme a nakonec je plníme máslovým krémem kakaovým, ořechovým nebo jen máslovým.