České buchty tvarohové

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 180 g másla, 5 dl mléka, 2 žloutky, 70 g droždí, 1/2 sáčku van.cukru, citrónová kůra špetka soli 
Nádivka: 500 g tvarohu, 100 g van. cukru, 2 vejce 3 lžíce rozinek

Jak na to:

Z části vlažného mléka,droždí a lžičky cukru připravíme kvásek,smícháme ho z moukou a žloutky,přidáme oba druhy cukru,rozehřáté máslo,špetku soli a citr.kůru,podle potřeby mléko.
Vypracujeme vláčmé těsto a necháme 30 minut kynout.Vytvoříme 25 placiček,do středu dáme lžíci nádivky(lze použít jakoukoliv jinou) a těsto zabalíme do tvaru oválu.Urovnáme do pekáčku a necháme ještě 30 minut kynout..Pak je potřeme po stranách rozpuątěným tukem a pečeme.Nejdříve zprudka a pak teplotu snížíme na 150stupnů 
Nádivka:žloutky utřeme s cukrem a tvarohem,přidáme rozinky, citr. kůru a na zavěr z bílků ušlehaný sníh.

Babiččiny pohádkové buchty

Potřebujeme:

600g polohrubé mouky, 250ml mléka, 200ml oleje, 2 celá vejce, 3lžíce cukru, 1sáček sušeného droždí (10g) nebo 1 balíček droždí (42g), 1 prášek do pečiva (díky němu vydrží buchty krásně měkké i druhý den), citrónová kůra, muškátový oříšek (nastrouháme), špetka soli, na pomaštění sádlo a moučkový cukr na posypání 
Náplň: tvaroh, mák, povidla atd.

Jak na to:

Běžným způsobem zaděláme těsto, já zadělávám v domácí pekárně, což mi ušetří čas. Po vykynutí těsta rozdělíme na stejné dílky a plníme náplní (makovou, tvarohovou, povidlovou-kdo co má rád). Hotové buchty namáčíme v rozehřátém sádle a dáváme do pekáče. Necháme ještě asi 20minut vykynout. Já dělám veliké a hodně náplně, tak z jedné dávky vystačí asi na 12-16buchet (pokud děláte malé vystačí asi na 24ks). Pečeme v troubě asi na 150stupňů tak 50minut do zlatova. Ihned po vyndání z trouby ještě horké buchty potřeme mlékem, aby změkly. Nakonec hodně pocukrujeme moučkovým cukrem. Buchty díky sádlu nejsou suché a moc dobré.

Kynuté buchty

Potřebujeme:

50 dkg hladké mouky, špetka soli, 10 dkg cukru krupice, 10 dkg oleje, 1 vejce, kostka kvasnic, 1/4 l mléka

Jak na to:

Kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru, rozdrobíme kvasnice, necháme vykvasit. v míse promícháme ostatní suroviny (olej vážím v hrnečku, vejce rozmíchám zvlášť s trochou mléka), přidáme kvásek a zaděláme těsto. Těsto je vhodné na klasické Honzovy buchty, placku s rebarborou, zavin třeba s mákem nebo buchtičky se šodo.

Domácí buchty trochu jinak, s vanilkovou omáčkou

Potřebujeme:

buchty: 20 g droždí, 375 ml mléka, 100 g másla, 500 g hladké mouky, 70 g cukru, špetka soli, 1 vejce, 150 g švestkových povidel, tuk na vymazání pekáče 
vanilková omáčka: 1 balení vanilkové omáčky, 500 ml mléka, 1 lžíce cukru, 1 balení vanilkového cukru 
mimoto: 2 lžíce moučkového cukru na posypání

Jak na to:

1. Droždí rozpustíme v 250 ml vlažné­ho mléka. Z mouky, 50 g cukru, mlé­ka s droždím, špetky soli, vejce a tekuté­ho másla vypracujeme těsto. Dáme asi na 30 minut kynout. Pak těsto znovu propracujeme a rozdělíme na 16 dílů. V dlani utvoříme koláček, naplníme ho trochou povidel a uzavřeme. 

2. Troubu nejprve předehřejeme na 50 °C. Pekáč důkladně vymažeme tukem. Potě do něj buchty poskládá­me pravidelně vedle sebe. Přikryjeme je utěrkou a vložíme krátcé do trouby (zhruba na 15 minut), aby ještě vyky­nuly. Pekáč vyjmeme a troubu nastaví­me na 200 °C. 

3. V hrnečku rozehřejeme zbývající mléko, 50 g másla a 20 g cukru. Když se máslo a cukr rozpustí, buchty směsí zalijeme. Můžeme také rozpus­tit jen máslo a povrch pomocí mašlo­vačky potřít. Pak pekáč vložíme znovu do trouby a pečeme přibližně 30 mi­nut. Vyjmeme z trouby. 

4. V 80 ml mléka rozmícháme vanilkovou omáčku. Ve zbylém mléce roz­pustíme cukr, vanilkový cukr a přivede­me je k varu. Přilijeme mléko s rozmíchanou vanilkovou omáčkou a vaříme da zhoustnutí. Dáme vychladnout a roz­šleháme do pěny. Buchty pocukrujeme a podáváme s vanilkovou omáčkou.

Domácí plněné buchty

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky, 70 g másla, 70 g cukru, 2,5 dcl mléka, 1 žloutek, 20 g droždí, 1 lžička soli, mouka na vál, vybraná náplň, 1 bílek na potření, rozpuštěné máslo nebo sádlo na pomazání, moučkoý cukr na posypání hotových buchet

Jak na to:

1. Začneme přípravou kvásku - v polovině vlažného mléka rozmícháme droždí a lžíci cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 min). Mezitím do mísy prosejeme polohrubou mouku se solí. Do středu vyhloubíme důlek a nalijeme do něj vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, zbylý cukr a žloutek. 

2. Uhněteme těsto - všechny přísady opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi pět minut. Pak přilijeme rozpuštěné máslo a dále hněteme, dokud se nevytvoří hladké a vláčné těsto. zakryjeme ho čistou utěrkou postavíme na teplé místo a necháme vykynout alespoň 45 minut. 

3. Vykynuté těsto rozválíme - vykynuté těsto přeložíme na vál posypaný moukou a rozválíme ho válečkem do všech stran, až vznikne plát ve tvaru obélníku nebo čtverce silný asi 1,5 cm. 

4. Těsto nakrájíme a naplníme - plát těsta nakrájíme ostrým nožem na čtverce o velikosti asi 9*9 cm a do středu každého čtverce dáme plnou lžičku vybrané náplně. 

5. Buchty zakulatíme - okraje každého čtverce potřeme bílkem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, prolilehlé rozy k sobě nad náplní spojíme a zbylé otvory spáčkneme prsty, aby náplň nebyla nikde vidět a buchty v dlaních zakulatíme 

6. Omastíme a upečeme - buchty potřeme po stranách máslem nebo sádlem a naskládáme do vymazané formy. Necháme ještě asi 10 minut nakynout, pak je potřeme na povrchu bílkem a pečeme asi 40 monut na 180 C. Hotové buchty pocukrujeme 
Tvarohová náplň - 250 g tvarohu, vejce, vanilinový cukr,trošku rozpuštěného másla, 20 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

Americké buchty

Potřebujeme:

1 kg hladké mouky, 3 vejce, 3 lžíce krystalového cukru, 3 dcl oleje, 0,5 l mléka, 2 kostky droždí, 1 prášek do pečiva, 1 vanilku, špetku soli

Jak na to:

Všechny suroviny smícháme na těsto a 20 minut hněte. Dáme na vál a vyválíme na 0,5 cm plát, ze kterého vykrajujeme čtverce na buchty. Naplníme je podle fantazie, nejlepší jsou ale s tvarohem nebo marmeládou. Poklademe je na vymaštěný pekáč (vedle sebe) a necháme hodinu kynout. Buchty potřeme vejcem. Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem. Pečeme asi 45 minut.

České buchty

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 180 g másla, 5 dl mléka, 2 žloutky, 70 g droždí, 1/2 sáčku van.cukru, citrónová kůra, špetka soli 
Nádivka: 500 g tvarohu, 100 g van. cukru, 2 vejce, 3 lžíce rozinek

Jak na to:

Z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek, smícháme ho z moukou a žloutky, přidáme oba druhy cukru, rozehřáté máslo, špetku soli a citr. kůru, podle potřeby mléko. Vypracujeme vláčné těsto a necháme 30 minut kynout. Vytvoříme 25 placiček, do středu dáme lžíci nádivky( lze použít jakoukoliv jinou) a těsto zabalíme do tvaru oválu. Urovnáme do pekáčku a necháme ještě 30 minut kynout. Pak je potřeme po stranách rozpuštěným tukem a pečeme. Nejdříve zprudka a pak teplotu snížíme na 150°C