Velikonoční perníčky

Tady je recept na velikonoční perníčky, které nepotřebují vůbec uležet a jsou hned měkké.

Ingredience:

400 g hladké mouky

60 g másla (Hery)
120 g cukru moučky
160 g medu
půl kávové lžička sody
polévková lžíce perníkového koření
2 vejce
lžička kakaa (není nutná)
vejce na potření (není nutné)
Bílková poleva:
1 bílek
150 g cukru moučky
pár kapek citrónové šťávy

Postup:

Prosejeme mouku a cukr a promícháme je. K nim přidáme sodu, perníkové koření a kakao. Máslo rozpustíme. K mouce přidáme vajíčka, med a máslo. Smícháme v tuhé těsto, které pořádně propracujeme.
Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.
Na druhý den těsto tence vyválíme a vykrajujeme z něj různé tvary jako jsou vajíčka, slepičky, zajíčci....
Umístíme je na pečící papír, který dáme na plech a potřeme je rozšlehaným vajíčkem, aby se perníčky leskly.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, dokud perníčky nebudou hotové.
Necháme je vychladit a můžeme je ozdobit bílkovou polevou, kterou si připravíme tak, že bílek šleháme za postupného přidávání cukru.
Velikonoční perníčky tak obohatí váš velikonoční stůl.

Velikonoční mazanec podle babičky

Potřebujeme:

30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí + mléko dle potřeby (cca 200 ml), 10 dkg másla (nebo Hery), 1 vanilkový cukr, 10 dkg cukru, 2 lžíce oleje, 3 vejce, rum, sůl, rozinky, mandle, vejce na potření. Můžemi přidat citronovou kůru.

Jak na to:

Zaděláme si těsto, já mám pekárnu, takže vše nasypu do pekárny. Rozinky namočíme do rumu. Po vykynutí vytvarujeme bochánek, který potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi. Na plechu necháme ještě tak půl hodiny kynout. Uprostřed nastřihneme nůžkami, můžeme obložit pečícím papírem, aby se bochánek při pečení nerozplácnul, ale pěkně vyběhl do výšky. Papír po 10min vyndáme. Pečeme při 170 stupních.

Velikonoční věnec s mandlemi a rozinkami

Potřebujeme:

20 g droždí, 240 ml mléka, 50 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 200 g mandlových lupínků, 1 balíček vanilk. cukru, 130 g změklého másla, 100 g rozinek, 40 g medu, 1 lžíce smetany

Jak na to:

Droždí s 1 lžící cukru rozpustíme ve vlažném mlé­ce. Smícháme mouku, zbylý cukr, 100 g mandlí, va­nilkový cukr a 80 g másla. Vlijeme kvásek a vypracu­jeme těsto. Přikryté necháme 30 min. kynout, zapracujeme rozinky a necháme kynout dalších 30 min. Těsto rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme asi 70 cm dlouhý váleček a upleteme cop. Na plechu, vyloženém pečícím papírem, vytvarujeme věnec. Necháme ještě 15 min, kynout. Troubu předehřejeme na 180°C. 
Pečeme asi 30 min. Mezitím svaříme med se 100 g mandlí, smetanou a 50 g másla. Asi po 20 min. pečení věnec potřeme medovou směsí. Dopečeme a po vychladnutí lze ozdobit stužkou. 

Tip: Do těsta lze s rozin­kami zapracovat ješ­tě 80 g citronátu.

Velikonoční bochánek a věnec

Potřebujeme:

Suroviny na upečení 1 bochánku a 1-2 věnců: 1 kg polohrubé mouky, 80 g droždí, 1/2 l vlažného mléka, 100 g nasekaných mandlí, 200 g nasekaného citronátu, 300 g sultánek, 2 cl rumu, 200 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, špetka soli, 50 g rozpuštěného másla, 50 g cukru, 1 žloutek, 50 g mandlových lupínků, 50 g cukru, 3 PL rumu, máslo na vymazání plechu

Jak na to:

Plech vymažeme máslem. Rozinky spaříme horkou vodou a necháme okapat. Mouku prosijeme do hluboké mísy, osolíme a v jejím středu vyhloubíme důlek. Rozdrobíme do něj droždí, přilijeme trochu vlažného mléka a cukru a povrch poprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek (asi 15 minut). Mandle, citronát a okapané rozinky promícháme s rumem a necháme 30 minut uležet. 

Do vzešlého kvásku přidáme zbylý cukr, rozpuštěné, zchladnuté máslo a sůl a vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout. 

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho přidáme rozinky s rumem, vytvarujeme bochánek a necháme 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Ve středu bochánku, na jeho vrcholu, uděláme zářezy ve tvaru kříže, asi 2 cm hluboké, a pečeme 50-60 minut. Ještě horký bochánek potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. 

Z druhé části těsta upleteme jeden nebo dva věnce, potřeme je rozšlehaným žloutkem, pocukrujeme, posypeme mandlovými lupínky a pokapeme rumem. Pečeme stejně jako bochánek.

Tvarohový velikonoční bochánek

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu (ne ve vaničce, lepší je balený), 150 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, 5 lžic mléka, 2 lžíce rumu, 1 a 1/2 kypřícího prášku, hrst spařených oloupaných mandlí, hrst spařených rozinek, vejce na potření

Jak na to:

Utřeme moučkový a vanilkový cukr s vejci, do hmoty postupně přidáváme změklé máslo, tvaroh a 2 lžíce rumu. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, polovinu posekaných mandlí, všechny rozinky a 5 lžic mléka. Vařečkou vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek. 
Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánek nahoře nastřihneme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi. 
pečeme v troubě vyhřáté na 200°C nejprve 10 minut, potom snížíme teplotu na 160°C a dopékáme dozlatova. Záleží na troubě, bude to trvat nejméně půl hodiny. (Mojí to trvá nejméně 45 minut.) 
Po vychladnutí pocukrujeme.

Velikonoční bochánek

  Potřebujeme:

1 1/2 kg polohrubé mouky, sůl, 300 g másla nebo rostlinného tuku, 300 g moučkového cukru, 6 žloutků, cca 1/2 l mléka, 90 g droždí, na špičku nože muškátového oříšku, citrónová kůra, 1 balíček vanilkového cukru, 60 g vlašských ořechů nebo mandlí, 100 g hrozinek, vejce na potření, mandle na posypání, tuk na alobal.

Jak na to:

Nejprve si připravíme kvásek. Do 1/4 l vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. 

V míse utřeme tuk s cukrem a se žloutky, ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou, muškátovým oříškem, vanilkovým cukrem, osolíme vrchovatou lžičkou soli a přidáme prohřátou mouku, teplé mléko a kvásek. 

V míse zaděláme tuhé těsto, které potom dobře propracujeme na vále. Na dobře zadělaném těstě se tvoří puchýřky. Potom do těsta vpracujeme omyté a okapané hrozinky a nahrubo usekané ořechy (jsou chuťově výraznější než mandle). Těsto dáme na mísu, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 3 hodiny kynout. 

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, na vále dobře zakulatíme a dáme na tukem vymazaný alobal na plech asi hodinu kynout. Potom potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, necháme zaschnout a znovu potřeme. Nahoře nožem nařízneme nebo nůžkami nastříháme tvar kříže. Povrch bochánků posypeme mandlovými lupínky. Těsto dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Po 10 minutách teplotu trouby snížíme a pečeme zvolna 45-60 minut. Asi po 20 minutách pečení dáme přes bochánky alobal, aby se povrch nespálil. Vychladlé bochánky můžeme pocukrovat. 

Poznámka: 
Z uvedeného množství surovin můžeme upéct 2 vánočky: 

Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 16 dílů, zakulatíme v bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme znovu asi půl hodiny kynout. Z bochánků vyválíme prameny dlouhé asi 35 cm. Dva rozdělíme ještě na polovinu a vyválíme tenčí prameny, které po dvou spleteme. Spodek vánočky upleteme ze čtyř pramenů, přendáme na tukem vymazaný alobal na plech. Střed po délce hřbetem ruky vytlačíme a do vzniklé rýhy položíme pletenec ze tří pramenů. Nakonec položíme copánek ze dvou pramenů a jeho konce podložíme pod vánočku, aby při pečení nesjel. Upletenou vánočku necháme znovu asi 45 minut kynout, pak ji dvakrát potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme oloupanými nasekanými mandlemi a dáme péci do dobře vyhřáté trouby.    

Banánový velikonoční beránek

 Potřebujeme:

250g polohrubé mouky, 250g Hery, 250 g mletého cukru, 250 g banánů, 4 vajíčka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Jak na to:

Heru utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, pak přidáme žloutky a pak rozmixované banány. Vše utřeme a pak přimícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem. Nakonec jemně vmícháme tuhý sních z bílků. Nalijeme do formy beránka. Já mám silikonovou, ale i tak ji vymastím a vysypu. Dáme péct do středně vyhřáté trouby asi na 30min., ale to záleží na tom jak Vám trouba peče. Hotový je když se nelepí na špejli nebo párátko. Vyklopí se po vychladnutí.                         

Velikonoční hnízda

Potřebujeme:

500g hl.mouky,4 lžíce cukru,1 vanilkový cukr,4 vejce,20g droždí,115 ml vlažn.mléka, 150gmásla Obarvená vajíčka

Jak na to:

Uděláme kvásek(pokud dáte sušené droždí tak to není potřeba).Máslo rozpustit a všechny suroviny smíchat a udělat krásné vláčné těsto.Z těsta děláme válečky asi 1,5-2cm široké a vytvarujeme hnízdo ,jako třeba šneka dokolečka.Do hnízda zatlačíme uvařené,obarvené vajíčka a okraje hnízda potřeme vejcem.Můžete i posypat hrubým cukrem. Upečeme do zlatava a třeba pocukrujeme,pokud jsme nesypaly před pečením.

Velikonoční vajíčka

Potřebujeme:

Vajíčka: 350 g bílé nebo hořké čokolády, 50 g másla, 6 lžíce šlehačky, strouhaná kůra, 1 pomeranče 
Na ozdobu: 225 g hořké čokolády, 225 g bílé čokolády, čokoládová rýže nebo barevné kuličky na zdobení cukrovoví

Jak na to:

Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, přidejte máslo, šlehačku a pomerančovou kůru a dobře promíchejte. Odstavte a nechte při pokojové teplotě vychladnout asi 1 hodinu. 

Pomocí kávové lžičky vykrajujte kuličky a rukou formujte vajíčka. Dejte do ledničky ztuhnout. 

Nechte rozpustit zvlášť bílou a hořkou čokoládu na polevu. Vajíčka opatrně namáčejte v polevě a posypte ozdobkami.

Velikonoční vajíčka nepečená

Potřebujeme:

Vajíčka: 350 g bílé nebo hořké čokolády, 50 g másla, 6 lžíc šlehačky, strouhaná kůra 1 pomeranče 
Na ozdobu: 225 g hořké čokolády, 225 g bílé čokolády, čokoládová rýže nebo barevné kuličky na zdobení cukroví

Jak na to:

Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu, přidáme máslo, šlehačku a pomerančovou kůru a dobře promícháme. Odstavíme a necháme při pokojové teplotě vychladnout asi 1 hodinu. 

Pomocí kávové lžičky vykrajujeme kuličky a rukou formujeme vajíčka. Dáme je do ledničky ztuhnout. 

Necháme rozpustit zvlášť bílou a hořkou čokoládu na polevu. Vajíčka opatrně namáčíme v polevě a posypeme ozdůbkami.

Velikonoční zajíček

Potřebujeme:

600 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 250 ml vlažného mlé­ka, 100 g másla, 2 vejce, špet­ka soli, 60 g cukru, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 1 žloutek, 1 bílek, 40 g moučkového cukru, potravinářské barvivo, červené, zelené a žluté lentilky

Jak na to:

Plech vyložíme pečícím pa­pírem. Mouku prosejeme do mísy, vymáčkneme důlek. Rozdrobíme do něho droždí, smícháme s mlékem a trochou mouky z okraje. Necháme 15 min. odpočinout. Rozpustíme máslo, přidáme ke kvásku a vše uhněteme s vejci, solí, cukrem a citrono­vou kůrou. Necháme opět asi 30 min. kynout. Těsto vyválíme na plát. Vy­krojíme zajíčky, potřeme žlout­kem a uložíme na plech. Ne­cháme 15 min. odpočinout. Poté pečeme 10-15 min. Smícháme bílek a moučko­vý cukr, každou 1/3 koloruje­me jiným barvivem. Zajíčky ozdobíme.

Velikonoční zajíček čokoládový

Potřebujeme:

2/3 šálku teplého mléka, 1/3 šálku cukru, 1 velké vejce, 3 PL neslazeného kakaa, 2 PL másla nebo margarinu, 2 1/4 šálku mouky, 1 PL droždí, vhodného pro pekárny, 2 KL vanilkového extraktu, 1 KL soli, 1/4 šálku mléčné čokolády nebo peanut butter chips.

Jak na to:

Všechny ingredience, kromě čokolády, vložíme do formy. Pamatujme na to, že droždí nesmí být v kontaktu s tekutými ingrediencemi a se solí. Zapneme program těsto. 

Po vykynutí těsto vyjmeme na pomoučený vál. Pokud je potřeba, můžeme do těsta ještě zapracovat mouku. Těsto rozdělíme na poloviny. Do jedné půlky zapracujeme čokoládu a zformujeme ji do bochánku. Bochánek dáme na pomaštěný plech a zploštíme na 13cm (5) kolo (tělo zajíčka). Pro hlavu zformujeme do bochánku 1/3 odloženého těsta a umístíme ji na plech nad tělo. Mírně zploštíme a přimáčkneme k tělu zajíčka. Pro nos použijeme asi centimetrový bochánek, který umístíme na hlavu zajíčka. Pro tlapky a uši rozdělíme zbývající těsto na 4 díly. Z každého vyválíme 13 cm (5) dlouhé prameny. Dva prameny naaranžujeme po bocích tělíčka jako tlapky, konce přitlačíme zespodu tělíčka. Stejným způsobem naaranžujeme zbývající prameny jako uši nad hlavu zajíčka, přičemž konce pramenů přitlačíme zespodu hlavičky. Překryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě po dobu asi 30-45 minut nebo do zdvojnásobení objemu těsta. 

Pečeme při teplotě cca 180 °C (350 °F) asi 35-40 minut. Asi 15 minut poté, co těsto začíná hnědnout, jej překryjeme alobalem nebo pečicím papírem. Po upečení, sejmeme z plechu na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout. Podle vlastní fantazie ozdobíme (oči a knoflíky čokoládovými bonbony; vousy, řasy a ostatní – polevou).

Velikonoční zajíček z piškotového těsta

Potřebujeme:

6 vajec, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g cukru, 300 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, vanilkový cukr, 2 polévkové lžíce kakaa, rozinky, oloupané mandle, tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Jak na to:

Žloutky utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme ho do žloutkové masy a po částech přidáme mouku s práškem do pečiva. V troše vlažného mléka rozmícháme asi 2 polévkové lžíce prosátého kakaa a zapracujeme do těsta společně s rozinkami a mandlemi. Formu na zajíce vymastíme, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do ní připravené těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 - 40 minut. Mírně vychladlého zajíčka vyklopíme z formy a po úplném vychladnutí ho potřeme tenkou vrstvou pikantní marmelády a polijeme čokoládovou polevou. Očka uděláme z cukrových perliček nebo z oloupaných mandlí, aby pěkně kontrastovaly.

Cukroví ,,Rosette,,

Potřebujeme:

2 vejce, 1 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, 125 g polohrubé mouky prosité, 250 ml mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, nebo cukru,

Jak na to:

Dobře našlehat vejce s cukrem a solí. Přidat ostatní ingredience a vše našlehat do hladka. 

Rozehřát olej na 180 - 190°C. Rozehřát želízko 1 minutu v horkém oleji, nechat odkápnout zbytek oleje a ponořit ho do těstíčka tak, aby asi 7 mm zůstalo nad těstíčkem a bylo ponořeno vodorovně. Během smažení těstíčko nabude. Vyjmout a ihned celé ponořit do oleje asi na 10 - 30 sekund, až je cukroví zlatavě hnědé. Vyjmout a cukroví odklepnout (nebo pomocí vidličky cukroví sejmout) z želízka na kuchyňský ubrousek položený na mřížce. Cukroví nechat okapat. 

Znovu ohřát želízko asi 1 minutu a pokračovat v přípravě cukroví. Těstíčko sem tam zamíchat, protože se tam dostane trochu oleje. Je dobré mít dvě želízka a jedno nahřívat mezi tím co na druhém se smaží cukroví. 

Hotové cukroví obalit v moučkovém cukru, do kterého se může přidat vanilkový cukr, nebo skořice, ale nemusí. Skladovat při pokojové teplotě na suchém místě v otevřené krabici.

Velikonoční cukroví

Potřebujeme:

400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 2 vejce, 1 hera /podle potřeby/, lžička prášku do perníku, rozinky,čokoláda na vaření oříšky

Jak na to:

Mouku dáme na vál, přidáme cukr, vejce, heru, prášek do perníku. Rozinky, čokoládu, oříšky (nejlépe lískové) rozsekáme a přidáme k dalším ingrediencím. Zhotovíme těsto. necháme chvíli v lednici. Pak z těsta vyválíme placku, ne moc tenkou a vykrajujeme cukroví. Udělala jsem z papíru tvar vejce.

Velikonoční beránek

Potřebujeme:

250 g Stelly extra, 170 g cukru, 1 vanilinový cukr, 4 vejce, 150 g polohrubé mouky, 100 g maizeny, 1 KL prášku do pečiva, kůra z 1 citronu, 2 PL rumu

Jak na to:

Stellu extra umícháme s cukrem do pěny, pak pomalu za stálého míchání přidáváme celá vejce. Zvlášť smícháme mouku, maizenu, prášek do pečiva a vmícháme je po lžících do těsta. Nakonec přimícháme kůru a rum. Formu beránka vymastíme a vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme opatrně asi hodinu.

Velikonoční beránek ze šlehaného těsta

Potřebujeme:

3 vejce, 160 g moučkového cukru, 1 citron, 160 g hrubé mouky, 50 g másla

Jak na to:

Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme nastrouhanou kůru, šťávu z ½ citrónu, vanilkový cukr a nakonec zamícháme mouku. Máslo rozpustíme, necháme vychladnout a ještě tekuté ho zamícháme do těsta. Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlého beránka vyklopíme z formy a ozdobíme.

Velikonoční beránek z piškotového těsta

Potřebujeme:

5 vajec, 8 PL hrubé mouky, 5 PL moučkového cukru, 2 PL teplé vody, vanilkový cukr

Jak na to:

Z přísad vypracujeme těsto a dáme do vymazané a vysypané formy péct při střední teplotě asi 30 minut.

Kynutý velikonoční beránek

Potřebujeme:

125 g másla, 3 PL medu, 130 g moučkového cukru, 3 žloutky, na špičku nože soli, 1 balíček vanilkového cukru, 20 g droždí, 350 g polohrubé mouky, mléko, 50 g rozinek, tuk a jemná strouhanka na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Máslo utřeme s medem, cukrem, se žloutky a solí, přidáme vanilkový cukr a vykynulý kvásek, připravený z trošky vody, mléka a droždí. Potom přidáme mouku, vlažné mléko, rozinky a vypracujeme vláčné těsto. Nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané jemnou strouhankou, přiklopíme druhou částí formy a upečeme ve vyhřáté troubě. Během pečení formu obrátíme, aby se beránek rovnoměrně propekl. Upečeného beránka vyklopíme a vychladlého posypeme cukrem.

Velikonoční beránek s rozinkami

Potřebujeme:

125 g másla, 3 lžíce medu, 130 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 20 g droždí, 350 g polohrubé mouky, mléko, 50 g rozinek, špetka soli, tuk a jemná strouhanka na vymazání a vysypání formy

Jak na to:

Máslo utřeme s medem, cukrem, se žloutky a solí, přidejte vanilkový cukr a vykynutý kvásek, který připravíte z trochu mouky, mléka a droždí. Poté přidejte mouku, vlažné mléko, rozinky a vypracujte těsto. Nalijte do formy vymazané tukem a vysypané strouhankou, přikryjte druhou částí formy a upečte ve vyhřáté troubě. Během pečení formu obraťte, aby se beránek rovnoměrně propekl. Upečeného vyklopte vychladlého posypte cukrem.