Vánoční perníčky

Potřebujeme:

35 dkg cukru, 50 dkg hl. mouky, 4 vejce, 3-4 lžice rumu, 1 lžice kakaa, 1 prášek do perníku anebo 2 hřebičky, 6 kuliček nového koření, 2 zazvory, lžička skořice, badijan, 1,5 lžičky sody, šťava z 1/2 citronu, 5 dkg sádla (koření jemně umeleme).

Jak na to:

Vše zpracujeme v hládke těsto necháme přes noc v chládu odpočinout do druhého dne. Vyválime z testa plat, vzkrajujemé ruzné tváry, pečeme v dobře výhřáté troubě 7 minut. Při pečení se nesmí
otevřit trouba. Vychladle perníčky libovolně zdobíme. Tyto perníčky mužeme upect těsně před svátky.

Perníkové kuličky

Potřebujeme:

30 dkg nastrouhaneho perníku, 1 x 100 % tuk, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 20 dkg cukru moučky

Jak na to:

Smichat v těsto, vytvořit kuličky, obalit v kokosove moučce a nechat ztuhnout.

 

Perníčky od babičky

Potřebujeme:

650 g hl.mouka, 250 g moučk. cukr, 100 g med, 50 g tuku (HERA), 4 vejce, 10 g jedlá soda+perníkové koření

Jak na to:

Vše smísháme dohromady a vytvoříme výtvory, důležité je mít suroviny pokojové teploty a péct opravdu jen krátce (nesmí nám začít tmavnout okraje) tak na 200 stupňů

 

Perníčky s barevnou polevou

Potřebujeme:

200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g bramborové moučky, 3 PL medu, 2 vejce, 2 KL jedlé sody, 1/2 KL mletého koření (hřebíček, skořice).

Jak na to:

Na vál si připravíme prosátou mouku a cukr, přidáme jedlou sodu, koření, bramborovou moučku, vejce a med. Vypracujeme hladké těsto (popřípadě přidáme ještě mouku). Vykrajujeme menší tvary a upečeme. Studené poléváme barevnými polevami.

 

Perníčky,které se nemusí rozležet

Potřebujeme:

325 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 1 lžička sody, 1 lžíce perníkového koření, 1 lžíce kakaa, 1 vejce + 1 žloutek, 250 g másla, 50g medu žloutek + mléko na pomazání
Cukrová poleva: 200 g prosátého cukru moučky, 2 bílky trochu citronové šťávy, šleháme do hladké pěny
Chceme-li barevnou polevu,přidáme trochu potravinářské barvy.

Jak na to:

Rozpustit máslo a med.Pak přidat vajíčko a žloutek.Smíchat mouku,cukr a sodu.Vlijeme tekutou směs.Zaděláme těsto,které 20 min hněteme.Zabalíme a necháme 12 hod v lednici.
Pak rozválet,vykrájet a upéct.Po upečení potřít rozšlehaným žloutkem a mlékem.
Po vychladnutí můžeme zdobit.Změknou po ozdobení cukrovou polevou.
Těsto se tolik nelepí,výborně se vykrajují a hlavně výborně chutnají.

 

Perníčky (ihned měkké)

Potřebujeme:

80 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 28 dkg moučkového cukru, 4 vejce + 1 na potření, 2 lžičky jedlé sody, 4 lžíce medu, 2,5 lžičky perníkového koření (POZOR-NÉ kypřící prášek do perníku), 1 lžíce kakaa, citrónová kúra
POLEVA: 1 hrnek moučkového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 bílek a to utřeme ručně až je dostatečně hustá. Pokud je řídká, přidat trošku cukru, pokud hustá, kapku citrónové šťávy

Jak na to:

Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme SILNĚJŠÍ tvary, potřeme je vajíčkem a upečeme . Opravdu lepší jsou silnější tvary a ne péct až moc dozlatova, pak křupou. Ale kousat jdou. Perníčky zdobím buď klasicky sáčkem, nebo je obarvenou polevou potřu - např.stromečky na zeleno a dozdobím bíle či jinak.

 

Perníčky

Potřebujeme:

1kg hladké mouky, 30 dkg mletého cukru, 10 dkg hery, 20 dkg medu, 5-6 vajec, lžička jedlé sody, 1 lžíce perníkového koření

Jak na to:

Smícháme sypké a pak přidáme med, heru a vejce a uděláme těsto. To necháme nejlépe 24 hodin v lednici ( já dělám těsto ráno a odpoledne klidně peču).Druhý den válíme a vykrajujeme perníčky. Pečeme na 175 stupňů pár minut. Pečeme na pečícím papíře (ten můžeme použít několikrát. Po vyndání z trouby je hned potřu rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou jemné a měkké (přidáme k nim třeba půl jablka a uzavřeme).

 

Staročeské perníčky

Potřebujeme:

2 vajíčka, 2 žloutky, 150 g cukru, 180 g medu, 80 g másla /Hery/, 600 g hl. mouky, 1 kypřící prášek do perníku, 1 čajová lžička sody bicarbona

Jak na to:

Vajíčka umícháme s cukrem, přidáme mírně rozpuštěný med s másle, vše řádně umícháme. Nakonec přisypeme mouku s pr. do perníku a sodu. Věše řádně propracujeme (nejlépe rukama) a necháme v chladnu asi 24 hod. odpočinout. Druhý den z rozváleného těsta vykrajujeme perníky a na plechu potíráme rozšlehaným vejcem. Zdobíme na druhý den klasickou polevou, nebo dle přání.

 

Rumové perníkové řezy

Potřebujeme:

150 g cukru krupice, 3 vejce, 3 PL kakaa, 3 PL medu, 3 PL pikantní marmelády, 3 PL rumu, 1,5 dl oleje, 1 KL mleté skořice, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 100 g sekaných nebo mletých ořechů, 1,5 dl vody, tuk a hrubá mouka na vysypání plechu, 1 sklenička rybízové marmelády, 20 dětských kulatých piškotů, strouhaný kokos

Jak na to:

Do mísy dáme cukr, vejce, kakao, med, marmeládu, rum, olej a skořici a všechno třeme do pěny (nejlépe metličkou). Přidáme ořechy, mouku prosátou s práškem do perníku a vodou zamícháme hustší lité těsto. Připravené těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C 20-25 minut. Marmeládu dáme do misky a nasypeme nastrouhané dětské piškoty, promícháme. Hotový moučník po vychladnutí potřeme připravenou marmeládou a posypeme strouhaným kokosem. Při použití sladké marmelády piškoty není potřeba přidávat. Nakrájíme řezy.

 

Litý perník

Potřebujeme:

400g polohrubé pšeničné mouky, nebo polovina hladké a polovina hrubé, 1/2l medu, 1/8kg másla, 3 žloutky, 3 bílky, 1/2 lžičky sody, vanilkový cukr, perníkové koření, kůra z citronu, 50g oříšků, nebo ořechů a 50g mandlí na posypání

Jak na to:

Med nahřejeme, až je tekutý. Necháme v něm rozpustit máslo a za stálého míchání postupně přidáme žloutky. Vše nalijeme do prosáté mouky s kořením a sodou. Těsto dobře promícháme a nakonec do něho jemně vložíme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na máslem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Povrch posypeme hrubě posekanými ořechy a mandlemi a zvolna pečeme asi 30min. (až se prst do těsta neboří). Prochladlý perník krájíme na řezy, nebo kostky a podáváme.

 

Velikonoční perníčky

Potřebujeme:

1/2 kg hladké mouky, 20dkg moučkového cukru, 12dkg másla, 3 vejce, 25dkg tekutého medu, 1 prášek do pečiva, 1 balení Směs koření do perníku
Poleva: 150g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce horké vody, šťáva z 1/2 citrónu

Jak na to:

Na vále vypracujeme těsto, které necháme v lednici do druhého dne odležet pod mikrotenovým sáčkem. Poté vyválíme placku, vykrajujeme různé tvary a pečeme v troubě při teplotě asi 170°C na pečícím papíře do zrůžovění. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, kterou můžeme také obarvit potravinářskými barvami, takže perníčky jsou hezky barevné a dětem se líbí.

 

Perníčky

Potřebujeme:

100 g másla, 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 2 lžíce medu, lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 500-600 g hladké mouky

Jak na to:

Vše zpracujeme v těsto, dáme odležet do ledničky, nejlépe přes noc. Těsto vyválíme, vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na pečícím papíru při teplotě asi 180 stupňů. Po upečení potřeme rozšlehaným vejcem. Zdobíme dle libosti.